Την 1η Δεκεμβρίου συνεχίζεται η δίκη για το διπλό φονικό στα Ανώγεια

Το διπλό φονικό του Γιώργου Ξυλούρη και του Λευτέρη Καλομοίρη που καταδίκασε σε ισόβιο πένθος δύο οικογένειες της Κρήτης, αναβιώνει  στα Δικαστήρια των Χανίων που «ντύθηκαν στα μαύρα»  σήμερα Πέμπτη πρώτη μέρα της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης. Η δίκη διεκόπη στις 4:30 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 9 το πρωί ενώ αναμένεται να χρειαστεί τουλάχιστον τέσσερις δικάσιμους ημέρες για να ολοκληρωθεί. Παρόντα δεκάδες μαυροφορεμένα μέλη των δύο οικογενειών που έμειναν σε ξεχωριστές αυλές υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα ενώ δεν τους επετράπη η είσοδος στην αίθουσα.

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης στα Χανιά, καλείται να αποδώσει δικαιοσύνη για την δολοφονία του Γιώργου Ξυλούρη από τον 31χρονο συγχωριανό και γείτονά του, γιο του 63χρονου λυράρη Λευτέρη Καλομοίρη.

Είχε προηγηθεί χρονικά ο θανάσιμος τραυματισμός του πατέρα του από το όπλο του θύματος. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της 2ας Μαίου 2020 έξω από το σπίτι του πρώτου θύματος, όπου εμένε και ο 29χρονος -τότε- γιος του και μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου, για την περίοδο της καραντίνας.

Για την δολοφονία του Ξυλούρη, πατέρα δύο πολύ μικρών παδιών, έχει καταδικαστεί με πλειοψηφία 5-2 ο 31χρονος σήμερα γιος του λυράρη, σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

«Η εικόνα του νεκρού πατέρα μου δεν μου άφησε λογική σκέψη»

«Εκείνο το βράδυ έχασαν τη ζωή τους δυο άνθρωποι. Έμειναν ορφανά επτά παιδιά. Μακάρι ο νεκρός να ήταν ένας, να ήμουν εγώ» τόνισε ο 31χρονος  ακούγοντας τις κατηγορίες που του αποδίδονται. «Είμαι εδώ δικαίως κατηγορούμενος. Η εικόνα του νεκρού πατέρα μου δεν μου άφησε λογική σκέψη. Ζητώ να με κρίνετε δίκαια διότι διέπραξα έγκλημα» σημείωσε.

Κλίμα έντασης

Η πρώτη μέρα της δίκης διεξήχθη  υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα, χωρίς μέλη των οικογενειών στο ακροατήριο και με σωματικό έλεγχο πριν την είσοδο στην αίθουσα.

Το κλίμα έντονης φόρτισης μεταφέρθηκε και εντός της αίθουσας με διαρκείς εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των δικηγόρων των δύο πλευρών.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της μητέρας του Ξυλούρη, η ακροαματική διαδικασία διεκόπη πολλές φορές, με πιο χαρακτηριστική τη στιγμή που απευθυνόμενη στη δικηγόρο του κατηγορούμενού της, είπε ότι αν είναι μάνα της εύχεται να βρεθεί για λίγο στη θέση της. Η αναφορά εξόργισε την υπεράσπιση, ενώ το δικαστήριο της ζήτησε να ανακαλέσει. Πάντως, η ίδια υποστήριξε, πως οι δυο οικογένειες δεν είχαν διαφορές, ενώ κατηγόρησε τις γειτόνισσες ότι «όλες ήταν στα παράθυρα και δεν βρέθηκε μία να πάρει την αστυνομία».

Πάντως δεν υπέδειξε ονομαστικά καμία μάρτυρα.

Η διαδικασία

Συνολικά την πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν τέσσερις μάρτυρες από τους 13 του κατηγορητηρίου. Ο αστυνομικός της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Ρεθύμνου που επιλήφθηκε του συμβάντος, η μητέρα και η αδερφή του νεκρού που μετέφεραν την δική τους εκδοχή των γεγονότων όπως τα πληροφορήθηκαν και ένας κτηνοτρόφος ο οποίος επενέβη με σκόπο να τους χωρίσει, στην αρχική συμπλοκή μεταξύ του 63χρονου λυράρη και του Γιώργου Ξυλούρη που οδήγησε στον θάνατο του πρώτου.

«Υπάρχουν δύο νεκροί»

Από τη μεριά των Ξυλούρηδων, η υπεράσπιση της κατηγορίας υποστηρίζει πως ο 31χρονος φταίει για τον θάνατο του πατέρα του. Παρόλο που η αρχική εκδοχή που τον κατονόμαζε και ως φυσικό αυτουργό έχει εγκαταλειφθεί, εν τούτοις, οι Ξυλούρηδες συνεχίζουν να θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνο και για τα δύο συμβάντα τον 31χρονο, με τρόπο που αναμένεται να διευκρινιστεί στην πορεία της διαδικασίας.

Αντίθετα, από τη μεριά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, αυτό που υπενθυμίστηκε πολλές φορές είναι πως «οι νεκροί είναι δύο» και υποστηρίζεται πως η δολοφονία του 63χρονου από τον Ξυλούρη όπλισε το χέρι του δράστη και οδήγησε αιτιωδώς στην εκτέλεσή του με επτά σφαίρες.

Πάντως, κατά την πρώτη μέρα της διαδιακσίας δεν έπεσε φως στα πιθανά αίτια του συμβάντος και οι σχέσεις των δύο πλευρών περιγράφηκαν από τους μάρτυρες ως άριστες.

zarpanews.gr – Φανή  Νικηφοράκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί