Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Δεν δίνει παράταση η ΝΔ παρά τη δικογραφία του εφέτη ανακριτή

Η Νέα Δημοκρατία δεν δίνει παράταση για την κατάθεση των πορισμάτων των κομμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη, παρά το γεγονός ότι έφτασε στη Βουλή η δικογραφία του εφέτη ανακριτή Λάρισας. Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία 1.100 σελίδων βρίσκεται σε ειδική αίθουσα και φρουρείται ενώ οι βουλευτές μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη θα μπαίνουν στην αίθουσα χωρίς κινητά. 

Συγκεκριμένα, το Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής αναφέρει ότι «με δεδομένο ότι ο όγκος του υλικού που απέστειλε η εισαγγελία εφετών Λάρισας είναι απολύτως διαχειρίσιμο η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων από την εξεταστική επιτροπή συνεχίζεται εντός του πλαισίου που έχει οριστεί».

Σχετικά με την πρόσβαση των βουλευτών στο νέο υλικό σημειώνεται ότι «με γνώμονα τη διασφάλιση της μυστικότητας της ποινικής διαδικασίας στη Λάρισα που βρίσκεται στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης, τα μέλη της επιτροπής από σήμερα κιόλας θα έχουν τη δυνατότητα καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή) από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ καθώς και το Σάββατο από τις 09:00 το πρωί ως τις 15:00 να επισκέπτονται το Γραφείο του ειδικού γραμματέα της Βουλής ώστε να αντλήσουν στοιχεία για τη σύνταξη των πορισμάτων».

Παράλληλα το Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής σημειώνει «ότι διαβιβάστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετων Λάρισας η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic train Mauricio Cappotorto για την περαιτέρω αξιολόγηση της».

Βασίλης Κόκκαλης: Προκύπτει ξεκάθαρα η ανάγκη κλήτευσης των ουσιωδών μαρτύρων

Ευθύνες στην Νέα Δημοκρατία  που είναι η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, καθώς έκλεισε άρον άρον τη διαδικασία χωρίς τη δικογραφία αλλά και γιατί δεν κάλεσε κρίσιμους μάρτυρες επέρριψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης.

Σε δήλωσή του on camera στο περιστύλιο της Βουλής ο Βασίλης Κόκκαλης τόνισε πως «δικαιολογημένα η κοινωνία θεωρεί ότι από την Εξεταστική Επιτροπή δεν πρόκειται να προκύψει κάτι για ευθύνες πολιτικών προσώπων διότι ούτε μάρτυρες ουσιαστικοί εκλήθησαν αλλά σταμάτησε και τις εργασίες χωρίς να έχει έρθει η δικογραφία».

Όπως εξήγησε «από την ανάγνωση της δικογραφίας προκύπτει ξεκάθαρα η ανάγκη κλήτευσης των ουσιωδών μαρτύρων διότι προκύπτει ότι ο κος Καραμανλής ενημερώνονταν για την έλλειψη ασφάλειας των σιδηροδρόμων».

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «αυτό προκύπτει από τις καταθέσεις ανώτερων στελεχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Για τις ποινικές ευθύνες του Κώστα Καρμανλή, ο Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε ότι αυτές θα «αξιολογηθούν και θα προκύψουν».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία και για αυτό πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα. Δεν μας έχει δοθεί η δυνατότητα μέχρι σήμερα» επέμεινε ο Βασίλης Κόκκαλης.

Σε άλλο σημείο ο Βασίλης Κόκκαλης τόνισε ότι «ζητάμε το αυτονόητο, να κληθούν οι ουσιώδεις μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή, ο κ. Γενιδούνιας, ο κ. Τσαλίδης, ο κ. Κατσούλης, ο κ. Τριαντόπουλος».

«Ζητάμε να λάμψει η αλήθεια, να μας δοθεί η δυνατότητα να πούμε την αλήθεια στην κοινωνία και για το δεύτερο έγκλημα αυτό του μπαζώματος το τόπου του δυστυχήματος» σημείωσε καταληκτικά ο Βασίλης Κόκκαλης.

Μιλένα Αποστολάκη: Ελλιπέστατη η δικογραφία

Από την πλευρά της η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη, η οποία μετέχει στην εξεταστική επιτροπή δήλωσε ότι «η δικογραφία είναι ελλιπέστατη. Δεν πρόκειται για το σύνολο της δικογραφίας, αλλά για στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία επιλεκτικά έχουν αποσταλεί στη Βουλή.

Λείπουν ουσιώδη στοιχεία, ουσιώδη συνημμένα, τα οποία οι μάρτυρες κατέθεσαν και θα έλεγα ότι εισφέρει ελάχιστα στην προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι αυτού του τραγικού εγκλήματος».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί