Σεισμόπληκτοι Μινώα προς κυβέρνηση: Είμαστε σε τραγική κατάσταση – Απαιτούμε οριστικές λύσεις

Ερωτήματα για την πρόοδο και την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων από τον σεισμό 27ης Σεπτεμβρίου 2021, θέτει με επιστολή του ο σύλλογος σεισμοπλήκτων του δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα”, περιγράφοντας ως τραγική την κατάσταση που ακόμα και σήμερα βιώνουν οι πληγέντες. Η επιστολή απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στην υπουργό Ν. Κεραμέως και στον υφυπουργό Θ. Λιβάνιο, στον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρ. Τριαντόπουλο και στον περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη.

“Ζητούμε και Απαιτούμε να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ώστε να δοθούν οριστικές και αποτελεσματικές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας”, αναφέρει ο σύλλογος.

Η επιστολή: 

Όπως γνωρίζετε και μπορείτε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι, η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι παρά την παρέλευση 32 μηνών από τον μεγάλο και φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που έπληξε την Κρήτη, παραμένει τραγική. Οι πολίτες δεν νοιώθουν ασφαλείς στον ίδιο τους τόπο και διαπιστώνεται πως ακόμη εκκρεμούν σημαντικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση ακόμη και απλών αυτονόητων έργων που θα έδιναν μια εικόνα ελπίδας και αισιοδοξίας στην περιοχή και θα δημιουργούσαν μια αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες και του επισκέπτες της περιοχής. 

Πέραν τούτου τίθεται μείζον ζήτημα ασφάλειας πολιτών όλων των ηλικιών (μικρών μαθητών, υπερηλίκων, κλπ) οι οποίοι αναγκάζονται να κινούνται καθημερινά εν μέσω ερειπίων και επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων. Συνάμα πλείστα εξ αυτών αποτελούν εστίες μόλυνσης με ταυτόχρονο πολλαπλασιασμό τρωκτικών, γεγονός που ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Δεν περνάει απαρατήρητο το εξίσου σημαντικό θέμα που έχει επισημάνει το ΤΕΕ-ΤΑΚ (Νοέμβριος 2022) ότι «…στα πληγέντα κτίρια είναι έντονη η παρουσία στοιχείων αμιάντου τόσο σε στέγες όσο και σε καμινάδες…»

 Απαιτείται λοιπόν η συνδρομή των συναρμόδιων υπουργείων: Υπουργείο Εσωτερικών & Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των κατεδαφίσεων των μη κατοικήσιμων κτισμάτων της περιοχής και της παράλληλης απομάκρυνσης των επικίνδυνων για την δημόσια υγεία αδρανών υλικών.

Θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Ποιος είναι αρμόδιος τελικά για τις κατεδαφίσεις; Γνωρίζουμε ότι με το υπ. αρ. 102647 στις 28/11/2023 υπήρχε αρχική πρόταση-πρόθεση χρηματοδότησης προς την Περιφέρεια Κρήτης. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει προβεί σε καμία κατεδάφιση.
  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και απομάκρυνσης των επικίνδυνων αδρανών υλικών;
  1. Γιατί δεν έχει ενταχθεί ο σεισμόπληκτος Δήμος Μινώα Πεδιάδας στην Πρόθεση Χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών για τους ΟΤΑ Α΄& Β΄;
  1. Γνωρίζουμε, από τα μέχρι τότε επίσημα στοιχεία Μαρτίου 2023 πως υπήρχαν 834 κόκκινα κτίρια, 492 εξ αυτών στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας και με υπολειπόμενο αριθμό αυτοψιών που τα αναγάγει στα 800 περίπου. Επίσης θα θέλαμε να γνωρίζουμε πόσες κατεδαφίσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα; 

Ζητούμε και Απαιτούμε να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ώστε να δοθούν οριστικές και αποτελεσματικές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας. 

Για τον Σύλλογο   

    Ο Πρόεδρος     Η Γραμματέας

Γκαντάτσιος Κώστας     Τερζάκη Μαρία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί