Άλλη μια καταδίκη της κυβέρνησης Μητσοτάκη από το Ευρωκοινοβούλιο για την κατάπτωση του Κράτους Δικαίου


Ανήμερα της μαύρης επετείου για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με 374 ψήφους υπέρ, 113 ψήφους κατά και 45 αποχές την έκθεση της επιτροπής LIBE – εισηγήτρια της οποίας ήταν η Sophie in ‘t Veld – με παρατηρήσεις επί της έκθεσης της Κομισιόν για την τήρηση των κανόνων του του κράτους δικαίου στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Έκθεση στο επίκεντρο της οποίας τέθηκε δυστυχώς και η χώρα μας, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την κατάπτωση του Κράτους Δικαίου που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα συστημικά ΜΜΕ πασχίζουν διαρκώς να συγκαλύψουν. Παρότι το ΕΛΚ αποπειράθηκε να αμβλύνει με τροπολογίες τις χείριστες εντυπώσεις των πεπραγμένων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το Ευρωκοινοβούλιο έχει πλέον αντιληφθεί την πραγματικότητα: Μητσοτάκης και Κράτος Δικαίου – βίοι παράλληλοι.

Οι πρακτικές Μητσοτάκη και ΝΔ βάζουν την Ελλάδα στο ίδιο κάδρο με την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, με την έκθεση να αποτυπώνει τις σοβαρότατες ανησυχίες του Ευρωκοινοβουλίου για τη λειτουργία της δικαιοσύνης, τη διαφθορά, την ανεπαρκή προστασία της ανεξαρτησίας των εποπτικών αρχών. 

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο ζήτημα της ανεξαρτησίας του Τύπου, με την έκθεση να καταγγέλλει την αυθαίρετη παρακολούθηση, την ατιμωρησία ή τα εγκλήματα κατά δημοσιογράφων, τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού, την έλλειψη ανεξαρτησίας & πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και φυσικά τη δολοφονία Καραϊβάζ και την ατιμωρησία των υπευθύνων. 

Από την έκθεση δεν λείπει η αναφορά στο κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus. Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει την παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων και την εμπλοκή της κυβέρνησης στη διερεύνηση της υπόθεσης, όπως παραδείγματος χάριν με την ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της ΑΔΑΕ. 

Η έκθεση στηλιτεύει και την έξαρση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα, περιπτώσεις διακριτικής μεταχείρισης από την αστυνομία, δυσανάλογη χρήση βίας κατά διαδηλωτών αλλά και τους θανάτους από αστυνομικά πυρά τριών νέων Ρομά στην Ελλάδα.

“Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραλύουν συνειδητά τη λειτουργία της χώρας μας και αμαυρώνουν ανεπανόρθωτα την εικόνα της. Εμείς στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια Ελλάδα που σέβεται το Κράτος Δικαίου, τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια Ελλάδα-μέλος της Δημοκρατικής Ευρώπης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί