Περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου και μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (πρώην ΚΓ΄ΕΚΠΑ) την Παρασκευή 24/5. 

Κατά την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο ο Μ. Συντυχάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και ειδικά τους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει το ΚΚΕ τους τελευταίους δύο μήνες για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις ουρές και την ταλαιπωρία για επισκέπτες και εργαζόμενους έξω, αλλά και μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με την απουσία υπηρεσιών καθαριότητας. Έχει αναδείξει και επισημάνει τους κινδύνους από την υποστελέχωση και την αδιαφορία του ΥΠΠΟΑ αλλά και του ΔΣ του ΝΠΔΔ το οποίο διοικεί σήμερα το Μουσείο με αυτές τις παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή:

  • Συνάντηση του βουλευτή Ηρακλείου Μ. Συντυχάκη με το ΔΣ της Παγκρήτιας Ένωσης Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων. 
  • Κατάθεση αναφοράς στις 15/4/2024 της Επιστολής της Παγκρήτιας Ένωσης Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων, στην οποία ζητούν να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις Αρχαιοφυλάκων με μόνιμο προσωπικό, να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και στα υπόλοιπα 4 Μουσεία- ΝΠΔΔ, από τους βουλευτές Συντυχάκης Μανώλη, Διγενή Σεμίνα και Κομνηνάκα Μαρία. 
  • Δυο ερωτήσεις στη Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού στις 12 & 22/4/2024, από τους βουλευτές Μ. Συντυχάκη, Νίκο Αμπατιέλο, Γιάννη Δελή, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστο Κατσώτη και Λεωνίδα Στολτίδη. 

Σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις, το ΚΚΕ δεν σταμάτησε να επισημαίνει στην κυβέρνηση: 

Ότι η συστηματική και χρόνια υποστελέχωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου ειδικά στη φύλαξη και καθαριότητα, η ομηρία δεκάδων συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων που για χρόνια προφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να αποτελούν μόνιμο προσωπικό, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, οδηγούν σε αυτή την απαράδεκτη εικόνα και όχι μόνο. 

Ότι οι εξελίξεις αυτές είναι συνέπεια του νόμου 5021/2023, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση πριν από περίπου 1 ½ χρόνο και μετέτρεψε τα 5 μεγάλα μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ εντείνοντας την πολιτική των προκατόχων της για την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και υποταγή του στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των εργαζομένων και άλλων φορέων. 

Κατάγγειλε ότι στο ΑΜΗ εφαρμόζεται σχέδιο εντατικοποίησης της εργασίας των συμβασιούχων και μονίμων εργαζομένων στην φύλαξη οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες, αφού προσλήφθηκαν πριν λίγες ημέρες  μόλις 38 ημερήσιοι αρχαιοφύλακες και 2 νυχτοφύλακες, ενώ σύμφωνα με οι ανάγκες που υπάρχουν, θα έπρεπε να είναι διπλάσιοι. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι μεν η ολοήμερη λειτουργία (8-8, πλην Τετάρτης) αλλά με κλειστό και πάλι το μισό Μουσείο (επάνω όροφος πλην τοιχογραφιών)! Χωρίς καθαριότητα από 1/1/2024! Το εισιτήριο όμως καταβάλλεται ολόκληρο!!

Κι όλα αυτά προκειμένου να πέσει σαν ώριμο φρούτο και σαν δήθεν απαίτηση της κοινωνίας (βλπ των tour operators, ειδικά της κρουαζιέρας) η παράδοση των υπηρεσιών του Μουσείο σε εργολάβους, που και περισσότερα χρήματα κοστίζουν στο δημόσιο και χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες προσφέρουν. Και φυσικά πετούν έξω από το Μουσείο αυτούς που τόσα χρόνια το κρατούν ζωντανό και δυνατό: τους εργαζόμενους σε αυτό και ειδικά τους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες, οι οποίοι αποτελούν ένα έμπειρο.  πιστοποιημένο και απαραίτητο εργατικό δυναμικό. Όσο για την καθαριότητα, ο σχεδιασμός τους ήδη προχωρά αφού είχε ήδη ανατεθεί η καθαριότητα σε εξωτερικό συνεργείο (εργολάβο), και ετοιμάζονται να την αναθέσουν ξανά. 

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι απαίτηση των εργαζομένων και των Ηρακλειωτών που στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ, είναι:

-Μουσείο ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους.  Με κάθε τρόπο χρειάζεται να αποτραπεί η απαράδεκτη και βαθιά αντιλαϊκή τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται με πανάκριβα εισιτήρια. Να εξασφαλιστούν από την κυβέρνηση όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις (μορφωτικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές) για μαζική πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. 

– άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού (τουλάχιστον στο επίπεδο του 2019),  κι όχι μονάχα 40 αρχαιοφυλάκων, χωρίς να δημιουργηθεί για κανέναν από τους εργαζόμενους πρόβλημα στο ταμείο ανεργίας ή στο 8μηνο. Να μονιμοποιηθεί όλο το προσωπικό φύλαξης  και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα, ώστε οι χώροι του Μουσείου να λειτουργούν όλο τον χρόνο αξιοπρεπώς και πλήρως και να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων. Έξω οι εργολάβοι από το Μουσείο! 

-να καταργηθούν τα ΝΠΔΔ για τα 5 μουσεία μας και να επιστρέψουν στην πλήρη εποπτεία, έλεγχο, ευθύνη του ΥΠΠΟΑ, με κρατική χρηματοδότηση. 

Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου στα γραφεία της ΕΦΑΗ (πρώην ΚΓ΄ΕΠΚΑ), διαπιστώθηκε και πάλι η ίδια και χειρότερη κατάσταση που είχε καταγγείλει και πριν 1 χρόνο περίπου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης: υποστελέχωση όλων των ειδικοτήτων, τεράστια γραφειοκρατία που έχει μετατρέψει τα γραφεία διοικητικών και αρχαιολόγων σε αποθήκες φακέλων- υποθέσεις πολιτών που χρονίζουν λόγω της υποστελέχωσης- και τώρα λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας και αναρρωτικές άδειες υπαλλήλων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους! 

Συνομιλώντας μαζί τους ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, ο λαός, βιώνει στο πετσί του, τα συνθήματα όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία έτη. Οδηγίες, όπως η πρόσφατα ψηφισμένη για την στρατηγική της ΕΕ στον Πολιτισμό (“Εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού θεματολογίου για τον πολιτισμό”) προκρίνει και επαυξάνει τις “πολιτιστικές” μπίζνες. 

Το ΚΚΕ, πάντα και παντού στάθηκε και στέκεται κόντρα στις στρατηγικές της ΕΕ, των αστικών κομμάτων που μετατρέπουν μέρα με την μέρα τον Πολιτισμό σε πανάκριβο εμπόρευμα. Μπροστά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνης και οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, με τη συμμετοχή και την ψήφο τους μπορούν να στείλουν γνήσιο μήνυμα καταδίκης απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, ενισχύοντας αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ! 

Περιοδεία πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ την Κυριακή 26/5 με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, Γραμματέα της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή, στην Επισκοπή, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη. 

Τόσο στην περιοδεία στην Επισκοπή όσο και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπογραμμίστηκε η δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν ο λαός της περιοχής μας εξαιτίας της ακριβείας στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και στους λογαριασμούς ρεύματος και νερού, της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των υπηρεσιών και  των δομών υγείας. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η παντελής απουσία μέτρων πολιτικής προστασίας και ασφαλών οδικών δικτύων αφού τέσσερα χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες δεν έχει γίνει τίποτα.

Ο Σ. Βασιλειάδης τόνισε ότι «η ΕΕ είναι μια διακρατική Ένωση που λειτουργεί για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού όλα αυτά τα χρόνια και δεν θα γίνει ποτέ φιλολαϊκή, στην περιοχή μας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το μόνο που προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και αποτελεσματικά είναι οι επενδύσεις στον Τουρισμό με ζεστό κρατικό και ευρωενωσιακό χρήμα την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας στον Δήμο, που καιγόμαστε το καλοκαίρι και πνιγόμαστε τον χειμώνα.»

Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ είπε : «Έχουν τεράστιες ευθύνες τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, για την μείωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, στην πατρίδα μας που ήρθε σαν αποτέλεσμα της ΚΑΠ της ΕΕ. Έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί ενώ είχαμε αυτάρκεια σε μια σειρά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, πλέον εισάγουμε βασικά είδη διατροφής, στο βωμό της συνθήκης του Μάαστριχτ, των κανόνων της ελεύθερης αγοράς.»

Παράλληλα τόνισε ότι «όσοι δήθεν ανησυχούν για το ποιος θα παίξει τον ρόλο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθούν να κρύψουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα -την ίδια στιγμή που τα αστικά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο ψήφιζαν σχεδόν ολοκληρωτικά από κοινού τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις- αλλά και τα λόμπι της διαφθοράς και της προώθησης επιχειρηματικών συμφερόντων, πραγματική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή λαίλαπα ήταν ο ίδιος ο λαός, με την οργάνωση και την δράση του στα μαζικά σωματεία και τους φορείς, με μπροστάρηδες στην οργάνωση του αγώνα τους κομμουνιστές.»

Τέλος ο Σ. Βασιλειάδης τόνισε την «ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ και στις Ευρωεκλογές γιατί είναι το μόνο κόμμα που αποκαλύπτει,  προετοιμάζει το λαό για τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, που δεν έχει δεσμεύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής που εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων ενάντια στις ζωές των πολλών, που αντιπαλεύει την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, υπερασπίζεται το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να έχει τη δική του πατρίδα ενάντια στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ που διεξάγει μια στυγερή γενοκτονία. Έχει πρόταση διεξόδου που συμφέρει τη λαϊκή πλειοψηφία και όχι την μειοψηφία που ζει με αμύθητο πλούτο από την εκμετάλλευση των πολλών.»

Κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να «πάρουν το ψηφοδέλτιο του Κόμματος, να κάνουν το βήμα να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές και να πυκνώσουν τους αγώνες τους μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και τα συνδικάτα τους, διότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να βελτιώσει τις συνθήκες στις οποίες ζούμε.»

Σε ξενοδοχεία

Περιοδεία στο Blue Palace και Minos Palace πραγματοποίησε το Σάββατο 25 Μάη κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Στεφανάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Ν. Αττικής. Το κλιμάκιο πλαισίωνε ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ και ο Γιώργος Μπανάκος μέλος της ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ και Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού Λασιθίου “ΤΑΛΩΣ” και ο Πάγκαλος Γιώργος, μέλος της ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ και πρόεδρος συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ Ν.Λασιθίου.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε στη συζήτηση με τους εργαζόμενους την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις επικείμενες Ευρωεκλογές, για να εκφραστεί έμπρακτα η οργή των εργαζομένων του κλάδου για τις συνθήκες γαλέρας που αντιμετωπίζουν, για να διεκδικήσουν τους όρους δουλειάς που αξίζουν, για να δοθεί απάντηση στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που επιφυλάσσει για τους εργαζομένους αυξήσεις – κοροϊδία την ίδια στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα και έχει οδηγήσει σε σοβαρή μείωση του πραγματικού μισθού. Τόνισε πως αποτελεί πρόκληση το γεγονός πως οι εργαζόμενοι, αυτοί που στην εκμετάλλευση τους χτίζεται το περίφημο “τουριστικό θαύμα”, δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα.

Στην συζήτηση με τους εργαζομένους κυριάρχησε το γεγονός πως η ΕΕ από κοινού με τις κυβερνήσεις προώθησαν αλλεπάλληλες επιδοτήσεις, προνόμια και φοροαπαλλαγές στο τουριστικό κεφάλαιο. Ανέδειξε το γεγονός ότι γιγαντώνεται η κερδοφορία του τουριστικού κεφαλαίου ενώ ταυτόχρονα συντελείται άγρια επίθεση σε βάρος των εργαζομένων καταληστεύοντας μισθούς, δικαιώματα, επιδόματα, τσακίζοντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κι επιβάλλοντας απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τονίζοντας ότι αυτή την ανάπτυξη και την πολιτική της ΕΕ,  συνδιαμορφώνουν κι εφαρμόζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο και την ελληνική Βουλή και ότι ο λαός δεν θα είχε μάθει το παραμικρό, αν δεν ήταν το ΚΚΕ να αποκαλύπτει τα εκτρώματα που έχουν ψηφίσει όλοι τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Γ. Στεφανάκης ανέδειξε ότι εργαζόμενοι έχουν την δύναμη να αντιπαλέψουν αυτήν την κατάσταση. Αυτό δείχνουν άλλωστε όλοι οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα δώσει ώθηση για ακόμα μεγαλύτερους αγώνες την επόμενη μέρα. Θα σταλεί πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και αγώνα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί