Μ. Συντυχάκης: Να διασφαλιστεί η ολοήμερη λειτουργία του Pet-Scan στο ΠΑΓΝΗ

Να διασφαλιστεί η ολοήμερη λειτουργία του Pet-Scan στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για την απόκτηση ενός απεικονιστικού συστήματος PET-Scan,  το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ είχε εκφράσει την ανησυχία του για το πώς θα διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του μηχανήματος, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών της Κρήτης, αφού δεν προβλεπόταν καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ούτε εγκατάσταση παραγωγής του ραδιοφαρμάκου που είναι απαραίτητο για τη διενέργεια της εξέτασης. 

1,5 χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του PET-Scan,  αυτή η ανησυχία δυστυχώς επιβεβαιώνεται,  αφού ο χρόνος αναμονής για ένα ραντεβού για την εν λόγω εξέταση φτάνει τους 2 μήνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε μήνα πάνω από 30 ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν από την Κρήτη στην Αθήνα για την έγκαιρη πραγματοποίηση της εξέτασης,  αφού μιλάμε για ογκολογικούς ασθενείς, όπου η καθυστέρηση της ακριβούς είτε διάγνωσης είτε παρακολούθησης της εξέλιξης της ασθένειας τους επιβαρύνει τραγικά την εξέλιξη της νόσου. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι την 1η Μαρτίου 2024 το Ογκολογικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου έστειλε σχετική επιστολή στον διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Γ. Χαλκιαδάκη, με την οποία επισημαίνουν το πρόβλημα και ζητούν να τεθεί το τμήμα σε ολοήμερη λειτουργία, που είναι ο μοναδικός τρόπος να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την εξέταση.  Η απάντηση του διοικητή του Νοσοκομείου ήταν ότι λόγω κόστους είναι ανέφικτη η απογευματινή λειτουργία του τμήματος, φέρνοντας τους ασθενείς αντιμέτωπους με τη διαχρονική πολιτική που εφαρμόζεται στη Δημόσια Υγεία,  η οποία βάζει την υγεία του λαού στο ζύγι του «κόστους- οφέλους». Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής οι ασθενείς είναι πελάτες και η επιβίωσή τους εξαρτάται από το πορτοφόλι τους.

Στον 1,5 χρόνο λειτουργίας του PET-Scan έχουν εξυπηρετηθεί 3600 ασθενείς. Εβδομαδιαία, μόνο σε πρωινή λειτουργία, εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο περίπου 65 ασθενείς. Το προσωπικό που απασχολείται στο τμήμα σήμερα είναι: 3 πυρηνικοί ιατροί,  3 τεχνολόγοι (ο ένας αποσπάστηκε από την μονάδα της κλασικής Πυρηνικής Ιατρικής, αποδυναμώνοντας τις υπόλοιπες μονάδες της Πυρηνικής Ιατρικής), 1 νοσηλεύτρια (σε περίπτωση άδειας καλύπτεται από άλλα τμήματα), 1 γραμματέας (σε περίπτωση άδειας δεν αναπληρώνεται, οπότε το τμήμα δεν καλύπτεται από γραμματέα και δεν κλείνονται ραντεβού). Δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και η σημερινή λειτουργία του τμήματος (μία βάρδια) είναι προβληματική,  λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό,  για ένα εξαιρετικά «πολύτιμο» μηχάνημα για το νησί της Κρήτης. 

     ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να προσληφθεί όλο το μόνιμο προσωπικό που απαιτείται για την ολοήμερη λειτουργία (δύο βάρδιες) του PET-Scan και να εξασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση το απαιτούμενο ραδιοφάρμακο για την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί