Eτήσιος απολογισμός των δράσεων του Γραφείου Φυσικής Αγωγής της Δ.Ι.Π.Ε. Ηρακλείου

Πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος απολογισμός των δράσεων του Γραφείου Φυσικής Αγωγής της Δ.Ι.Π.Ε. Ηρακλείου. Στο γραφείο του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μπελαδάκη Εμμανουήλ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τα μέλη του τμήματος Φυσικής Αγωγής Ν. Ηρακλείου, στο πλαίσιο της επιτυχημένης σχολικής χρονιάς. Ο κ. Μπελαδάκης τόνισε τη σημασία του έργου του Γραφείου Φυσικής Αγωγής και την ανάγκη τα παιδιά να μυούνται στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ενισχύοντας τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και αναπτύσσοντας αίσθημα συλλογικής ευθύνης και κοινωνικής συνοχής. Αυτή η εμπλοκή δεν εξασφαλίζει μόνο τη φυσική τους ευεξία αλλά και τη βάση για μια ολοκληρωμένη και αρμονική ανάπτυξη του χαρακτήρα τους, προετοιμάζοντάς τα για μια δραστήρια και πολυδιάστατη ζωή στο σύγχρονο κόσμο.

Οι Υπεύθυνοι Φυσικής Αγωγής και Σχολική Αθλητισμού, κ. Κατσαμποξάκης Ιωάννης και κα. Τζιαναμπέτη Αναστασία παρουσίασαν στον κ Μπελαδάκη τα πεπραγμένα της χρονιάς. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε εντυπωσιακά με σειρά ενημερωτικών συναντήσεων για τους Εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, οργανωμένες από τους Συμβούλους Φυσικής Αγωγής κ Νικόλαο Αποστολάκη και κ Γεώργιο Θεοφιλίδη. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου στις Μοίρες και στις 17 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο. Επιπλέον, διοργανώθηκε ένα δίωρο σεμινάριο για τους Εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, καλύπτοντας θέματα όπως η Καρδιαναπνευστική αναζωογόνηση – BLS με ενημέρωση από την Περιφέρειας Κρήτης για το πρόγραμμα «Ζωή», αλλαγές στους κανονισμούς της καλαθοσφαίρισης 3×3 από το σύνδεσμο Διαιτητών καλαθοσφαίρισης Κρήτης, καθώς και κανονισμοί και διδασκαλία του αθλήματος της Χειροσφαίρισης από τον Υπεύθυνο Ανάπτυξης Χειροσφαίρισης, κ Παύλο Ποτουρίδη.

Στους Σχολικούς Αγώνες Αθλοπαιδείας σε ατομικά  αγωνίσματα συμμετείχαν 738 μαθητές και μαθήτριες (στους αγώνες Ενόργανης Γυμναστικής αγωνίστηκαν 112 μαθητές, στους Αγώνες Αθλοπαιδείας Στίβου 448 μαθητές και στους αγώνες Αθλοπαιδείας Κολύμβησης 178 μαθητές). Στους αγώνες Αθλοπαιδείας ομαδικών αθλημάτων συμμετείχαν 2881 μαθητές και μαθήτριες (603 στην Καλαθοσφαίριση, 647 στην Πετοσφαίριση, 1233 στο Ποδόσφαιρο και 398 στην Χειροσφαίριση). 

Μεγάλη συμμετοχή είχε φέτος και η Γιορτή Πολιτισμού στην οποία συμμετείχαν περίπου 1500 μαθητές/τριες από 35 Δημοτικά Σχολεία του Νομού Ηρακλείου αλλά και από Ειδικά Δημοτικά, οι οποίοι/ες χόρεψαν και τραγούδησαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Λευτέρης Αυγενάκης.

Οι Ομοσπονδιακοί προπονητές  Χειροσφαίρισης, κ Ποτουρίδης  Παύλος και Πετοσφαίρισης,  κ Νικητάκης Νικήτας, ενημέρωσαν τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου για τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν σε σχολεία του Ν. Ηρακλείου στα οποία δίδαξαν, καθοδήγησαν και παρουσίασαν τα παραπάνω αθλήματα. Επίσης αναφέρθηκαν στην άριστη συνεργασία που είχαν με τους υπεύθυνους Φυσικής Αγωγής.

Για το μάθημα της κολύμβησης στο οποίο συμμετείχαν τη σχολική χρονιά  2023-2024 100 Δημοτικά Σχολεία με 2570 μαθητές, παρόντες ήταν ο συντονιστής κολύμβησης κ Ακουμνιανάκης Νικόλαος και οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής που δίδαξαν το μάθημα της Κολύμβησης στα Δημοτικά, ο κ Παπαδάκης Στέργιος, ο κ Κουτρούλης Ιωάννης, ο κ Ζελεσκίδης Δημήτριος, ο κ Παπαδημητρίου Νικόλαος, η κα Κουκιαδάκη Λίνα, η κα Ιερονυμίδη Αμαλία και η κα Μαρκογιαννάκη Ανδρομάχη. Συζητήθηκε η παραχώρηση της πισίνας του Παγκρητίου σταδίου δύο μέρες παραπάνω για την επόμενη σχολική χρονιά και ένας καλύτερος προγραμματισμός, έτσι ώστε να εξυπηρετήσει καλύτερα τα σχολεία και τους μαθητές τους.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της πολιτιστικής παρέμβασης στα Νηπιαγωγεία, η κα Τζαγκαρουλάκη Αριστέα, αναφέρθηκε στα 27 Νηπιαγωγεία τα οποία επισκέφθηκε την παρούσα σχολική χρονιά και στα οποία παρουσίασε τις Κρητικές Παραδοσιακές Φορεσιές στους μαθητές και τις μαθήτριές τους. Επειδή το πρόγραμμα είχε μεγάλη ανταπόκριση, θα συνεχιστεί την επόμενη σχολική χρονιά, πάλι στα Νηπιαγωγεία και θα εξεταστεί αν είναι εύκολο να παρουσιαστεί και στις πρώτες δύο τάξεις των Δημοτικών Σχολείων. 

Συζητήθηκε εκτενώς η σημασία του εθελοντισμού και η βοήθεια που προσέφεραν ο κ Ζερβός Βαλάντης και η κα Γιαλύτη Ειρήνη ώστε η παρουσίαση της Κρητικής Παραδοσιακής Φορεσιάς να γίνει πιο ενδιαφέρουσα και προσιτή στους μικρούς μαθητές.

Το κλίμα ανάμεσα στο γραφείο και στα στελέχη του τμήματος φυσικής αγωγής απεικονίζεται ως ιδιαίτερα θετικό και συνεργατικό. Η άριστη συνεργασία και η αμοιβαία υποστήριξη φαίνεται ότι ήταν καθοριστικοί παράγοντες για τις επιτυχίες των δράσεων. Ειδικά, η αναφορά στους ομοσπονδιακούς προπονητές και στην ενημέρωση των υπευθύνων φυσικής αγωγής σχετικά με τις δράσεις και τις επισκέψεις σε σχολεία, υπογραμμίζει την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Κλείνοντας τη χρονιά με θετικό πρόσημο, η αξιολόγηση των δράσεων φυσικής αγωγής αναδεικνύει τη συντονισμένη και καλά οργανωμένη προσπάθεια, ενισχύοντας την ενεργό συμμετοχή και την ανάπτυξη της ομαδικότητας. Αυτό το κλίμα θετικής αλληλεπίδρασης και συνεχούς βελτίωσης προβλέπεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στις μελλοντικές δραστηριότητες και την επερχόμενη σχολική χρονιά.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί