Με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη μπαίνει ο Απρίλιος

Φωτο: ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Το θερμόμετρο πρόκειται να δείξει ακόμη και 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θα είναι οι θερμοκρασίες τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του καιρού της ΕΜΥ, το θερμόμετρο πρόκειται να δείξει ακόμη και 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα συνοδεύονται και με ένα νέο κύμα αφρικανικής σκόνης. 

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό

Ο καιρός την Κυριακή 31 Μαρτίου 

Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του βορείου Αιγαίου. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, με μικρές συγκεντρώσεις, κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 23 με 26 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου, όπου τις πρωινές και βραδινές ώρες είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη τοπικά 6 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 24 με 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Λαγουβάρδος: Καιρός σαν πρωταπριλιάτικο αστείο

Στην απρόσμενη, για την εποχή, καλοκαιρία που επικρατεί στα τέλη Μαρτίου αναφέρεται ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος, χαρακτηρίζοντάς την σε ανάρτησή του στο Facebook ως «πρωταπριλιάτικο αστείο»

Αναλυτικά η ανάρτησή του

Μετά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Νότια Ελλάδα την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28/03, νέα πολύ σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται την Πρωταπριλιά!

Ο πρώτος χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει την απόκλιση της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa* (περίπου 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) στην Ευρώπη, με τη θερμοκρασία να είναι έως και 16 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα στον χάρτη), κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Οι αποκλίσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως ακραίες!

Ενδιαφέρον έχει να δούμε και την ίδια εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο (δεύτερος χάρτης). Πολλές περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου αναμένεται να έχουν την Πρωταπριλιά πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως σε περιοχές των ΗΠΑ, στον Ανατολικό Καναδά και στη Γροιλανδία, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (όπως προαναφέραμε) καθώς και περιοχές της Κίνας.

* Το επίπεδο των 850 hPa χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών, στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Κολυδάς: Με ζέστη μας αποχαιρετά ο Μάρτιος και μας υποδέχεται ο Απρίλιος

Ο Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του γράφει για τις δύο θερμικές εξάρσεις με κυριότερη αυτή της 1ης και 2ας Απριλίου:

Στον πρώτο χάρτη απεικονίζονται οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών από τις κανονικές τιμές στην επιφάνεια και στον δεύτερο χάρτη οι θερμοκρασίες επιφανείας.
Οι δείκτες επικινδυνότητας για πυρκαγιές δεν είναι μεγάλοι λόγω και της απουσίας ενισχυμένων ανέμων στην επιφάνεια. Πάντως λίγο προσοχή από μέρους μας, καλό είναι να υπάρχει.

Για την Κυριακή στις περισσότερες περιοχές θα έχουμε 24 με 26 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά 28 βαθμούς. Τη Δευτέρα σε αρκετές περιοχές θα σημειωθούν θερμοκρασίες από 25 βαθμούς και πάνω, τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά 30-31 βαθμοί. Την Τρίτη θα έχουμε πτώση στα δυτικά, ενώ τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη 30 βαθμούς Κελσίου.

Μαρουσάκης: «Φύγε εσύ, έλα εσύ – Με άγριες διαθέσεις μας ήρθε η Άνοιξη…»

Σε ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει:

«ΦΥΓΕ ΕΣΥ – ΕΛΑ ΕΣΥ

Το πρώτο κύμα αφρικανικής σκόνης μας αποχαιρετά και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το δεύτερο το οποίο δείχνει κάπως ηπιότερο, εκτός και αν στην πορεία το μετανιώσει κι ενισχυθεί.

Δείτε την προσομοίωση από το μετεωρολογικό μας μοντέλο.

Με άγριες διαθέσεις μας ήρθε η Άνοιξη…».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί