Η Λαϊκή Συσπείρωση για το δημοτικό συμβούλιο Σητείας της 10ης Απριλίου

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας της 10ης Απριλίου με θέμα την γνωμόδοτηση εκ νέου για την ΜΠΕ των 3 ΑΣΠΗΕ ισχύος 55MW στη ΔΕ Λεύκης:

Για την προχθεσινή(10/4) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας με, εκτός ημερησίας διάταξης, θέμα: «Γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοτνικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: Τρεις ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 55MW στις θέσεις Πλαγιές, Χαντριανή Κεφάλα και Δρούπι & συνοδών έργων οδοποιίας και χερσαίας ηλεκτρικής διασύνδεσης, στο Δήμο Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου.»

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας(Τετάρτη, 10/4), αποδείχθηκε ότι κανένα νομικό-θεσμικό τερτίπι δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στη θέληση και το δίκιο της πλειοψηφίας. Σε αυτό το δρόμο πρέπει να συνεχίσει η ο Σητειακός Λαός και την επόμενη μέρα, πιο αποφασιστικά και δυναμικά, κόντρα σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο, που αποτελείται από: 

-τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που βλέπουν τα βουνά, τη θάλασσα και συνολικά τον πλούτο της περιοχής μας ως φιλέτο για εξασφαλισμένα κέρδη, 

-τον δήμαρχο, και όσους από την δημοτική αρχή με τις αποφάσεις τους μετατρέπονται σε μεσίτες που αναζητούν πλειοδότες για το φιλέτο αυτό,

-το νομικό πλαίσιο που προετοίμασαν όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, υπηρετώντας την στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη», πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των ενεργειακών μονοπωλίων.

Η απάντηση σε αυτό το μαύρο μέτωπο είναι μία και την βροντοφώναξαν οι Σητειακές και οι Σητειακοί, που κατέκλεισαν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου: 

ΩΣ ΕΔΩ! ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΒΟΥΝΑ!

Ότι η -αρνητική για το λαό- απόφαση ήταν με σχετική πλειοψηφία (12 υπέρ, 8 κατά, 3 Λευκό κ 2 παρών) έχει σημασία, γιατί φωτίζει την μεγάλη δύναμη που έχει ο λαός και πρέπει να την αξιοποιήσει πιο εύστοχα, πιο μαχητικά στο επόμενο διάστημα!

Οι μάσκες έπεσαν αφού αποδείχθηκε ότι:

Υπήρξε μεθόδευση ώστε να μην ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για τον σχεδιασμό της εταιρείας, τις συνέπειες της επένδυσης στην περιοχή και μάλιστα σε συνδυασμό με όλες τις επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη.

Δεν υπήρξε καμία απάντηση, άρνηση ή/και διάψευση για όσα ερωτήματα τέθηκαν σχετικά με το πως πάρθηκαν οι ομόφωνες αποφάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων και προέδρων των χωριών. Αντίστοιχα για την παραπλανητική πληροφόρηση τοπικών συμβούλων ή σχετικά με την δια ζώσης και μέσω επιστολών επικοινωνίας δημάρχου και εταιρείας τουλάχιστον από τις αρχές Γενάρη. Επίσης, σχετικά με την δήλωση ότι η ψήφος στο θέμα αυτό καθόριζε την «συνοχή» της δημοτικής αρχής(!?!).

Φορέας της παραπληροφόρησης ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, αφού απέφυγαν την απόκρουση του τεκμηριωμένου αντίλογου, επαναλαμβάνοντας τις εισηγήσεις τους της πρώτης συνεδρίασης την 6η Μάρτη, προφανώς για να μην βάλουν σε κίνδυνο την επένδυση της εταιρείας με τα «χρήσιμα» πρακτικά των συνεδριάσεων που της «χάρισαν», όπως και σε κάθε άλλον μελλοντικό επενδυτή.

Η επίκληση του θεσμικού ρόλου οργάνων, συμβουλίων και της «δημοκρατίας» γίνεται κατά το δοκούν και μονάχα όταν εξυπηρετούνται οι σκοποί αυτών που υπηρετούν την «πράσινη επέλαση».

Όλη η στάση του δημάρχου, για σχετικά θέματα, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν υποκριτική. Μαζί με όσους συνέβαλαν στην αρνητική αυτή απόφαση έβαλαν μπουρλότο σε ότι είχε κατακτηθεί έως σήμερα από τον Σητειακό λαό. Αποδείχθηκε ότι οι δημοτικές αρχές «σέρνονταν» σε αποφάσεις που δεν τις πίστευαν για να μην αποκοπούν από το Λαό.

Κανείς δημοτικός σύμβουλος δεν δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε ή δεν γνώριζε, πόσο μάλλον όταν είχε προηγηθεί μαζική εκδήλωση ενημέρωσης την περασμένη Κυριακή με πρωτοβουλία της επιτροπής αγώνα Χανδρά και Αρμένων, όπου είχαν καλεστεί όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι Σητείας.

Ή με τις ανάγκες των πολλών ή με τα κέρδη των λίγων!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας δεν έκρυψε ποτέ ότι ο ρόλος της είναι υπεράσπιση των συμφερόντων των πολλών απέναντι στα κέρδη των λίγων. Είναι η συμβολή μας στο δυνάμωμα της λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση και όργανα που υπηρετούν τους λίγους. Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι συνεπής γιατί αποτελείται από δοκιμασμένους, σταθερούς αγωνιστές, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που δεν έχουν εξαρτήσεις από επιχειρηματικά αλλά μόνο από τα λαϊκά συμφέροντα. 

Πρέπει να δυναμώσει όσο ποτέ άλλοτε η λαϊκή οργάνωση και αυτενέργεια ώστε να εμποδίσουμε τον ενεργειακό σχεδιασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, κλείνοντας ερμητικά την κερκόπορτα που ανοίγουν ΕΕ, κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Όπως ειπώθηκε από έναν κάτοικο χθες: «Ο τόπος που ζούμε είναι δανεικός από τα παιδιά μας, δεν έχουμε λοιπόν κανένα δικαίωμα να εξαπατάμε τα όνειρά τους.»

Την Τετάρτη νίκησε η ενότητα του Σητειακού Λαού, η αγωνιστική επαγρύπνηση και το πείσμα ότι δεν θα αφήσουμε την Σητεία να γίνει μπαταρία που θα «φορτίζει» κέρδη τα θησαυροφυλάκια 2-3 εταιρειών. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της  Λαϊκής Συσπείρωσης θα βάλουμε τα δυνατά μας, ακόμα πιο καλά, ώστε να κερδίζει η ελπίδα και να χάνει η μιζέρια! 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί