«Η Ελληνική Επανάσταση 1821-1830 στην Κρήτη» – Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Καστέλλι

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 7:30 μ.μ. 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 12/θ Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, τιμώντας τα 203 χρόνια από τον μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, παρουσιάζει την εκδήλωση με τίτλο : «Η Ελληνική Επανάσταση 1821-1830 στην Κρήτη».

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου τιμώντας τις θυσίες των Κρητικών, παρουσιάζουν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου και Λυκείου Καστελλίου, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 στις 7.30 μ.μ., την εκδήλωσή τους για τη συμβολή της Κρήτης και της ευρύτερης περιοχής του Καστελλίου, στον αγώνα της Ανεξαρτησίας 1821-1830.  

Στην εκδήλωση παίρνει μέρος και η χορωδία των μαθητών ενώ η προσπάθεια συνοδεύεται από ένα καλαίσθητο έντυπο 48 σελίδων.

Στην Κρήτη τα χρόνια της Επανάστασης, έγιναν μεγάλα και σημαντικά γεγονότα. Στο τέλος της, βρίσκει το νησί μας σχεδόν ελεύθερο αφού οι Τούρκοι είχαν περιοριστεί στις μεγάλες πόλεις Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.  Χιλιάδες οι νεκροί στα πεδία των μαχών. Όμως οι μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία),  στη διάσκεψη του Λονδίνου στις 22 Ιανουαρίου 1830, δεν ενσωματώνουν στο νέο Ελληνικό κράτος την Κρήτη. Ο τόπος παρέμεινε για άλλα 83 χρόνια χωρίς ανεξαρτησία και ελευθερία, ως το 1913, που επιτεύχθηκε η πολυπόθητη ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί