Στη σκιά της κυβερνητικής σύγχυσης με τα ΜΟΕ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κρίσιμο θεωρείται το τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο στο Λονδίνο με τη συνάντηση των δύο ηγετών να πραγματοποιείται στη σκιά προκλητικών κινήσεων από την Άγκυρα, αλλά και μιας γκάφας ολκής από την ελληνική κυβέρνηση με τα ΜΟΕ – Τρία κρίσιμα ερωτήματα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκησε περίπου 1,5 ώρα. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο και όπως ο ίδιος έχει προανήγγειλε, θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. Όπως μάλιστα έχει τονίσει κατά το παρελθόν «η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα συνάντηση έκπληξη είχαν για μισή ώρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ οι πρόεδροι Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας που κράτησε μισή ώρα. Η τουρκική προεδρία χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ αποδοτική.

Οι γείτονες να σεβαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Νωρίτερα, τη στάση της Τουρκίας στηλίτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με φόντο τη συμφωνία της γείτονος με τη Λιβύη περί θαλάσσιων συνόρων αλλά και την κλιμάκωση των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η προώθηση διεθνών συμφωνιών, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία, ήταν το «καρφί» του πρωθυπουργού για την Άγκυρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επιπλέον ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Τρία κρίσιμα ερωτήματα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την Τρίτη 3/12 την παρακάτω ανακοίνωση:

Μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει πως τα αποτελέσματά της ήταν «καλύτερα του αναμενομένου».

Οι εξελίξεις μετά από αυτή τη συνάντηση δυστυχώς διαψεύδουν την κυβέρνηση. Το τελευταίο δίμηνο:

– Οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σύγκριση με αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών.

– Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική και παραβατική δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο της χώρας μας.

– Πριν λίγες μέρες η Τουρκία ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας, προχωρώντας στην παντελώς ανυπόστατη και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου συμφωνία με τη σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης.

Σήμερα μαθαίνουμε δια στόματος Ερντογάν πως ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι λοιπόν με ποια στρατηγική προσέρχεται ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο (σ.σ.: σήμερα, Τετάρτη 4/12).

1. Θα ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ;

2. Θα ζητήσει την άμεση ανάκληση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης που παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια της Κρήτης, που πηγάζουν από το Δίκαιο της Θάλασσας;

3. Θα ζητήσει την πιστή τήρηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για την άμεση μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ή θα συνεχίσει την πολιτική κατευνασμού, που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, είναι καταδικασμένη να αποτύχει διπλά, και στον περιορισμό των ροών αλλά και στην παύση της παραβατικής συμπεριφοράς της γείτονος;

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για όλες τις κρίσιμες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Κυβερνητική σύγχυση έφερε γκάφα ολκής με τα ΜΟΕ

Σε αυτό το φόντο προέκυψε το ενδοκυβερνητικό «μπάχαλο» με τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών να δημιουργήσει περαιτέρω εντάσεις λίγο πριν από το κρίσιμο ραντεβού στο Λονδίνο.

Το απόγευμα της Τρίτης έγινε γνωστό, με διαρροή μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ότι εξαιτίας της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης «παγώνουν» οι συζητήσεις Αθήνας-Άγκυρας για τα ΜΟΕ, ενώ αναβάλλονται και τα προγραμματισμένα για τον Δεκέμβριο ραντεβού.

Μέσα σε λίγη ώρα, όμως, ήρθε ένα πρωτοφανές «άδειασμα» από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο σχεδιασμός των ΜΟΕ συνεχίζεται κανονικά και οι τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν όπως είχαν προγραμματιστεί. Δεν έχουν υπάρξει, πάντως, περαιτέρω διευκρινίσεις από το Μαξίμου για το κατά πόσο η κυβερνητική σύγχυση σχετίζεται με το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν και εάν η τουρκική πλευρά εξέφρασε κάποια δυσφορία.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής κυβερνητική ανευθυνότητα

«Παραμονή της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία και λίγες ώρες αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται σε ΜΜΕ ότι το ΥΠΕΘΑ έχει μαύρα μεσάνυχτα και ότι τα ΜΟΕ συνεχίζονται κανονικά», σχολίασε την Τρίτη το απόγευμα, με ανκοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτή δυστυχώς δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης», συνεχίζει. «Τα εθνικά θέματα και ιδίως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη χειρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τέτοια πρωτοφανή ανευθυνότητα», τονίζει κλείνοντας.

«Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν είναι δυνατόν το Μαξίμου να διαψεύδει το ΥΠΕΘΑ για τα ΜΟΕ. Η κυβέρνηση των “αρίστων” δεν είναι μόνο ανεύθυνη και ανίκανη, είναι επικίνδυνη», αναφέρει σε ανάρτησή της η υπεύθυνη του τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Πυρά από ΗΠΑ και Ρωσία κατά Τουρκίας και Λιβύης

Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, ο οποίος έχει ούτως ή άλλως δύσκολες συζητήσεις και συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου του NATO, δέχεται κριτική από πολλές μεριές για το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές πολλές λεπτομέρειες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «προκλητική» συμφωνία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών.

Παρ’ όλα όμως αυτά, κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι «αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης».

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας από Τουρκία και Λιβύη «πολιτική σύνεση» για να μην οξυνθεί περαιτέρω η κατάσταση στη Μεσόγειο.

«Ευελπιστούμε ότι τα μέρη που υπέγραψαν τα προαναφερθέντα μνημόνια θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και δεν θα προβούν σε βήματα τα οποία είναι ικανά να οξύνουν ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο», ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Επισήμανε ότι μια νομική αξιολόγηση αυτών των εγγράφων μπορεί να δοθεί μόνο αφού εξεταστεί το περιεχόμενό τους, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην εκτίμηση του ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ότι το έγγραφο μπορεί να ακυρώσει την προετοιμασία της διεθνούς συνάντησης για τη διευθέτηση του Λιβυκού ζητήματος στο Βερολίνο, που έχει προγραμματιστεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας ότι ανακύπτουν πολλά ζητήματα και άμεσα προς τον αλ Σάρατζ (επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης).

«Δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε ελληνικά νησιά και Κύπρο»

Συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική η Άγκυρα ισχυρίστηκε σήμερα ότι με βάση το διεθνές δίκαιο δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στα ελληνική νησιά και στην Κύπρο.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν στο πρακτορείο Anadolu ότι με βάση την αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης, συγκρίνοντας τα νησιά με το έδαφος άλλων χωρών μπορεί να τους δοθεί μικρότερη υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο Κύπρου» το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν λύνονται πλήρως όλες οι διαμάχες, αλλά η Τουρκία αποκτά σημαντικά κέρδη ως προς τη στήριξη των δικών της νομικών και πολιτικών επιχειρημάτων.

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί