Η ΟΕΒΕΝΗ  επισημαίνει τον  κίνδυνο σχετικά με τις μεταβολές των ΚΑΔ και τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις

Η επικείμενη ανανέωση ή τροποποίηση των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) δεν αποτελεί μια απλή τυπική ενέργεια μητρώου, αλλά μια πράξη με πολλαπλές συνέπειες στο φορολογικό και διοικητικό προφίλ κάθε επιχείρησης. Η σημασία της εντείνεται ιδίως όταν λαμβάνει χώρα κατά τον μήνα Μάρτιο, δηλαδή σε περίοδο που προηγείται άμεσα της διαδικασίας σύνταξης και υποβολής των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων. 

Σε πρακτικό επίπεδο, οι αλλαγές στους ΚΑΔ που πραγματοποιούνται κοντά στο κλείσιμο της χρήσης ενδέχεται να προκαλέσουν αναντιστοιχίες μεταξύ των δηλωμένων δραστηριοτήτων και των οικονομικών στοιχείων που έχουν ήδη καταγραφεί. Η προσθήκη ή αναδιαμόρφωση δραστηριοτήτων απαιτεί αναλυτικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα έσοδα και τα έξοδα της προηγούμενης περιόδου αποτυπώνονται με τρόπο συμβατό προς το νέο μητρώο, διαφορετικά ενδέχεται να προκύψουν ανάγκες για φορολογικές αναμορφώσεις.

Η Ομοσπονδία εφιστά την προσοχή καθώς και στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε3 και Ν, οι ΚΑΔ λειτουργούν ως βασικό κριτήριο κατηγοριοποίησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μεταγενέστερες αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλίσεις σε σχέση με δεδομένα που έχουν ήδη διαβιβαστεί σε άλλα πληροφοριακά συστήματα, όπως αποδόσεις παρακρατούμενων φόρων. 

Παράλληλα, δεν πρέπει να υποτιμώνται οι δευτερογενείς επιπτώσεις σε ζητήματα εργατικής και ασφαλιστικής φύσεως, αλλά και σε καθεστώτα κινήτρων, φοροαπαλλαγών ή χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Η μεταβολή του κύριου ΚΑΔ μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να στερήσει από την επιχείρηση δικαιώματα ή ευνοϊκές ρυθμίσεις στις οποίες μέχρι πρότινος υπαγόταν.

Η επιλογή του Μαρτίου ως χρονικό σημείο επικαιροποίησης συμπίπτει, τέλος, με αυξημένες υποχρεώσεις των  επιχειρήσεων & λογιστικών γραφείων, γεγονός που περιορίζει τα χρονικά περιθώρια ελέγχου και αυξάνει την πιθανότητα παραλείψεων, ιδίως όταν απαιτούνται άμεσες διορθώσεις στο μητρώο.

Η  ΟΕΒΕΝΗ  μέσω επιστολής της προς τον Υπουργό Οικονομικών και την ΑΑΔΕ ζητά η οποιαδήποτε  τροποποίηση των ΚΑΔ κατά την τρέχουσα περίοδο να εισάγεται από την ΑΑΔΕ αποκλειστικά ως “προτεινόμενη μεταβολή” και η  οριστικοποίηση των αλλαγών αυτών να πραγματοποιείται κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης από την επιχείρηση και τον λογιστή-φοροτεχνικό, σε εύλογο χρόνο και οπωσδήποτε δύο μήνες μετά τη λήξη των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των υποβολών για το έτος 2026.

Επιπλέον κρίνει επιβεβλημένη τη διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το ΣΕΠΕ, ώστε να υπάρξει εναρμόνιση των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας και αυτόματη ενημέρωση των μεταβολών σε κοινή βάση δεδομένων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί