Στο στόχαστρο Γεωργιάδη και οι καρκινοπαθείς: Βάζει “μαχαίρι” στα ογκολογικά φάρμακα – «Αχρείαστα τα 3/4 αυτών που συνταγογραφούνται»

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης βάζει τώρα στο στόχαστρο και τους ασθενείς με καρκίνο μεθοδεύοντας το κόψιμο πολλών ογκολογικών φαρμάκων. Όπως είπε σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίες στην Τρίπολη, με αφορμή τα τρία νέα εργοστάσια που κατασκευάζονται ήδη στο Βιομηχανικό Κέντρο της περιοχής, «τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που γράφουν οι γιατροί, δεν τα χρειάζονται οι ασθενείς». Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ένωση Ογκολόγων  Ελλάδας έχει ζητήσει την ενεργοποίηση των ογκολογικών συμβουλίων στα νοσοκομεία, προκειμένου να μπει «φρένο» στην αλόγιστη συνταγογράφηση που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα αυξάνοντας, ετσι, τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο κύριος Γεωργιάδης τόνισε με νόημα ότι σύντομα θα συσταθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία όπως έχει προτείνει η Ελληνική Παθολογική Εταιρία.

Ο Άδ. Γεωργιάδης βάζοντας το κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή, υποστήριξε ότι «η φαρμακευτική δαπάνη συνεχώς αυξάνεται και οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές. Εάν δεν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα». Κατηγόρησε δε το ΙΦΕΤ για «αλόγιστη δαπάνη που από 25 εκατ. έχει φτάσει περίπου 270 εκατ.»

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε αλλαγές στον τομέα των φθηνών φαρμάκων. Είπε ότι -εκτός από το τεράστιο πρόβλημα σε ολόκληρη την ΕΕ που πυροδότησε η πανδημία- ευθύνονται και οι υπερβολικά χαμηλές τιμές των φαρμάκων.

Προανήγγειλε αλλαγές και αυξήσεις της τιμής ώστε να μην χαθούν από την αγορά παλιά, φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα. Ισχυρίστηκε δε ότι φθηνά φάρμακα οι εταιρείες αρνούνται να τα φέρουν στην Ελλάδα ή τα αντικαθιστούν από ακριβά, αλλά δεν είπε τι θα κάνει το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Εφερε ως παράδειγμα το λίθιο, ένα φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο για τη μανιοκατάθλιψη και την ημικρανία: «Είχαμε το λίθιο από δύο εταιρίες και η μια έφυγε  γιατί η τιμή του ήταν πολύ χαμηλη και αντικαταστάθηκε από ένα ακριβότερο. Όλη αυτή η πολιτική αλλάζει για να έχουμε τα φάρμακα στην ώρα που τα θέλουμε», είπε ο υπουργός Υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί