Πλημμύρες Θεσσαλίας: Απλήρωτοι επαγγελματίες που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους πλημμυροπαθείς

Απελπισμένοι οι απλήρωτοι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για σίτιση, φιλοξενία και τη διάθεση μηχανημάτων στους πλημμυροπαθείς.

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, την απλήρωτη προσφορά υπηρεσιών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του περασμένου Σεπτέμβρη.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών, κατέθεσαν σήμερα 18 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τους Υπουργούς να απαντήσουν πότε θα εξοφληθούν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις για τις υπηρεσίες που προσέφεραν.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι ωφελούμενοι, δεκάδες ήταν οι επιχειρήσεις που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους  για την αντιμετώπιση των καταστροφών, είτε μέσω της σίτισης (catering), είτε μέσω της φιλοξενίας (ξενοδοχεία), είτε θέτοντας τα μηχανήματά τους στη διάθεση των τοπικών αρχών του Ν. Τρικάλων. Έξι μήνες μετά λοιπόν και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει ξεκινήσει η έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη  των ζημιών.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιούνται επαγγελματίες κι επιχειρήσεις που στάθηκαν αρωγοί κατά τη διάρκεια των πλημμυρών δίπλα σε όποιον το είχε ανάγκη, πού πήγαν αυτά τα χρήματα.

Ακολουθεί ολόκληρη η Ερώτηση:

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

  1. τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
  2. τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
  3. τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Απλήρωτοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που προσέφεραν τις υπηρεσίας τους για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη».

Έξι μήνες μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες, που προκάλεσαν στη Θεσσαλία οι κακοκαιρίες Daniel και Elias και ακόμη χιλιάδες σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και γεωργικές υποδομές, δεν έχουν αποκατασταθεί. Οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας το βιος τους να έχει βουλιάξει στη λάσπη που άφησαν πίσω τους τα πλημμυρικά φαινόμενα και την απραξία της κυβέρνησης να βρίσκεται στο ζενίθ.

Τα μέτρα ανακούφισης που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, είναι πολύ μικρά μπροστά στο πραγματικό μέγεθος των ζημιών. Οι κάτοικοι καθημερινά καταγγέλλουν πως δεν έχουν παρθεί οριστικές λύσεις προκειμένου να μη ζήσουν ξανά στιγμές Daniel. Με την παραμικρή βροχόπτωση οι κάτοικοι του Ν. Τρικάλων τρέμουν, καθώς βλέπουν τη στάθμη του νερού στα ποτάμια να ανεβαίνει, ενώ παράλληλα μένουν χωρίς ρεύμα και νερό.

Πρόσφατα, 25.000 στρέμματα στη Φαρκαδόνα πλημμύρισαν ξανά, από τα νερά του Πηνειού ποταμού, καταστρέφοντας καλλιέργειες και σκορπίζοντας εκ νέου την απόγνωση στους αγρότες.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού τα 6.600 € που έλαβαν ως αποζημίωση, δε φτάνουν ούτε για τα έπιπλα και τα κρεβάτια που καταστράφηκαν. Αρκετοί πλημμυροπαθείς έχουν καταφύγει στη δομή φιλοξενίας του Κουτσόχερου, ελλείψει πολιτικής βούλησης για ουσιαστική και μόνιμη στήριξη.

Επιπροσθέτως δεκάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν έχουν ακόμα πληρωθεί για τις υπηρεσίες που προσέφεραν για την αντιμετώπιση των καταστροφών, είτε μέσω της σίτισης (catering), είτε μέσω της φιλοξενίας (ξενοδοχεία), είτε θέτοντας τα μηχανήματά τους στη διάθεση των τοπικών αρχών του Ν. Τρικάλων για να καθαριστούν οι δρόμοι και να γίνει η περισυλλογή φερτών υλικών. Έξι μήνες μετά και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν, έβαλαν ένα μεγάλο κεφάλαιο, έχουν να πληρώσουν τους προμηθευτές και τους υπαλλήλους τους και δέχονται πιέσεις από παντού. Πώς θα συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους; Πώς θα ανταποκριθούν στα πάγια έξοδα; Το μόνο που ζητούν είναι η αποπληρωμή των υπηρεσιών που παρείχαν,  τη στιγμή που η κυβέρνηση ήταν απούσα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει ξεκινήσει η έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη  των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές και τη διαχείριση των έκτακτων αναγκών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εύλογα, επομένως, αναρωτιούνται επαγγελματίες κι επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια των πλημμυρών παρείχαν τις υπηρεσίας τους και στάθηκαν αρωγοί δίπλα σε όποιον το είχε ανάγκη, πού πήγαν αυτά τα χρήματα.


Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Πότε θα εξοφληθούν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις για υπηρεσίες που προσέφεραν κατά και μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα, προσπαθώντας να ανακουφίσουν τους πληγέντες κατοίκους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Κοντοτόλη Μαρίνα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κόκκαλης Βασίλης

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί