Αναβίωσαν το μικρασιάτικο έθιμο της Μαλλιαρής Πέτρας στον Καράβολα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του μικρασιάτικου εθίμου της Μαλλιαρής Πέτρας στον Καράβολα την ημέρα της Αναλήψεως από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, το Δήμο Ηρακλείου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων. 

Οι συμμετέχοντες έβγαλαν τη Μαλλιαρή Πέτρα από τη θάλασσα, συζήτησαν για το έθιμο, διασκέδασαν με παραδοσιακή κρητική μουσική, χόρεψαν και απόλαυσαν εδέσματα αψηφώντας τον καύσωνα. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Φιλαρέτη Χρονάκη-Δαφέρμου δήλωσε ότι η αναβίωση των ηθών και των εθίμων αναδεικνύει την ιδιαίτερη ταυτότητα των ανθρώπων. Μιλώντας για το έθιμο της Μαλλιαρής, η Αντιδημάρχος ανέφερε ότι «Την ημέρα της Αναλήψεως, 40 ημέρες μετά το Πάσχα, ένα κύκλος κλείνει και ανοίγει ένας νέος, ο κύκλος του καλοκαιριού. Οι Μικρασιάτες έκαναν τα πρώτα τους μπάνια της Αναλήψεως καθώς θεωρούσαν ότι τα νερά εκείνη την ημέρα είναι καθαγιασμένα και ανανεωτικά. Έσπρωχναν με τις παλάμες τους 40 φορές τα κύματα πριν βουτήξουν και οι γυναίκες έπαιρναν νερό από 40 κύματα για να το χρησιμοποιήσουν για θεραπευτικούς σκοπούς. Η μαλλιαρή πέτρα, η πέτρα με τα βρύα την οποία αναζητούσαν στο νερό βουτώντας ως τα γόνατα, θεωρούνταν το σύμβολο της ευφορίας και της καλής τύχης για αυτό και κάθε σπίτι έπαιρνε τη δική του πέτρα για να την επιστρέψει την επόμενη χρονιά και πάλι στη θάλασσα.». 

Η Αντιδημαρχία Εθελοντισμού εκφράζει τις ευχαριστίες της στους συμμετέχοντες και στον Μιλτιάδη Βαρουχάκη και το συγκρότημα του. 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί