Συγκροτήθηκε η «Πρωτοβουλία Αποκόρωνα ενάντια στους πυλώνες και τις ανεμογεννήτριες»

Συγκροτήθηκε η «Πρωτοβουλία Αποκόρωνα ενάντια στους πυλώνες και τις ανεμογεννήτριες». Η Πρωτοβουλία είναι συνέχεια και κλιμάκωση των αγωνιστικών διαθέσεων των Αποκορωνιωτών, όπως εκφράστηκαν στην ανοιχτή συνέλευση φορέων και κατοίκων που έγινε στις Μαχαιρούς, το Σάββατο 29/6.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας

Μέσα από την Πρωτοβουλία Αποκόρωνα θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην άνευ προηγουμένου επέλαση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων από το χώρο της ενέργειας στην περιοχή μας, που βλέπουν την Κρήτη ως «επενδυτικό χαρτοφυλάκιο», καθώς και την απόφασή μας να αγωνιστούμε για ματαιώσουμε τα σχέδιά τους.

Ο Αποκορωνιώτικος λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό από αυτούς τους δήθεν «αναπτυξιακούς» και «πράσινους» σχεδιασμούς, οι οποίοι –όπου εφαρμόστηκαν- αποτελούν βαθιές παρεμβάσεις βιομηχανικού τύπου που αλλοιώνουν τόσο το φυσικό περιβάλλον της περιοχής όσο και τους οικείους τρόπους διαβίωσης των ανθρώπων της.

Οι πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που θα διατρέξουν τα χωριά της Ρίζας, καθώς και οι ανεμογεννήτριες που θέλουν να φυτέψουν στα βουνά μας, είναι ανελέητες παρεμβάσεις που σακατεύουν τον τόπο. Και παρότι είναι πολυδάπανες επενδύσεις, επιλέγονται αυτή της στιγμή, όχι για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας, αλλά γιατί κάποιοι μεγαλοεπενδυτές έχουν μυριστεί λαμπρό πεδίο προσπορισμού κερδών και τίποτα άλλο.

Τα έργα αυτά δημιουργούν χερσότοπους με την τσιμέντωση χιλιάδων στρεμμάτων γης, την κοπή δέντρων για διάνοιξη και διαπλάτυνση δρόμων, την διατάραξη των οικοσυστημάτων άγριας ζωής. Αλλοιώνουν το μικροκλίμα των περιοχών, καθώς η λειτουργία των ανεμογεννητριών εμποδίζει την δημιουργία δρόσου και πάχνης, στοιχεία απαραίτητα για την αποφυγή της επερχόμενης ερημοποίησης. Οι ισοπεδώσεις και οι τσιμεντώσεις σε βάθος εκατοντάδων μέτρων μειώνουν την κατείσδυση της βροχής, του χαλαζιού κλπ. στις υπόγειες λεκάνες εμποδίζοντας την κυκλοφορία των υδάτων με απρόβλεπτες επιπτώσεις στον πολύτιμο φυσικό πόρο του νερού.

Τα έργα αυτά, αλλάζουν την χρήση γης (30% εντός περιοχών προστασίας βιοποικιλότητας, 10% εντός καταφυγίων άγριας ζωής, 61% εντός δασικών περιοχών) και εκτός από τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα πλήξουν τις παραδοσιακές δραστηριότητες των κατοίκων (μελίσσια, κτηνοτροφία, καλλιέργειες) και θα αποτρέψουν τις ήπιες μορφές τουρισμού (ορειβατικός, σπηλαιολογικός, περιπατητικός κλπ.). Δραστηριότητες που στηρίζονται στο ιδιαίτερο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στην παράδοση, αφήνοντας μόνο έναν δρόμο για την οικονομική διαβίωση, αυτόν του βιομηχανοποιημένου, μαζικού τουρισμού με το βραχιολάκι.

Επιπλέον τα δυστοπικά αυτά έργα με τις φρικαλέες διαστάσεις τους, αποτελούν ύβρι απέναντι στον γηγενή πολιτισμό (αρχαίο, βυζαντινό και νεώτερο) που πορεύτηκε επί χιλιάδες χρόνια και γενιές κρητικών με μέτρο τον άνθρωπο, τις πρωτογενείς ανάγκες του, την αυτάρκεια και τη λιτή ζωή.

Τέλος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις γνωμοδοτήσεις ιατρικών, επιστημονικών φορέων που συνδέουν την αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με αύξηση των καρκίνων, των νευροεκφυλιστικών νόσων, τις μεταλλάξεις κλπ.

Για όλους αυτούς τους λόγους απορρίπτουμε την ενεργειακή βιομηχανοποίηση του Αποκόρωνα, του νομού και της Κρήτης, ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ.

Μέσα από την «Πρωτοβουλία Αποκόρωνα ενάντια στους πυλώνες και τις ανεμογεννήτριες» ξεκινάμε έναν αγώνα ενημέρωσης των συγχωριανών και των κατοίκων του νομού μας. Συμπαρατασσόμαστε με όλους τους φορείς που επιδιώκουν τους ίδιους στόχους και ενισχύουμε το κοινό μέτωπο αντίστασης.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής να ενημερωθούν στις ανοιχτές συνελεύσεις που θα γίνουν στα χωριά και να συμμετέχουν στους αγώνες που έρχονται.

Καλούμε κάθε πολίτη και καθεμία πολίτισσα να γίνει μέρος μιας μεγάλης ανθρώπινης ασπίδας αντίστασης και αγώνα, μπαίνοντας στις ομάδες εργασίας που δημιουργήσαμε και δημιουργώντας κι άλλες, διαδίδοντας το μήνυμα :

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΑΚΑΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΑΠΟ ΑΙΟΛΙΚΑ.

ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΝΕΡΟ, ΓΗ, ΑΕΡΑ. ΩΣ ΕΔΩ!!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί