Μ. Συντυχάκης: Μνημείο κυνισμού της κυβέρνησης η αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών στην Κρήτη (Βίντεο) 

Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και της κρατικής υποχρηματοδότησης στην Υγεία τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, ότι είναι ο περιορισμένος χρόνος λειτουργίας του PET-SCAN στο ΠΑΓΝΗ στο πλαίσιο στης συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τη διασφάλιση της ολοήμερης λειτουργίας του Pet-Scan στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. 

Όπως εξήγησε, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για την απόκτηση ενός απεικονιστικού συστήματος PET-Scan, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ είχε εκφράσει την ανησυχία του για το πώς θα διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του μηχανήματος, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών της Κρήτης, αφού δεν προβλεπόταν καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ούτε εγκατάσταση παραγωγής του ραδιοφαρμάκου που είναι απαραίτητο για τη διενέργεια της εξέτασης.

Στη συνέχεια, ο Μ. Συντυχάκης πρόσθεσε πως 1,5 χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του PET-Scan, αυτή η ανησυχία δυστυχώς επιβεβαιώνεται, αφού έχουν εξυπηρετηθεί 3.600 ασθενείς και ειδικότερα, κάθε εβδομάδα με πρωινή λειτουργία εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο περίπου 65 ασθενείς, ενώ ο χρόνος αναμονής για ένα ραντεβού για την εν λόγω εξέταση φτάνει τους 2 μήνες, με αποτέλεσμα κάθε μήνα πάνω από 30 ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν από την Κρήτη στην Αθήνα για την έγκαιρη πραγματοποίηση της εξέτασης, αφού πρόκειται για ογκολογικούς ασθενείς, όπου η καθυστέρηση της ακριβούς είτε διάγνωσης είτε παρακολούθησης της εξέλιξης της ασθένειας τους επιβαρύνει τραγικά την εξέλιξη της νόσου.

Χαρακτηριστικό είναι, σημείωσε, ακόμα, ότι την 1η Μάρτη 2024 το Ογκολογικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου έστειλε σχετική επιστολή στον διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Γ. Χαλκιαδάκη, με την οποία επισημαίνουν το πρόβλημα και ζητούν να τεθεί το Τμήμα σε ολοήμερη λειτουργία, που είναι ο μοναδικός τρόπος να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την εξέταση. Η απάντηση του διοικητή του Νοσοκομείου ήταν ότι λόγω κόστους είναι ανέφικτη η απογευματινή λειτουργία του τμήματος, φέρνοντας τους ασθενείς αντιμέτωπους με τη διαχρονική πολιτική που εφαρμόζεται στη Δημόσια Υγεία, στη λογική «κόστους- οφέλους».

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, όπως είπε σήμερα στο Τμήμα απασχολούνται: 3 πυρηνικοί ιατροί, 3 τεχνολόγοι (ο ένας αποσπάστηκε από την μονάδα της κλασικής Πυρηνικής Ιατρικής, αποδυναμώνοντας τις υπόλοιπες μονάδες της Πυρηνικής Ιατρικής), 1 νοσηλεύτρια (σε περίπτωση άδειας καλύπτεται από άλλα τμήματα), 1 γραμματέας (σε περίπτωση άδειας δεν αναπληρώνεται, οπότε το τμήμα δεν καλύπτεται από γραμματέα και δεν κλείνονται ραντεβού). Δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και η σημερινή λειτουργία του Τμήματος (μία βάρδια) είναι προβληματική, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, για ένα εξαιρετικά «πολύτιμο» μηχάνημα για το νησί της Κρήτης.

Ως εκ τούτου, ο Μ. Συντυχάκης ρώτησε ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να προσληφθεί όλο το μόνιμο προσωπικό που απαιτείται για την ολοήμερη λειτουργία (δύο βάρδιες) του PET-Scan και να εξασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση το απαιτούμενο ραδιοφάρμακο για την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος.

Απαντώντας του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας, θεώρησε ευφυές να κάνει έναν προβοκατόρικο εξυπνακισμό λέγοντας ότι δήθεν το ΚΚΕ θέλει, όπως και η κυβέρνηση, να υφίσταται και η απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων! Στη συνέχεια, κατά τον ίδιο, το Νοσοκομείο λειτουργεί ομαλά με το υπάρχον προσωπικό, ενώ, κινούμενος στη λογική του μικρότερου κακού, διεμήνυσε πως τα πράγματα είναι καλύτερα από πριν, κατηγορώντας, παράλληλα, όσους το ξεχνούν αυτό και κάνουν κριτική στην κυβέρνηση. Άλλα αντί άλλων, δηλαδή.

Ο Μ. Συντυχάκης από πλευράς του ζήτησε χαρακτηριστικά από τον υφυπουργό να αφήσει τις προβοκάτσιες, διευκρινίζοντας πως για το ΚΚΕ ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων σημαίνει χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με δωρεάν παροχή υπηρεσιών και σε αντίθεση με τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία που θέσπισαν και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε, επίσης, ότι οι δηλώσεις του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, πως είναι υψηλό το κόστος του PET-SCAN για το Νοσοκομείο και για αυτόν τον λόγο είναι αδύνατη η απογευματινή λειτουργία του, αποτελούν «μνημείο κυνισμού» και προσπάθεια της κυβέρνησης να μετακυλήσει το κόστος της εξέτασης στους ίδιους τους ασθενείς, υπογραμμίζοντας, μετά, το γεγονός πως δίνεται ένας πακτωλός χρημάτων, για παράδειγμα, για την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ή για τις ανάγκες της πανάκριβης πράσινης μετάβασης. 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, τέλος, υπογράμμισε τη διαχρονική θέση του ΚΚΕ ότι πρέπει να αποτελεί κρατική ευθύνη ο εξοπλισμός των δημόσιων μονάδων Υγείας και όχι να επαφίεται στην «φιλομονοπωλιακή αλληλεγγύη» διάφορων «ευαγών ιδρυμάτων» που πράττουν ανάλογα με τα συμφέροντα τους. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί