Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Ιεράπετρα: Στους 4 οι τραυματίες- Επεκτείνεται βορειότερα το μέτωπο – Απειλούνται οικισμοί

Καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί σε ορεινή περιοχή κοντά στα Σχινοκάψαλα Λασιθίου, στην Ιεράπετρα.

Το πύρινο μέτωπο κινείται ανατολικά προς τον οικισμό του Κουτσουρά, απειλώντας και το ομώνυμο δασάκι, ενώ δόθηκε εντολή για εκκενώσεις οικισμών, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι πάρα πολύ μεγάλης έντασης, οι οποίοι φτάνουν έως και 8 μποφόρ, δυσκολεύοντας την κατάσβεση της πυρκαγιάς με εναέρια μέσα.

Δείτε:

Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στην Κρήτη: Ένας σοβαρά τραυματίας – Η στιγμή που ανεμοστρόβιλος προκαλεί αναζωπύρωση (Βίντεο & φωτο)

 Μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Ιεράπετρας – Πνέουν ισχυροί άνεμοι (βίντεο)

Ταυτόχρονες εστίες φωτιάς στην Ιεράπετρα – Εκκενώνονται οικισμοί, καίγονται σπίτια (Βίντεο & φωτο)

Το μέτωπο έχει επικεντρωθεί σε ορεινά, αδιάβατα, σημεία μακριά από κατοικημένες περιοχές και απειλεί δασικές εκτάσεις τόσο προς την περιοχή του Κουτσουρά αλλά και πίσω από την κορυφογραμμή που είναι ορατή από τους νότιους οικισμούς.

Λίγο μετά τις 15:00 ένα μικρό ελικόπτερο κατάφερε για πρώτη φορά από το πρωί να κάνει συνεχόμενες ρίψεις νερού.

Με την μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου να βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς του ΤΟΕΒ Κουτσουρά γίνεται έκκληση μέσω του Ράδιο Λασίθι στους αγρότες της περιοχής να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης σταματώντας τα ποτίσματα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Οι φλόγες που ξεκίνησαν στην περιοχή Καλυβίτης, κοντά στα Σχινοκάψαλα γρήγορα έφτασαν νοτιότερα προς τον οικισμό του Μαύρου Κόλυμπου προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και θερμοκήπια. Επιπλέον, κάηκε ένα τρακτέρ κι ένα αντλιοστάσιο.

Οι ισχυροί άνεμοι και το πλήθος εστιών δημιούργησε ένα ανεμοστρόβιλο που προκάλεσε αναζωπύρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ένας ηλικιωμένος σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το ΕΚΑΒ φέρει πολλά εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού στο πρόσωπο και τα πόδια και παράλληλα αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα λόγω εισπνοής καπνού. Για το λόγω αυτό κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του και μεταφορά του σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο 74χρονος προσπαθούσε να σβήσει τις φλόγες που βρισκόταν στην αυλή και σε υπόγειο της κατοικίας του όταν έγινε αντιληπτό ότι εγκλωβίστηκε από τις φλόγες

Στο σημείο πλέον επιχειρούν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 120 πυροσβέστες με 25 οχήματα και έξι πεζοπόρα τμήματα. Περίπου στις 11:30 στην περιοχή έφτασαν δύο ελικόπτερα και ξεκίνησαν ρίψεις νερού.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το neakriti.gr, τα ελικόπτερα έφτασαν με καθυστέρηση, καθώς ξεκίνησαν από την Αθήνα, αφού τα εναέρια μέσα προβλέπονται να εγκατασταθούν στην Κρήτη την 1η Ιουνίου.

Με εντολή του Δήμου Ιεράπετρας, ο οικισμός του Μαύρου Κόλυμπου εκκενώθηκε ενώ με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των οικισμών Μαύρου Κόλυμπου, Αχλιών, Αγιάς Φωτιάς και Γαλήνης έλαβαν οδηγία να κατευθυνθούν ανατολικότερα προς την περιοχή του Κουτσουρά.

Η πυρκαγιά φαίνεται να ξέσπασε περίπου στις 6 το πρωί από άγνωστη αιτία μέχρι στιγμής, σε χαράδρα νότια των Σχινοκαψάλων κατακαίοντας δασική και χορτολιβαδική έκταση. Σημειώνεται πως εκτός από τους ισχυρούς ανέμους, το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύει καθώς στην περιοχή δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι για να φτάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα κοντά στο μέτωπο της φωτιάς.

Η εικόνα του μετώπου στις 16:00

 Δήμαρχος Ιεράπετρας: Στόχος να σωθεί το δασάκι του Κουτσουρά

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Φραγκούλης βρίσκεται από το πρωί στο σημείο της πυρκαγιάς. Μιλώντας στο μεσημέρι στο Ράδιο Λασίθι ανέφερε πως πλέον ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται στο ενδεχόμενο να επεκταθεί η πυρκαγιά στο δασάκι του Κουτσουρά και εκεί έχει πέσει όλο το βάρος της κατάσβεσης και του καθαρισμού δρόμων που λειτουργούν ως αντιπυρικές ζώνες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί