Διεθνές χαστούκι στην κυβέρνηση από το BBC: «Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν»

Κι η κυβέρνηση απαντά θέτοντας θέμα… αντικειμενικότητας του BBC! Προφανώς το διεθνές δίκτυο δεν είναι το ίδιο “αντικειμενικό” με τα πετσωμένα…

Στα σχοινιά βρίσκεται η κυβέρνηση αναφορικά με το δημοσίευμα του BBC το οποίο αποτελεί ακόμη μία περίπτωση διασυρμού της Ελλάδας αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το βρετανικό μέσο αποδίδει 43 θανάτους μεταναστών στο ελληνικό λιμενικό δια της μεθόδου των παράνομων επαναπροωθήσεων, «pushbacks» και αποκαλύπτει πως τουλάχιστον το 2020 -2023 αποτελούν πάγια τακτική των ελληνικών αρχών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το BBC έρευνά του βασίζεται μεταξύ άλλων σε εννέα μάρτυρες και συγκεκριμένα αναφέρει ότι «το ελληνικό λιμενικό ρίχνει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν». «Η ελληνική ακτοφυλακή έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών ετών, λένε αυτόπτες μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων εννέα που πετάχτηκαν εσκεμμένα στο νερό».

«Οι εννέα είναι μεταξύ των περισσότερων από 40 ανθρώπων που φέρεται να έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής απομάκρυνσης  από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή της επαναφοράς τους στη θάλασσα αφού είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με ανάλυση του BBC».

Το μέσο ανέφερε πάντως πως επικοινώνησε με το ελληνικό λιμενικό το οποίο «απέρριψε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες».

Το BBC για πρώτη φορά κατέγραψε τον αριθμό τέτοιων περιστατικών κατά τα οποία προκλήθηκαν θάνατοι, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής. Τα 15 περιστατικά που ανέλυσε το BBC συνέβησαν από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάιο του 2023 και είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. Οι αρχικές πηγές του μέσου ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή.

Η επαλήθευση των γεγονότων ήταν εξαιρετικά δύσκολη, επισημαίνει το BBC, εξηγώντας πως οι μάρτυρες συχνά εξαφανίζονται ή φοβούνται πολύ να μιλήσουν. «Αλλά σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε τα γεγονότα, μιλώντας με αυτόπτες μάρτυρες», τονίζει το ρεπορτάζ.

Η έρευνα του BBC αποτελεί μέρος του ντοκιμαντέρ «Dead Calm: Killing in the Med» και διαπίστωσε ένα σαφές μοτίβο: Σε πέντε από τα περιστατικά, μετανάστες είπαν ότι πετάχτηκαν απευθείας στη θάλασσα από τις ελληνικές αρχές. Σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις εξήγησαν πως είχαν ήδη αποβιβαστεί σε ελληνικά νησιά αλλά έπειτα κυνηγήθηκαν από τις αρχές. Άλλοι μετανάστες κατήγγειλαν πως τους ότι τους είχαν βάλει σε φουσκωτές σχεδίες χωρίς μοτέρ, οι οποίες στη συνέχεια ξεφούσκωναν καθώς φαινόταν ότι είχαν τρυπηθεί.

Δείξαμε πλάνα από τη φόρτωση 12 ατόμων σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια την εγκατάλειψή τους σε μια λέμβο, σε έναν πρώην ανώτερο αξιωματικό της ελληνικής ακτοφυλακής. Όταν σηκώθηκε από την καρέκλα του, και με το μικρόφωνό του ακόμα ανοιχτό, είπε ότι ήταν «προφανώς παράνομο» και «διεθνές έγκλημα».

Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται εδώ και καιρό για επανοπροωθήσεις ανθρώπων πίσω προς την Τουρκία, από όπου και πέρασαν, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Μία από τις πιο ανατριχιαστικές μαρτυρίες ήταν ενός άνδρα από το Καμερούν, ο οποίος λέει ότι κυνηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές αφού είχε φτάσει στο νησί της Σάμου, τον Σεπτέμβριο του 2021. «Όπως όλα τα άτομα που έδωσαν συνέντευξη, είπε ότι σχεδίαζε να εγγραφεί σε ελληνικό έδαφος ζητώντας άσυλο», γράφει το BBC και παραθέτει τη μαρτυρία του.

«Μόλις είχαμε αγκυροβολήσει και η αστυνομία ήρθε από πίσω μας». «Ήταν δύο αστυνομικοί ντυμένοι στα μαύρα και άλλοι τρεις με πολιτικά ρούχα. Ήταν μασκοφόροι, έβλεπες μόνο τα μάτια τους». Αυτός και άλλοι δύο – ένας άλλος από το Καμερούν και ένας άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού – μεταφέρθηκαν σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, όπου τα γεγονότα πήραν τρομακτική τροπή.

«Ξεκίνησαν με τον άλλο άντρα από το Καμερούν. Τον πέταξαν στο νερό. Ο άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού είπε: «Σώσε με, δεν θέλω να πεθάνω… και τελικά μόνο το χέρι του έμεινε πάνω από το νερό και το σώμα του ήταν κάτω. «Σιγά-σιγά το χέρι του γλίστρησε και χάθηκε στο νερό». Ο συνεντευξιαζόμενος λέει ότι οι απαγωγείς του, τον χτύπησαν. «Οι γροθιές έπεφταν βροχή στο κεφάλι μου. Ήταν σαν να γρονθοκοπούσαν ένα ζώο». Και μετά λέει ότι τον έσπρωξαν κι αυτόν στο νερό – χωρίς σωσίβιο. Ο ίδιος κατόρθωσε να κολυμπήσει μέχρι την ακτή, αλλά τα πτώματα των άλλων δύο – τα ονόματα των οποίων ήταν Sidy Keita και Didier Martial Kouamou Nana – ανασύρθηκαν στην τουρκική ακτογραμμή. Οι δικηγόροι του επιζώντος ζητούν από τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν υπόθεση διπλής δολοφονίας.

«Μου έδεσαν τα χέρια και με πέταξαν στη θάλασσα»

Ένας άλλος άνδρας, από τη Σομαλία, είπε στο BBC πώς τον Μάρτιο του 2021 συνελήφθη από τον ελληνικό στρατό κατά την άφιξή του στο νησί της Χίου, ο οποίος στη συνέχεια τον παρέδωσε στο λιμενικό. Ο ίδιος είπε ότι το λιμενικό τού έδεσε τα χέρια πίσω από την πλάτη και τον πέταξε στη θάλασσα: «Με πέταξαν δεμένο στη μέση της θάλασσας. Ήθελαν να πεθάνω», είπε.

Εξήγησε ότι κατάφερε να επιβιώσει επιπλέοντας με την πλάτη του, πριν μπορέσει να ελευθερώσει τα χέρια του. Η θάλασσα όμως ήταν ταραγμένη και τρεις από όσους είχαν πεταχτεί μαζί του στο νερό, πέθαναν. Ο Σομαλός έφτασε στην ακτή, όπου τελικά εντοπίστηκε από την τουρκική ακτοφυλακή.

«Μας άκουγαν να ουρλιάζουμε, και παρόλα αυτά μας άφησαν»

«Στο περιστατικό με τις μεγαλύτερες απώλειες ζωών -τον Σεπτέμβριο του 2022- ένα σκάφος που μετέφερε 85 μετανάστες αντιμετώπισε προβλήματα κοντά στο ελληνικό νησί της Ρόδου όταν κόπηκε η μηχανή του» αναφέρει το BBC και παραθέτει τη μαρτυρία του Μοχάμεντ, από τη Συρία.

Οι μετανάστες κάλεσαν το λιμενικό για βοήθεια – όμως εκείνοι τους φόρτωσαν σε μια βάρκα, τους επέστρεψαν στα τουρκικά ύδατα και τους έβαλαν σε σωσίβιες λέμβους. Ο Μοχάμεντ λέει ότι στη σχεδία που δόθηκε στον ίδιο και την οικογένειά του δεν είχε κλείσει σωστά η βαλβίδα: «Αρχίσαμε αμέσως να βυθιζόμαστε, το είδαν… Μας άκουγαν να ουρλιάζουμε, και παρόλα αυτά μας άφησαν», είπε στο BBC.

«Το πρώτο παιδί που πέθανε ήταν ο γιος του ξαδέρφου μου… Μετά το ένα μετά το άλλο. Ένα άλλο παιδί, ένα άλλο παιδί, μετά ο ίδιος ο ξάδερφός μου εξαφανίστηκε. Μέχρι το πρωί επτά ή οκτώ παιδιά είχαν πεθάνει». «Τα παιδιά μου είχαν πεθάνει μέχρι το πρωί… ακριβώς πριν φτάσει η τουρκική ακτοφυλακή», συνεχίζει τη συγκλονιστική του διήγηση.

«Ακτιβιστές και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη αναγκάστηκαν παράνομα να επιστρέψουν από την Ελλάδα στην Τουρκία και τους αρνήθηκαν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, το οποίο κατοχυρώνεται στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο. Ο Αυστριακός ακτιβιστής Fayad Mulla είπε ότι ανακάλυψε μόνος του πόσο μυστικές φαίνονται να είναι τέτοιες επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, στο ελληνικό νησί της Λέσβου».

Ο Αυστριακός καταγγέλλει στο ρεπορτάζ πως καθώς πήγαινε προς ένα σημείο του νησιού για να ερευνήσει μια τέτοια πληροφορία, τον σταμάτησε ένας άνδρας με κουκούλα – ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε ότι εργαζόταν στην αστυνομία. Είπε ότι η αστυνομία προσπάθησε στη συνέχεια να διαγράψει το βίντεο που τον σταμάτησαν από την κάμερά του και να του απαγγελθούν κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής. Τελικά, δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια.

Δύο μήνες αργότερα, σε ένα παρόμοιο μέρος, ο ίδιος κατάφερε να κινηματογραφήσει μια αναγκαστική επιστροφή, που δημοσιεύτηκε και στους New York Times. Μια ομάδα που περιελάμβανε γυναίκες και μωρά ξεφορτώθηκε από το πίσω μέρος ενός φορτηγού και οδηγήθηκε σε μια προβλήτα σε μια μικρή βάρκα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής πιο μακριά από την ακτογραμμή, στη θάλασσα και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε μια λέμβο, όπου τους άφησαν να παρασυρθούν.

Δείξαμε αυτό το υλικό – το οποίο έχει επαληθεύσει το BBC – στον Δημήτρη Μπαλτάκο πρώην επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της ελληνικής ακτοφυλακής. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το τι έδειχναν τα πλάνα – έχοντας αρνηθεί, νωρίτερα στη συνομιλία μας, ότι η ελληνική ακτοφυλακή θα κληθεί ποτέ να κάνει οτιδήποτε παράνομο. Αλλά σε ένα διάλειμμα, καταγράφηκε να λέει σε κάποιον εκτός πλάνου στα ελληνικά: «Δεν τους είπα πολλά, σωστά; Είναι πολύ ξεκάθαρο, έτσι δεν είναι; Δεν είναι πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το έκαναν με το φως της ημέρας… Είναι… προφανώς παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα».

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας είπε στο BBC ότι το βίντεο διερευνάται επί του παρόντος από την ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας της χώρας.

Μια ερευνήτρια δημοσιογράφος με την οποία μίλησαν οι δημοσιογράφοι από το νησί της Σάμου εξήγησε ότι άρχισε να συνομιλεί με ένα μέλος των ελληνικών ειδικών δυνάμεων μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Tinder. Όταν της τηλεφώνησε από αυτό που περιέγραψε ως «πολεμικό πλοίο», η Ρόμι βαν Μπάαρσεν τον ρώτησε περισσότερα για τη δουλειά του – και τι συμβαίνει όταν οι δυνάμεις του εντοπίζουν μια βάρκα με πρόσφυγες. Απάντησε ότι «τους διώχνουμε πίσω» και είπε ότι τέτοιες εντολές είχαν «από τον υπουργό», προσθέτοντας ότι θα τιμωρούνταν αν δεν σταματούσαν με αυτόν τον τρόπο ένα σκάφος με μετανάστες.

«Η Ελλάδα πάντα αρνιόταν ότι γίνονται τα λεγόμενα «push back», λέει το BBC και συνεχίζει: «Η Ελλάδα είναι η είσοδος στην Ευρώπη για πολλούς μετανάστες. Πέρυσι, καταγράφηκαν 263.048 θαλάσσιες αφίξεις στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να δέχεται 41.561 (16%) από αυτές. Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ το 2016 για να σταματήσει τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά είπε το 2020 ότι δεν μπορούσε πλέον να την επιβάλει.

Καταθέσαμε τα ευρήματα της έρευνάς μας στην ελληνική ακτοφυλακή. Απάντησαν ότι το προσωπικό τους εργάστηκε «με μέγιστο επαγγελματισμό και έντονο αίσθημα ευθύνης και σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή και τα θεμελιώδη δικαιώματα, προσθέτοντας ότι είναι «σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».

Το βρετανικό μέσο πάντως υπενθυμίζει ότι το ελληνικό λιμενικό «από το 2015 έως το 2024, έχει διασώσει 250.834 πρόσφυγες/μετανάστες σε 6.161 περιστατικά στη θάλασσα. Η άψογη εκτέλεση αυτής της αποστολής έχει αναγνωριστεί θετικά από τη διεθνή κοινότητα».

«Το ελληνικό λιμενικό έχει στο παρελθόν επικριθεί για τον ρόλο της στο μεγαλύτερο ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο εδώ και μια δεκαετία» σημειώνει το BBC για το ναυάγιο της Πύλου και συνεχίζει γράφοντας ότι «περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση του Adriana σε περιοχή διάσωσης της Ελλάδας τον περασμένο Ιούνιο. Οι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν ότι το σκάφος δεν αντιμετώπιζε προβλήματα και ήταν καθ’ οδόν προς την Ιταλία με ασφάλεια και έτσι η ακτοφυλακή δεν επιχείρησε διάσωση» καταλήγει το BBC.

Θέμα… “αντικειμενικότητας” του BBC από την κυβέρνηση!

Συγκεκριμένα απαντώντας στο δημοσίευμα του βρετανικού μέσου σύμφωνα με το οποίο αποδίδεται η ευθύνη για τον θάνατο 43 μεταναστών στο ελληνικό λιμενικό, δια της μεθόδου των παράνομων επαναπροωθήσεων, «pushbacks», κυβερνητικές πηγές έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν τις διαδικασίες επαλήθευσης και διασταύρωσης των γεγονότων από το BBC.

Ειδικότερα, πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «αναφορές, δηλώσεις ή “μαρτυρίες” που έχουν ληφθεί εκτός του πλαισίου των ανωτέρω θεσμικών διαδικασιών, στερούνται της αναγκαίας αμεροληψίας και των εγγυήσεων των επίσημων διαδικασιών».

Η κυβέρνηση με λίγα λόγια λέει ότι το γνωστό βρετανικό δίκτυο δεν ξέρει να κάνει τη δουλειά του και ότι λίγο έως πολύ δεν είναι αμερόληπτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς το BBC αποκαλύπτει πως τουλάχιστον την περίοδο 2020 – 2023 οι παράνομες επαναπροωθήσεις αποτελούν πάγια τακτική των ελληνικών αρχών στη Μεσόγειο.

Ωστόσο οι πηγές της κυβέρνησης δεν μένουν στα παραπάνω. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, και αφού αμφισβήτησαν ότι οι δημοσιογράφοι του BBC ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους κάνουν και μαθήματα δημοσιογραφίας στο βρετανικό δίκτυο.

«Θα πρέπει να τονιστεί η εξομοίωση του αποτελεσματικού συνοριακού ελέγχου με “pushbacks”, αποτελεί ένα αφήγημα που τροφοδοτεί τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Τα δίκτυα αυτά εφαρμόζουν εγκληματικές πρακτικές, επιβιβάζοντας τους μετανάστες σε υπερφορτωμένα και μη αξιόπλοα πλοία, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς σωσίβια, κατά τις νυχτερινές ώρες και κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους από την πρώτη κιόλας στιγμή της επιβίβασης και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη» σημειώνουν αρχικά κυβερνητικές πηγές και συνεχίζουν με τα ταχύρρυθμα μαθήματα δημοσιογραφίας στο BBC:

«Από αυτή την άποψη, η δημοσιογραφική ανάδειξη και καταδίκη τέτοιων εγκληματικών πρακτικών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση στις χώρες προέλευσης καθώς και των μεταναστών σχετικά με τους κινδύνους αυτών των ταξιδιών, που μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικά περιστατικά».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κληθείς να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα του BBC αρκέστηκε να δηλώσει ότι όσα λέει το βρετανικό δίκτυο για το λιμενικό «δεν αποδεικνύονται» ενώ προσπάθησε να εμφανιστεί θεσμικός προσθέτοντας ότι οι καταγγελίες τέτοιων περιστατικών ερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές και τη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι όσα δεν τόλμησε να πει ο κ. Μαρινάκης περί δήθεν «αναξιοπιστίας» του εν λόγω ρεπορτάζ φοβούμενος την κατακραυγή, επιστρατεύτηκαν οι κυβερνητικές πηγές που είναι ανώνυμες, για να γίνει η βρώμικη δουλειά.

Αναλυτικά οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:

«Τα Στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως υπεύθυνα για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρούν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο με αποτελεσματικότητα, υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό αλλά και απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο.

Οι ενέργειές τους στο θαλάσσιο πεδίο είναι σύμφωνες με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ιδίως με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS), τη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS Convention) και τη Διεθνή Σύμβαση για την Έρευνα και Διάσωση στη Θάλασσα (SAR Convention).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.). Συγκεκριμένα, από το έτος 2015 έως το έτος 2024 έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή 251.543 υπήκοοι τρίτων χωρών που βρέθηκαν σε κίνδυνο στο θαλάσσιο πεδίο, σε σύνολο 6.185 περιστατικών. Η άψογη εκτέλεση αυτής της ευγενούς αποστολής έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Όσον αφορά ισχυρισμούς για παράνομες πράξεις (που περιλαμβάνουν φερόμενες επαναπροωθήσεις, βίαιη συμπεριφορά ή/και οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση), πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι επιχειρησιακές πρακτικές του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συμμορφώνονται πλήρως με το ισχύον διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο καθώς και με το ύψιστο ηθικό καθήκον της διάσωσης της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Ως εκ τούτου, το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες οποιασδήποτε μορφής.

Σε περίπτωση φερόμενων αποκλίσεων από την ενδεδειγμένη συμπεριφορά, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί εσωτερικής έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου, ανεξάρτητα ή παράλληλα με τις δικαστικές διαδικασίες ή έρευνες που διεξάγονται από άλλες αρμόδιες Αρχές. Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές αυτές, παρέχοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ληφθείσες καταγγελίες έχουν αξιολογηθεί ως προς την επάρκεια των στοιχείων τους, αναφορικά με την εκτίμηση για περαιτέρω εσωτερική διερεύνηση ή μη της υπόθεσης.

Αναφορές, δηλώσεις ή “μαρτυρίες” που έχουν ληφθεί εκτός του πλαισίου των ανωτέρω θεσμικών διαδικασιών, στερούνται της αναγκαίας αμεροληψίας και των εγγυήσεων των επίσημων διαδικασιών.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί ότι, η εξομοίωση του αποτελεσματικού συνοριακού ελέγχου με “pushbacks”, αποτελεί ένα αφήγημα που τροφοδοτεί τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Τα δίκτυα αυτά εφαρμόζουν εγκληματικές πρακτικές, επιβιβάζοντας τους μετανάστες σε υπερφορτωμένα και μη αξιόπλοα πλοία, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς σωσίβια, κατά τις νυχτερινές ώρες και κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους από την πρώτη κιόλας στιγμή της επιβίβασης και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη. Από αυτή την άποψη, η δημοσιογραφική ανάδειξη και καταδίκη τέτοιων εγκληματικών πρακτικών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση στις χώρες προέλευσης καθώς και των μεταναστών σχετικά με τους κινδύνους αυτών των ταξιδιών, που μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικά περιστατικά».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί