Αγρότες: Αποκλεισμοί και σε λιμάνια – Από τις 30 Νοεμβρίου τα πρώτα μπλόκα

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους δηλώνουν οι αγρότες στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συνεδρίασε την Κυριακή 23/11 στη Λάρισα, με τα πρώτα μπλόκα να στήνονται από τις 30 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, τα πρώτα μπλόκα των αγροτών θα επεκταθούν μέχρι τις 5 Δεκέμβρη ακόμη και σε λιμάνια, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Επίσης, αποφασίστηκε να λάβουν χώρα και παράλληλες δράσεις, με διαμαρτυρίες σε τοπικό επίπεδο, κυρίως σε περιφέρειες και το κλείσιμο λιμανιών και τελωνείων.

Την σύσκεψη συγκάλεσε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ.

syskepsi agroton nikaia
Από την πανελλαδική σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας Λάρισας, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025.EUROKINISSI

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση, στην οποία καταλογίζουν καθυστερήσεις στα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για την ευλογιά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 417.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί, με το μεγαλύτερο πλήγμα να το έχει δεχθεί η Θεσσαλία.

Οι αγρότες είναι ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους, παρότι έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές των οφειλόμενων επιδοτήσεων. Προχθές 82.000 περίπου αγρότες έλαβαν το ποσό των 42 εκατομμυρίων ευρώ.

Εκείνοι επιμένουν ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, όπως το κόστος της παραγωγής που είναι πάρα πολύ υψηλό, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να φεύγουν σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές από το χωράφι τους για να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων σε πάρα πολύ υψηλές τιμές. Οι αγρότες ζητούν εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους.

Στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων έδωσαν το παρών εκατοντάδες εκπρόσωποι Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, από τον Έβρο έως την Κρήτη, με τις τοποθετήσεις των επαγγελματιών να δίνουν κοινό στίγμα την ανάγκη άμεσης κλιμάκωσης του «αγώνα επιβίωσης», όπως μεταδίδει η thessalikigi.

Ενιαίο μπλόκο στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Στόχος των Θεσσαλών αγροτών είναι να δημιουργηθεί ενιαίο μπλόκο στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται οι κινητοποιήσεις και τα μπλόκα να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα.

Οι επαγγελματίες του κλάδου από άλλες περιοχές προτείνουν τα τρακτέρ να αποκλείσουν λιμάνια και αεροδρόμια.

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν πληγεί δραματικά από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, ζητώντας στήριξη, στην οποία καταλογίζουν καθυστερήσεις στα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για την ευλογιά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 400.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί, με το μεγαλύτερο πλήγμα να το έχει δεχθεί η Θεσσαλία.

«Αν χρειαστεί θα κάνουμε γιορτές στα μπλόκα»

«Αν χρειαστεί θα κάνουμε γιορτές στα μπλόκα» ξεκαθάριζε προ ημερών στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) Ρίζος Μαρούδας. Όπως επεσήμανε ο ίδιος είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για τον κλάδο: οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, το πλήγμα από την ευλογιά, το υψηλό κόστος παραγωγής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική από την οποία οι επαγγελματίες ασφυκτιούν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί