Κρυφτούλι και από τους σεισμόπληκτους του δήμου Μινώα ο Τραντόπουλος

Ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Τραντόπουλος είναι το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο καθώς, όπως προκύπτει, παρενέβη εκ μέρους της κυβέρνησης και έδωσε εντολή για το μπάζωμα στο σημείο του τρομερού δυστυχήματος των Τεμπών. Όμως εδώ και καιρό είναι στην κυριολεξία εξαφανισμένος.

Δείτε:

Τώρα κρύβεται: Όταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης καμάρωνε για το άμεσο μπάζωμα στα Τέμπη – Το βίντεο που τον εκθέτει

Όμως εξαφανισμένος παραμένει και για τους σεισμόπληκτους του δήμου Μινώα Πεδιάδας, καθώς εδώ και 1,5 μήνα δεν έχει απαντήσει σε έγγραφο του συλλόγου “Ελπίδα” για τη διαμονή σεισμοπλήκτων σε σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα και χρήζουν άμεσης επισκευής. Το έγγραφο στάλθηκε στις 17 Ιανουαρίου, χωρίς απάντηση μέχρι τώρα, όπως αναφέρει ο σύλλογος.

Στο ανάλογο έγγραφο προς τον ΟΑΣΠ, η απάντηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ήταν ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του το θέμα.

Η αναπάντητη επιστολή της 17ης Ιανουαρίου προς τον κ. Τραντόπουλο:

e-mail : seismopliktoi.minoa@gmail.comΑρκαλοχώρι, 17/ 01 /2024Αρ. Πρ. : 54
ΠΡΟΣ:
1.Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίαςυπ΄όψιν κ. Τριαντόπουλου
Κοινοποίηση: Πίνακα Αποδεκτών

Θέμα : Διαμονή σεισμοπλήκτων σε σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα και χρήζουν επισκευής

κ. Υπουργέ

Η Δ.Α.Ε.Φ.Κ έχει χαρακτηρίσει μεγάλο αριθμό κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό της 21/09/2021 στην Κρήτη, ως ακατάλληλα για χρήση (κίτρινα), ως γνωστόν τα κτίρα αυτά αν προηγούμενως δεν έχουν επισκευαστεί με τις νόμιμες διαδικασίες και αν δεν έχουν πάρει τη σχετική βεβαίωση της ΔΑΕΦΚ ότι είναι πλέον ασφαλή, ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ να χρησιμοποιούνται και να διαμένουν συμπολίτες μας σ’ αυτά.

Είναι κοινώς αποδεκτό πως τα «κίτρινα κτίρια», πριν την επισκευή τους είναι ευάλωτα ακόμη και σε σεισμούς πολύ μικρότερης έντασης από τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 και άρα τα καθιστά άκρως επικίνδυνα για τους ιδιοκτήτες και τους φιλοξενούμενούς τους.

Όπως γνωρίζετε πολλοί συμπολίτες μας δεν μπόρεσαν δυστυχώς να εξασφαλίσουν μια προσωρινή και συνάμα ασφαλή λύση στέγασης, ούτε στους οικίσκους προσωρινής διαβίωσης που διατέθηκαν, ούτε βέβαια μπορούν να φιλοξενούνται εσσαεί και επ’ αορίστω σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, όπως επίσης δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να λάβουν την επιδότηση ενοικίου η οποία σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας σας δίδεται με το «σταγονόμετρο» μια και μόλις 176 αιτήσεις έχουν εγκριθεί επί συνόλω 346 αιτούντων.

Έτσι πλείστοι από αυτούς, ακολούθησαν την πιο επικίνδυνη λύση ανάγκης και αναγκάστηκαν μέχρι και σήμερα αυτοί και τα παιδιά τους να διαμένουν σε σπίτια που είναι χαρακτηρισμένα ως κίτρινα και ως κόκκινα μη έχοντας άλλη επιλογή. 

Για το λόγο αυτό ως σύλλογος κρούουμε των κώδωνα για πολλοστή φορά και εφιστούμε τον κίνδυνο που εγκυμονεί από ένα μελλοντικό σεισμό για τις οικογένειες των συμπολιτών μας που διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα προς χρήση και ζητούμε:

  1. Την επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών, που αποτελεί κύριο και πάγιο αίτημα του συλλόγου μας από τον Οκτώβριο του 2021, δίδοντας τη δυνατότητα και την ευελιξία ώστε με γοργούς ρυθμούς να αποκατασταθούν οι ζημιές των πληγέντων.
  2. Την εκ νέου λειτουργία της πλατφόρμας επιδότησης ενοικίου σεισμοπλήκτων για όσους έχουν την ανάγκη στέγασης και διαμένουν σε μη ασφαλή καταλύματα.
  3. Την ενίσχυση του τμήματος των μηχανικών ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου το οποίο είναι υποστελεχωμένο κατά γενική ομολογία.
  4. Την επικαιροποίηση και την στοχευμένη βελτίωση του τιμολογίου εργασιών αποκατάστασης κτιρίων πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

  Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.

Για τον Σύλλογο

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

                Κώστας Γκαντάτσιος                                                         Μαρία Τερζάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί