Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο «σήκωσε μπαϊράκι» στον Ερντογάν – Αντισυνταγματικά πολλά Προεδρικά Διατάγματα

Αντισυνταγματικά έκρινε πολλά από τα Προεδρικά Διατάγματα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, ακυρώνοντας επί της ουσίας σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μετέδωσαν αρκετά Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ο Ερντογάν, όπως και κάθε πρόεδρος της Τουρκίας, δεν θα μπορεί να ορίζει ή να «καρατομεί» από τη θέση του τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας (πριν από τη λήξη της θητείας του) της χώρας, καθώς πρόκειται περί αντισυνταγματικού διατάγματος.

Στην πραγματικότητα, ανακλήθηκαν αρκετές από τις εξουσίες του προέδρου της Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά σημαντικά Προεδρικά Διατάγματα της κυβέρνησης Ερντογάν με σημαντικότερα εξ αυτών την πρόωρη απομάκρυνση των κεντρικών τραπεζικών.

Όπως έγινε γνωστό, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε επίσης το Decret Law (KHK) και τη σχετική νομική διάταξη που επέτρεπε να διορίζονται Πρυτάνεις Πανεπιστημίων από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην απόφαση των 482 σελίδων του Συνταγματικού Δικαστηρίου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, αποφασίστηκε ότι οι ακυρωμένες διατάξεις θα τεθούν σε ισχύ ένα χρόνο μετά στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για νέα ρύθμιση, ενώ οι μέχρι τώρα διορισμοί του Προέδρου Ερντογάν θα είναι έγκυροι.

«Από σήμερα το κράτος έχει σπασμένες κολόνες και τα θεμέλια είναι κτισμένα πάνω στην άμμο», ήταν η πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ακύρωσε μεταξύ άλλων διατάγματα που αφορούν:

  • τη σύσταση δήμων με προεδρική απόφαση,
  • τους διορισμούς των μελών του Συμβουλίου Εισαγγελέων και Δικαστών,
  • τη μεταβίβαση ακινήτων στην κρατική τηλεόραση TRT,
  • τη σύσταση ιδιωτικής εταιρείας και τον διορισμό του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
  • τη δομή του Ανωτάτου Δικαστηρίου
  • τη μεταβίβαση ακινήτων του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού,
  • τον διορισμό συμβούλων υπουργών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί