Ερώτηση K. Αρβανίτη για τη Λιβυκή «Ακτοφυλακή» – Για πόσο ακόμα η Κομισιόν θα κάνει ότι δεν βλέπει;

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, 95 μίλια από τις ακτές της Λιβύης, κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ/The Left και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης.

Όπως τεκμηριώνεται από δημοσιεύματα, μαρτυρίες και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, στις 4 Απριλίου περίπου 100 μετανάστες και πρόσφυγες κρατούντο υπό την απειλή όπλων στο κατάστρωμα σκάφους της Λιβυκής “Ακτοφυλακής”. Πολλοί εξ αυτών έπεσαν στην θάλασσα με κίνδυνο ζωής ώστε να γλιτώσουν την απάνθρωπη μεταχείριση. Το διασωστικό σκάφος Mare Jonio της Mediterranea Saving Humans, το οποίο έπλεε στην περιοχή, κατάφερε να διασώσει 58 ναυαγούς. Όπως προκύπτει από τις παραπάνω πηγές, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης στελέχη της Λιβυκής “Ακτοφυλακής” άνοιξαν πυρ κατά του διασωστικού σκάφους, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ζωής τους διασωζόμενους αλλά και τους διασώστες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Λιβυκή ακτοφυλακή επιδεικνύει τέτοιες πρακτικές· αντίθετα, οι καταγεγραμμένες παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων στην θάλασσα, είναι καταγεγραμμένα κατάφωρες και συνεχιζόμενες.

Στην ερώτησή του ο Κ. Αρβανίτης καταδεικνύει την υποκρισία της Κομισιόν και ευρύτερα της ΕΕ, καθώς είναι γνωστό πως η Λιβυκή ακτοφυλακή χρηματοδοτείται και από την Ένωση, μέσω της Συμφωνίας ΕΕ-Λιβύης. Ζητάει δε να τοποθετηθεί επίσημα η Επιτροπή, τόσο για το αν σκοπεύει να συνεχίσει να ενισχύει οικονομικά έναν φορέα που συστηματικά επιδεικνύει τέτοιες υποτιθέμενα αλλότριες προς την ΕΕ τακτικές, αλλά και να ενημερώσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την προστασία των ζωών των ίδιων των διασωστών στα διεθνή ύδατα, οι οποίες φαίνεται να εκτίθενται όλο και συχνότερα σε κίνδυνο.

Ολόκληρη η Ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη:

Θέμα: Ερώτηση για την επίθεση σε διασωστικό σκάφος από Λιβυκή “Ακτοφυλακή”

Μαρτυρίες και δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το απόγευμα της 4ης Απριλίου στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου (95 μίλια από τις ακτές της Λιβύης) περίπου 100 μετανάστες ή/και πρόσφυγες κρατούντο υπό την απειλή όπλων στο κατάστρωμα σκάφους της Λιβυκής “Ακτοφυλακής”. Πολλοί εξ αυτών έπεσαν στην θάλασσα με κίνδυνο ζωής ώστε να γλιτώσουν την απάνθρωπη μεταχείριση.

Το διασωστικό σκάφος της Mediterranea Saving Humans, το οποίο έπλεε στην περιοχή, κατάφερε να διασώσει 58 ναυαγούς. Όπως διαφαίνεται στο οπτικοακουστικό υλικό, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης στελέχη της Λιβυκής “Ακτοφυλακής” άνοιξαν πυρ κατά του διασωστικού σκάφους, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ζωής τους διασωζόμενους αλλά και τους διασώστες. Μετά την αποβίβαση στο Pozzallo της Σικελίας ήρθε εντολή για προσωρινή κατάσχεση του σκάφους για δήθεν παραβίαση του αρ. (f) του ν. 15/2023.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις σχετικές εκθέσεις και τις καταγγελίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών από την Λιβυκή “Ακτοφυλακή” ερωτάται η Επιτροπή:

– Προτίθεται να συνεχίσει την ενίσχυση την Λιβυκής “Ακτοφυλακής” μέσω της Συμφωνίας ΕΕ – Λιβύης ενώ είναι ενήμερη για διαρκείς κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για πρόκληση κινδύνων ζωής και σωματικής ακεραιότητας εκ μέρους τους;

– Τι σκοπεύει να πράξει για να διαφυλάξει τις ζωές όσων επιχειρούν έρευνα και διάσωση σε διεθνή ύδατα;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί