Ανοίγει ξανά το κοινοβούλιο της Βρετανίας

Στα κοινοβουλευτικά έδρανα επιστρέφουν σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε μη σύννομη την απόφαση του Τζόνσον να κλείσει τη Βουλή για πέντε εβδομάδες. Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Σώματος για τις 11:30 σήμερα.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα απ’ τη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και σήμερα αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή αντιμέτωπος με εκκλήσεις για παραίτηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο ο Τζόνσον συνομίλησε με τη βασίλισσα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη συζήτηση, ενώ είχε και τηλεδιάσκεψη μισής ώρας με το υπουργικό συμβούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε χθες τη δυσαρέσκειά του με τη δικαστική απόφαση, λέγοντας πως διαφωνεί αλλά ότι η κυβέρνηση θα τη σεβαστεί, παρότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στην ίδια κίνηση.

Στο μεταξύ, ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός αρμόδιος για το Brexit, μιλώντας σήμερα στο BBC Radio 4, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση έκανε κάτι λάθος με την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου, παρά τη δικαστική απόφαση.

Ο υπουργός δήλωσε μεν πως σέβεται την άποψη του δικαστηρίου αλλά ότι δεν δέχεται πως πρόκειται για λάθος της κυβέρνησης.

«Σέβομαι τη δικαστική κρίση, η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με αυτή. Αυτός είναι ο νόμος», είπε ο Γκόουβ, ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αργότερα, σήμερα, την προσέγγισή της δια του προέδρου της Κ.Ο. των Τόρις.

Κληθείς να απαντήσει για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να απολογηθεί ο κ. Γκόουβ είπε πως δεν πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη επειδή «έχουν μια ισχυρή εσωτερική ατζέντα» και να ζητήσουν μια ομιλία της βασίλισσας.

Τα σχόλια του Γκόουβ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Τζέρεμι Κόρμπιν, που τον κάλεσε να απολογηθεί.

Ο επικεφαλής των Εργατικών κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να απολογηθεί για την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια πρόταση για πρόωρες εκλογές «αν δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο» ότι ο Τζόνσον θα αναζητήσει παράταση του Brexit για να αποφύγει την έξοδο χωρίς συμφωνία.

«Θα είμαι χαρούμενος να έχουμε γενικές εκλογές όταν θα έχει φύγει από το τραπέζι το σενάριο της μη συμφωνίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει συμφωνήσει σε μια παράταση», είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο BBC Radio 4.

Την παραίτηση του Τζόνσον, ζητούν στο μεταξύ η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάτζεον, ο ηγέτης της Ουαλίας, Μαρκ Ντρέικφορντ και η αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν, Μισέλ Ο’ Νηλ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ πάντως επιμένει πως δεν τίθεται θέμα παραίτησης.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί