“Το Ψυχρότερο Σημείο του Σύμπαντος” στο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου “OpenStage”

Η παράσταση της καλλιτεχνικής ομάδας Memento mortis με τίτλο “Το Ψυχρότερο Σημείο του Σύμπαντος” επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο διεθνές διαδικτυακό φεστιβάλ θεάτρου “OpenStage”, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Third Stage”. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία της ομάδας με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, η οποία συμμετέχει με την πρώτη της θεατρική περφόρμανς, σε κείμενο που έχει γράψει και σκηνοθετήσει ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Λευτέρης Γιαννακουδάκης. Το έργο θα παιχτεί την Πέμπτη 19 Απριλίου στις 19.00 στην πλατφόρμα του προγράμματος.

Συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιαννακουδάκης

Κίνηση – Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρίνα Χριστοδουλάκη

Πρωτότυπη μουσική: Έρη Ζερβάκη

Σκηνογράφος: Μιχάλης Επανωμεριτάκης

Βοηθός σκηνογράφου: Σουζάνα Παπαχρήστου

Ενδυματολόγος: Μαρίνα Μουρτζή

Βίντεο: Τάσος Σταματάκης

Παίζουν: Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Γιώργος Γιαννακουδάκης, Ελένη Στυλιανάκη.

Η παράσταση παίχτηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το Θ και το Ζ βρίσκονται σε μία εγκαταλελειμένη παιδική χαρά. Το Ζ στην τραμπάλα προσπαθεί συνεχώς να ορίσει το βάρος του, το Θ παίζει με τα χώματα και έχει ζητήματα σχετικά με το ύψος του. Μόνο που το Θ και το Ζ δεν είναι παιδιά και δεν θυμούνται πόσο καιρό είναι εκεί, ούτε γιατί, ούτε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι έξω από την παιδική χαρά είναι τρομακτικά. Δεν θέλουν να πάνε, προτιμούν να ξεγελούν τους εαυτούς τους με τα καθημερινά παιχνίδια τους, τις λέξεις και τους αριθμούς. Το μόνο για το οποίο είναι σίγουρα, είναι ότι όποτε χτυπάει το κουδούνι, πρέπει να αλλάζουν το παιχνίδι τους, σε μία αέναη όσο και μάταιη προσπάθεια να ανασυστήσουν τον κόσμο και να ορίσουν την ύπαρξή τους. Όταν στην παιδική χαρά εισβάλλει ένα αόρατο πλάσμα -το Ε- οι σταθερές τους θα ανατραπούν, το παιχνίδι θα αρχίσει να χαλάει και η μνήμη τους θα αρχίσει να αποκαλύπτει γεγονότα που θέλουν να ξεχάσουν καθώς η θερμοκρασία θα πέφτει έως ότου φτάσουν στην συνειδητοποίηση του σκοτεινού παρελθόντος τους,  στο απόλυτο μηδέν.  

Ένα υπαρξιακό σχόλιο πάνω στη λήθη, την καταστολή και το τι τελικά αξίζει να παραμείνει στη συλλογική μνήμη.

Το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ενύπνιο”.

Η ομάδα Memento Mortis:

Η καλλιτεχνική ομάδα Memento Mortis ιδρύθηκε στο Ηράκλειο τον Οκτώβριο του 2022, και έχει ως στόχο να ενσαρκώσει το πνεύμα της σύγχρονης και πειραματικής δημιουργίας. Με έμφαση στο μεταδραματικό θέατρο, η ομάδα εμβαθύνει επίσης σε ποιητικές και χορευτικές παραστάσεις, συγγραφικές αναπαραστάσεις, εικαστικά έργα και δημιουργίες βίντεο.

Το διαδικτυακό φεστιβάλ θεάτρου OpenStage. 

Με τη συμμετοχή 8 ευρωπαϊκών χωρών και προσφέροντας περισσότερες από 15 παραστάσεις, το διαδικτυακό φεστιβάλ θεάτρου OpenStage παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα παραστάσεων από όλη την Ευρώπη. Από τις 15 έως τις 21 Απριλίου, η πρωτοποριακή πλατφόρμα Third Stage θα μεταδίδει ζωντανά θεατρικές παραστάσεις, προσφέροντας στο ευρύ κοινό μια μοναδική ευκαιρία να βιώσει έμμεσα την τέχνη του πανευρωπαϊκού θεάτρου.

“Το OpenStage δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ- είναι ένα βήμα προς πιο περιεκτικές, προσβάσιμες και βιώσιμες πολιτιστικές εμπειρίες”, λέει ο Lado Bizovičar, ο οραματιστής πίσω από την πρωτοβουλία OpenStage. “Ξεπερνάμε τα εμπόδια της απόστασης και φέρνουμε το πλούσιο μωσαϊκό του ευρωπαϊκού θεάτρου στα σπίτια χιλιάδων ανθρώπων, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται ως θεατές”.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί