ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: Στις σεισμόπληκτες περιοχές Ν. Παππάς και Κ. Ζαχαριάδης- Ποια άμεσα μέτρα ζήτησαν (φωτο)

Στο Ηράκλειο και τις σεισμόπληκτες περιοχές της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης οι Τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Παππάς.

Οι Τομεάρχες, μαζί με τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου και στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πραγματοποίησαν επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές, καθώς και συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τους Δημάρχους των Δήμων που επλήγησαν από τους σεισμούς, Μινώα Πεδιάδας Μανόλη Φραγκάκη και Αρχανών Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη, καθώς και με Φορείς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησαν:

Απαιτούνται:

-Αμεση καταβολή των 600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των σεισμόπληκτων.

-Γρήγορη καταγραφή των ζημιών από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών.

-Ταχιστη δρομολόγηση και καταβολή των 5.000 και 8.000 ευρώ για επισκευές σε σπίτια και επιχειρήσεις, αντίστοιχα.

-Κάλυψη του τηλεπικοινωνιακού κόστους των σεισμόπληκτους.

-Καταβολή έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης

.Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 1.000 σπίτια δεν μπορούν να κατοικηθούν άμεσα, ενώ περίπου 2.000 άνθρωποι βρίσκονται στον δρόμο.

Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Ζητούν άμεση στήριξη, ζητούν να μην επαναληφθεί η εγκατάλειψη που βίωσε το Δαμάσι.

Μπορεί να είναι εικόνα οδός

Μαζί με τους Νίκο Παππά και Κώστα Ζαχαριάδη, τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ήταν ο Χάρης Μαμουλάκης, αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου, Δημήτρης Κλαράκης και Θοδωρής Δουλουμπέκης, συντονιστές των Ν.Ε. του κόμματος σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Σε δηλώσεις τους ο Νίκος Παππάς και ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισαν:

Να γίνουν άμεσα οι καταγραφές ζημιών, να δοθούν γρήγορα τα επιδόματα στήριξης, να μην επαναληφθεί η εγκατάλειψη που βιώνει το Δαμάσι Λάρισας.

Ενημερωθήκαμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τα πρώτα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία και των υποδομών και των κατοίκων. Το φαινόμενο φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οπότε ο κόσμος πρέπει να έχει ψυχραιμία και πολύ μεγάλη προσοχή.

Θέλουμε να του συστήσουμε να αξιοποιήσει τις διαθέσιμες υποδομές για τη στέγασή του και να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση με την απαιτούμενη ψυχραιμία.Κάναμε καθαρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί στη θέση της επισπεύδουσας αντιπολίτευσης, της αντιπολίτευσης που παροτρύνει να ληφθούν γρήγορα μέτρα για να απαλύνει η Πολιτεία τον πόνο που δημιούργησε η φυσική καταστροφή.

Δεν θέλουμε να δούμε φαινόμενα που είδαμε σε άλλες φυσικές καταστροφές.

Με λύπη θα φέρω ως παράδειγμα του τι συνέβη στη Λάρισα, στο χωριό Δαμάσι, όπου έξι μήνες μετά τον σεισμό τα χαλάσματα βρίσκονται ακριβώς στη θέση που βρέθηκαν μετά την καταστροφή.

Πρέπει πάρα πολύ γρήγορα οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών να κάνουν τις καταγραφές και να προχωρήσουν και οι σχετικές αποζημιώσεις προς τους κατοίκους, αλλά και να ξεκινήσουν οι εργασίες μαζέματος όλων των χαλασμάτων, τα οποία μπορεί πραγματικά να αποτελέσουν μια εστία κινδύνου και ατυχημάτων.Αυτό είναι ύψιστη ανάγκη και δηλώνουμε από τώρα τη διάθεσή μας για συνεννόηση και συναίνεση ούτως ώστε αυτές οι διεργασίες να προχωρήσουν με διαφάνεια και ταχύτητα.Να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές και τον Ερυθρό Σταυρό που βοήθησαν στην κατάσταση που δημιουργήθηκε.Πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να δοθούν οι αμεσες αποζημιώσεις των 600 ευρώ, των 5.000 ευρώ για τις κατοικίες και των 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, και βεβαίως πάρα πολύ γρήγορα να προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών.

Τέλος, να εξεταστεί η παραχώρηση ενός έκτακτου εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ανθρώπους των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί. Φανταζόμαστε ότι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι στα αυτονόητα.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

Εχθές πολυμελές κλιμάκιο στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βρέθηκε στο Αρκαλοχώρι λίγη ώρα μετά τον φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Δείτε: Κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ έκαναν περιοδεία στους δρόμους της κωμόπολης για να διαπιστώσουν το μέγεθος και την έκτασης των καταστροφών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός. Συνομίλησαν με κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής που δοκιμάζονται, στους οποίους εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους και τους διαβεβαίωσαν ότι θα βρίσκονται καθημερινά στο πλευρό τους.

Η ομάδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφτηκαν επίσης το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, το αστυνομικό τμήμα, καθώς και το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στην περιοχή. Βρέθηκαν επίσης στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Αρκαλοχωρίου, όπου άρχισε να στήνεται καταυλισμός για τη φιλοξενία των σεισμοπαθών. Συνομίλησαν με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί