Αλαζόνας, παρά την εκλογική αποδοκιμασία

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα σύνθεση, όπως διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

«Η επόμενη μέρα βρίσκει την παράταξή μας πρώτη και με ισχύ μεγαλύτερη από το άθροισμα των δύο επόμενων αντιπάλων μας», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό… ανακύκλωσης της Παρασκευής.

«Είδε» μήνυμα στο αποτέλεσμα της κάλπης αλλά το ερμήνευσε με το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα, ότι οι πολίτες «ζήτησαν, ουσιαστικά, περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά». Δηλαδή σκληρή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της έως σήμερα κυβερνητικής πολιτικής.

Ακόμα και για την αποχή που έκανε λόγο, την ερμήνευσε ως… κόπωση των πολιτών για τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες και όχι ως αποδοκιμασία για το κυβερνητικό έργο ή έστω ως απόσταση από αυτό. Επιπλέον είδε μόνο… καταδίκη για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ! Είπε μεταξύ άλλων: «Ξέρουμε καλά ότι πολλοί πολίτες οι οποίοι μας στήριξαν στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 επέλεξαν την αποχή. Δεν επέλεξαν όμως -και να το τονίσω αυτό- τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Αντίθετα, θα έλεγα ότι είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά καταδικάστηκαν». Υποβάθμισε και την άνοδο της ακροδεξιάς λέγοντας ότι «σε απόλυτο αριθμό ψήφων δεν είχαμε ουσιαστική ενίσχυση των άκρων»

Εν τέλει έμεινε σταθερός πιστός στη θεωρεί του «41%» υποστηρίζοντας ότι «προφανώς εξακολουθεί και καθορίζει, ως τις επόμενες εθνικές εκλογές του 2027, τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, και αυτοί δεν αλλάζουν»

Υποσχέσεις για μεγαλύτερη… «παραγωγικότητα» και «εργατικότητα»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε χθες: «Όσον αφορά τώρα το υπουργικό σχήμα, επιτρέψτε μου δύο σύντομες παρατηρήσεις: η σύνθεσή του καθορίζεται πάντα με γνώμονα τις ανάγκες. Η εναλλαγή προσώπων δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά την προσπάθειά μας να γινόμαστε συνέχεια πιο παραγωγικοί στο έργο μας, κάτι το οποίο νομίζω ότι διαπιστώνετε και σήμερα, βλέποντας άλλους συναδέλφους που παλιά ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να επανέρχονται, άλλους να αναλαμβάνουν διαφορετικές ευθύνες.

Και δεύτερον, βαθιές οργανωτικές αλλαγές στη διάρθρωση των Υπουργείων και της σύνθεσης της κυβέρνησης, ναι, μπορούν να αποδώσουν, αλλά μόνο όταν είναι ώριμες. Γι’ αυτό και παρότι δέχθηκα τέτοιες εισηγήσεις για συγχωνεύσεις, μεταβολές, έκρινα ότι αυτές δεν είναι της στιγμής, γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει πολλή μελέτη και χρόνο αφομοίωσης αυτών των αλλαγών.

Δεν έχουμε αυτόν τον χρόνο αυτή τη στιγμή. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα επιτελείο μάχης με έναν κεντρικό σκοπό: σε κάθε ένα από τους τομείς πολιτικής στους οποίους προΐστασθε να έχουμε ορατό έργο και αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο».

Και στη συνέχεια τόνισε: «Πάντα, κλειδί της επιτυχίας μας είναι και η αφοσίωση και η εργατικότητα. Ξέρετε πολύ καλά ότι είναι δείκτες για τους οποίους δεν θα κρύψω ότι θα είμαι αυστηρός, όπως πολύ αυστηροί -πιο αυστηροί, θα έλεγα- είναι οι πολίτες που μας κρίνουν. Η ομαδικότητα νομίζω ότι πάντα ήταν κάτι το οποίο μας χαρακτήριζε και είναι πάρα πολύ σημαντικό να τη διαφυλάξουμε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί