
Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει εικόνα που να έχει απαξιώσει τόσο τη θεσµική λειτουργία της Βουλής όσο το ειρωνικό και απειλητικό σήκωµα του φρυδιού του Γιώργου Ξυλούρη ή «Φραπέ» ή «Τζιτζή». Ενδεδυµένος κατά τα προσωπικά του γούστα, τόσο αισθητικά όσο και «ηθικά», ο µάρτυρας Ξυλούρης προσήλθε στην Επιτροπή της Βουλής για το µέγα σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και έκανε επίδειξη θράσους. Απέναντί του οι βουλευτές της Ν∆ κρέµονταν από τα φρύδια του και έκαναν τις ερωτήσεις όχι για να βγει η αλήθεια, αλλά για να επιβεβαιώσουν πόσο θεωρούν την κοινωνία ηλίθια.
Πάνω στις γερµένες πλάτες του Ξυλούρη (παρά την αλαζονική του στάση µε την οποία πάλευε να δείξει όρθιος) στηρίχτηκε όλο το σύστηµα του παρασιτισµού και της διαπλοκής. Ο κτηνοτρόφος µε την Jaguar, που έχει ανεπάγγελτο γιο µε Porsche και επιδοτήσεις εκατοµµυρίων, στάθηκε απέναντι στους βουλευτές-ανακριτές του για να υποστηρίξει το ενιαίο και διεφθαρµένο σύστηµα αλληλοστήριξης. Ο «Φραπές» κατάπιε αρκετές φορές τον θυµό του για να µη γίνει σε πανελλαδική απευθείας µετάδοση αυτό που φαίνεται στις καταγεγραµµένες συνοµιλίες του: ένας πολλά βαρύς, που κινείται µε την άνεση που του παρέχουν οι προστάτες του.
Ο Γ. Ξυλούρης επικαλέστηκε κατ’ επανάληψη το «δικαίωµα της σιωπής», δηλαδή το δικαίωµά του να µη µιλήσει επειδή µπορεί να αυτοενοχοποιηθεί µε όσα θα πει. Μόνο που ο Ξυλούρης δεν είναι ακόµη κατηγορούµενος ώστε να κάνει χρήση τέτοιου δικαιώµατος. Εχει δικαίωµα να µην απαντήσει, αλλά για να καλύψει το σύστηµα µε το οποίο αποτελεί (το λιγότερο) εγκληµατική πολιτική οµάδα. Σπείρα που χρησιµοποιεί τις πολιτικές ιδιότητες και τα προνόµια και τα µετατρέπει σε περιουσιακά στοιχεία.
Είναι πραγµατικά εντυπωσιακό πώς από τη µια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη η µέθοδος είναι ίδια, όπως και η ανάγκη να µετατρέψουν τον πλούτο σε επίδειξη είτε µε Ferrari (Σεµερτζίδου) είτε µε Porsche (Ξυλούρης). ∆εν τους έφτανε το ροκάνισµα του δηµόσιου χρήµατος, έπρεπε να ορίσουν και τη θέση τους στην ιεραρχία, να φωνάξουν ότι είναι οι άνθρωποι της εξουσίας που φέρουν ακέραια και πλούσια τα σύµβολά της. Η στάση του Ξυλούρη µέσα στην επιτροπή ήταν η αγωνία ενός ολόκληρου συστήµατος. Από τη µία ίδρωνε µέσα από το ανοιχτό (ως το τρίτο κουµπί) πουκάµισο κι από την άλλη κοίταζε απειλητικά µε το φρύδι σηκωµένο ή έκανε υποδείξεις και ειρωνικά σχόλια στους βουλευτές.
∆ύο ήταν πέρα από κάθε αµφιβολία οι κορυφαίες στιγµές της κατάθεσής του. Στη µία, όταν βουλευτής του ζήτησε να µιλάει πιο δυνατά για να τον ακούνε κι όχι µέσα από τα µουστάκια του, αφού αγριοκοίταξε τον βουλευτή τού είπε: «Ηντα θέλεις να κόψω το µουστάκι εδά στα γερατιά; Σας εφταίει το µουστάκι µου» και αµέσως µετά περιέφερε το δάχτυλό του επιδεικτικά σε όλο το µήκος της τριχοφυΐας του για να υπερασπιστεί τη συµβολική εικόνα του και να επιβραβεύσει την αυθάδειά του.
Στο δεύτερο τραγελαφικό σηµείο της κατάθεσής του, όταν ρωτήθηκε τι κουµπαριά έχει µε τον Μητσοτάκη, επικαλέστηκε το δικαίωµα στη σιωπή, κάνοντας ίσως την παραδοχή ότι η κουµπαριά µε την οικογένεια είναι κάτι ενοχοποιητικό. Ο «Φραπές» δεν θυµόταν τι δουλειά κάνει ο γιος του και πώς απέκτησε χωρίς δουλειά την Porsche. Σιώπησε όταν του διάβασαν το περιεχόµενο των συνοµιλιών του όπου εµφανίζεται ως νταής που θέλει να σκοτώσει και να καλύψει όσα έχουν αποκαλυφθεί διά του Κυριάκου (Μητσοτάκη). Συνέχισε ωστόσο να προκαλεί και να λοιδορεί τους βουλευτές φτάνοντας στο σηµείο να πει ειρωνικά ότι την προηγούµενη φορά δεν προσήλθε στην επιτροπή γιατί πονούσε το δόντι του.
Φυσικά ο Γιώργης Ξυλούρης δεν ήταν µόνος του στην επιτροπή. Είχε ως συνηγόρους τους βουλευτές µέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που ευτέλισαν τον θεσµικό τους ρόλο για να τον προστατεύσουν. Το έκαναν για έναν άνθρωπο ο οποίος περιγράφεται µε στοιχεία που παραπέµπουν σε συµπεριφορές µαφίας. Ο Ξυλούρης φέρεται να λέει σε συνοµιλία του ότι αν σκότωνε την Ευρωπαία εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, θα είχε βγει από τη φυλακή πληρώνοντας 50.000 ευρώ σε κάποιο δικηγόρο. Η βασική µάρτυρας στην υπόθεση Βιβή Τυχεροπούλου έχει καταγγείλει στην ίδια την επιτροπή ότι ο Ξυλούρης τής τηλεφώνησε σπίτι της και απειλούσε εκείνη καθώς και τα ανήλικα παιδιά της. Οσο διαρκούσε η κατάθεση του «Φραπέ» η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε και στην επιτροπή αλλά και στην αστυνοµία ότι ο Ξυλούρης είπε µπροστά σε µάρτυρες ότι θα τη σκοτώσει και θα της στρίψει το λαρύγγι. Μερικές ώρες µετά ο δηµοσιογράφος της «Καθηµερινής» Πάσχος Μανδραβέλης δήλωσε ότι µετά τα σχόλια που δηµοσίευσε για τον Γιώργο Ξυλούρη του τηλεφώνησαν και τον απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν («θα έχεις τη µοίρα του Καραϊβάζ» ήταν επακριβώς η απειλή).
Σε µια από τις συνοµιλίες του ο Γιώργος Ξυλούρης προτρέπει τον αδελφό του Μανώλη να πάει να βρει τον κουµπάρο του τον πρωθυπουργό για να καθαρίσει το πρόβληµα. Και χωρίς αυτήν τη συνοµιλία που ακουµπά τον Μητσοτάκη απευθείας, τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά για τη σχέση του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ µε τη Ν∆. ∆εν πρόκειται για σκανδαλώδη στιγµιαία πράξη και σχέση διαφθοράς. Οι µπαγαπόντηδες και απατεώνες του σκανδάλου είναι τα εκλογικά στηρίγµατα του Μητσοτάκη, αλλά κυρίως η κουλτούρα του πολιτεύεσθαι. Μαχαλόµαγκες, ψευτοπαλικαράδες, κουµπουροφόροι, παραβατικοί που κουνάνε την κοµµατική σηµαία επιζούν γιατί είναι απαραίτητοι ως µισθοφόροι της πολιτικής διαφθοράς. Οι πρωταγωνιστές της αρπαχτής θα µπορούσαν να επιβιώσουν έπειτα από τέτοια προκλητική σχέση µε το έγκληµα και τη διαφθορά αν δεν είχαν πολιτικούς προστάτες; Θα είχαν το θράσος να µεταφέρουν τον κουτσαβακισµό µέσα στην ίδια τη Βουλή, όπως κάνουν επί µήνες τώρα;
∆εν είναι απλώς πρωταγωνιστές ενός σκανδάλου. Είναι θρασίµια, παραγιοί και µπιστικοί του συστήµατος εξουσίας µε τις παρακρατικές παραφυάδες του, που στα µουλωχτά αντρειεύονται και στα φανερά δεν ξέρουν και δεν είδαν. Είναι αυτή ακριβώς η σιωπή τους που βοά στα αυτιά του Μητσοτάκη ως απειλή. Γιατί άµα µιλήσουν… Αν αξίζει κάτι από την εξέταση του «Φραπέ» στη Βουλή, είναι το βλέµµα του όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου προέβλεψε ότι «οι Μητσοτάκηδες θα σε πετάξουν στο τέλος σαν στυµµένη λεµονόκουπα».
ΥΓ.: Τα θερµά µου συγχαρητήρια στις κυρίες της επιτροπής Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση), Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ) και ∆ιαµάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) για το επιτυχές και συνεχές χτύπηµα του «Φραπέ».
