Ζητούν την αφαίρεση της ισραηλινής υπηκοότητας της Πόρτμαν

Μπορεί η ηθοποιός και κινηματογραφική παραγωγός του Χόλιγουντ Νατάλι Πόρτμαν να ήταν υπέρμαχος της καταγωγής της αλλά πριν λίγες μέρες ακύρωσε ταξίδι στη γενέτειρά της, το Ισραήλ, καθώς αρνήθηκε να παραστεί σε τελετή για να λάβει σημαντικό βραβείο, επειδή δεν ήθελε να δείξει στήριξη στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η ίδια θα βραβευόταν με το The Genesis Prize Foundation, ένα αντίστοιχο ισραηλινό Νόμπελ που συνοδεύεται από έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων και δίνεται σε ανθρώπους οι οποίοι «έχουν επιτύχει και αναγνωριστεί στον επαγγελματικό τους τομέα και που εμπνέουν μέσα από τη διασύνδεσή τους και την αφοσίωσή τους με την εβραϊκή κοινότητα ή/και με το κράτος του Ισραήλ».

Την αφαίρεση της ισραηλινής υπηκοότητάς της ζήτησε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ Ορέν Χαζάν, ο οποίος είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα πριν τρία χρόνια μετά τις αποκαλύψεις ότι διαχειριζόταν καζίνο στην Βουλγαρία, όπου δραστηριοποιήθηκε επίσης ως προαγωγός.

Ο στενός συνεργάτης του Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι η Πόρτμαν είναι «Ισραηλινή Εβραία, η οποία χρησιμοποιεί κυνικά τη γενέτειρά της για να προωθήσει τη σταδιοδρομία της και από την άλλη είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι κατόρθωσε να αποφύγει τη στρατολόγηση στον ισραηλινό στρατό. Είναι ηθοποιός, αλλά είναι ανάξια οποιασδήποτε τιμής από το κράτος του Ισραήλ».

«Ζητώ από τον υπουργό Εσωτερικών να ακυρώσει την ισραηλινή ιθαγένεια της Πόρτμαν. Έφυγε από το Ισραήλ στην ηλικία των τεσσάρων ετών και δεν έχει καμία πραγματική σύνδεση με το κράτος» δήλωσε ο Χαζάν.

Η απόφαση της Πόρτμαν, η οποία όπως είπε «χαρακτηρίστηκε λανθασμένα από κάποιους», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Ισραήλ και οι διοργανωτές της τελετής των βραβείων ακύρωσαν την απονομή του βραβείου.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι εκπρόσωπος της διάσημης ηθοποιού επικαλέστηκε κάποια «δυσάρεστα γεγονότα» στο Ισραήλ πρόσφατα, για να δικαιολογήσει την απόφασή της να μην εμφανιστεί στην τελετή.

Το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι «θαυμάζει την υπέροχη υπόσταση της ηθοποιού και σέβεται το δικαίωμά της να διαφωνεί δημόσια με την πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ. Ωστόσο μας θλίβει που η ίδια αποφάσισε να μην παραστεί στην τελετή απονομής του βραβείου Genesis στην Ιερουσαλήμ για πολιτικούς λόγους. Φοβόμαστε ότι εξαιτίας της απόφασής της, πολιτικοποιείται η φιλανθρωπική μας πρωτοβουλία».

Κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου υποστήριξαν ότι η Πόρτμαν φάνηκε να χειραγωγείται από την διεθνή εκστρατεία υπό τους παλαιστίνιους για μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ.

«Αφήστε με να μιλήσω εγώ για τον εαυτό μου»

Η διάσημη Εβραία ηθοποιός εξήγησε ότι δεν νιώθει «άνετα να συμμετάσχει σε δημόσιες εκδηλώσεις στο Ισραήλ έχοντας την ίδια στιγμή τη συνείδησή της καθαρή».

«Αφήστε με να μιλήσω εγώ για τον εαυτό μου», δήλωσε η Νάταλι Πόρτμαν σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της σττο instagram.

«Επέλεξα να μην παραβρεθώ γιατί δεν ήθελα να φανεί ότι υποστηρίζω τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος θα μιλούσε στην τελετή». Προσέθεσε ακόμα ότι δεν υποστηρίζει το κίνημα που προωθεί το μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ, το οποίο έχει στόχο την απομόνωση του Τελ Αβίβ.

«Όπως πολλοί Ισραηλινοί και Εβραίοι ανά τον κόσμο, μπορώ να ασκώ κριτική στην ηγεσία του Ισραήλ χωρίς να επιθυμώ το μποϊκοτάρισμα ολόκληρου του έθνους», δήλωσε η ηθοποιός και συνέχισε λέγοντας ότι «το Ισραήλ ιδρύθηκε ακριβώς πριν από 70 χρόνια για να αποτελέσει το καταφύγιο των προσφύγων του Ολοκαυτώματος.

Αλλά η κακή συμπεριφορά απέναντι σε αυτούς που υποφέρουν από τις σημερινές αγριότητες, απλά δεν είναι σύμφωνη με τις εβραϊκές αξίες μου. Επειδή νοιάζομαι για το Ισραήλ πρέπει να σταθώ κατά της βίας, της διαφθοράς, της ανισότητας και της κατάχρησης εξουσίας.

Το Ισραήλ δέχεται διεθνείς επικρίσεις τις τελευταίες εβδομάδες για τα θανατηφόρα πλήγματα του στρατού στις συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους κατά μήκος της μεθορίου με τη Γάζα. Τριάντα πέντε Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες τραυματιστεί από τις 30 Μαρτίου, όταν άρχισε η κινητοποίηση των Παλαιστινίων «Πορεία της Επιστροφής».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί