Δ. Βρύσαλης: Κυβέρνηση και Περιφέρεια συνεχίζουν το μαρτύριο των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι

Δ. Βρύσαλης: Κυβέρνηση και Περιφέρεια συνεχίζουν το μαρτύριο των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι:

Από τις 27 Σεπτεμβρίου 2021 συνεχίζεται το μαρτύριο των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι και σε πολλά χωριά του δήμου Μινώα, όπως και σε χωριά του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.

Όσο κρατούσαν τα φώτα της δημοσιότητας, συχνά πυκνά έκαναν επισκέψεις στελέχη της κυβέρνησης, ενώ τα στελέχη της περιφερειακής αρχής  που τους υποδέχονταν μοιράζονταν μαζί τους τις ανέξοδες υποσχέσεις για γρήγορη αποκατάσταση των σεισμόπληκτων. 

Χρόνια μετά, οι κάτοικοι είτε ζουν μέσα σε επικίνδυνα σπίτια με κίνδυνο της ζωής τους μη έχοντας άλλη επιλογή, είτε στο αίσχος των οικίσκων, είτε νοικιάζουν χωρίς να έχουν πάρει καμία επιδότηση ενοικίου,  ενώ το κράτος τους ζητά από πάνω και ΕΝΦΙΑ για τα κατεστραμμένα σπίτια τους.  Χαρακτηριστικό για τους ρυθμούς αποκατάστασης είναι ότι  από το σύνολο 3000 κατατεθειμένων φακέλων έχουν εγκριθεί μόλις 75 για επισκευή ή ανοικοδόμηση. 

Αντίθετα, με σβελτάδα προχωρούν τα σχέδια «ανασυγκρότησης»  που είναι υποταγμένα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, όπως είναι η κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου, επενδύσεις ΑΠΕ και οδικοί άξονες που θα υπηρετούν τους μεγαλοξενοδόχους, κτλ. Σχέδια που στηρίζει η περιφερειακή αρχή Κρήτης. 

Την κοροϊδία όμως του εχθρικού για τις λαϊκές ανάγκες κράτους την απογειώνουν οι πλειστηριασμοί σε  σεισμόπληκτες κατοικίες στο Αρκαλοχώρι και τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και οι δεκάδες που βρίσκονται στα σκαριά, ως κατάληξη των νόμων όλων των κυβερνήσεων που δίνουν το ελεύθερο στα «κοράκια» των funds να προχωρήσουν με λυμένα τα χέρια σε πλειστηριασμούς. 

Σοβαρό είναι το πρόβλημα και για τα σχολικά κτίρια, αφού τρία σχολεία, το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου στεγάζονται σε προκατασκευασμένες αίθουσες. Συνεπώς μιλάμε για περίπου 700 μαθητές,  που διδάσκονται μέσα σε κοντέινερ.  Οι διαδικασίες για τη μελέτη, τη χρηματοδότηση και την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων για το 1ο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου δεν έχουν προχωρήσει. Για το διατηρητέο Δημοτικό σχολείο Θραψανού, εκπονείται μεν η μελέτη για την επισκευή του, αλλά δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το έργο της αποκατάστασης. 

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρούμε ότι η περιφερειακή αρχή Κρήτης έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο Αρκαλοχώρι. 

Στα συγκεκριμένα αιτήματα των σεισμόπληκτων η περιφερειακή αρχή  πέρα από την «κατανόηση» που δηλώνει, ποια πίεση άσκησε και  ασκεί στην κυβέρνηση και πώς καταδίκασε και καταδικάζει τη μη υλοποίησή τους; 

Ποιος ήταν ο σχεδιασμός για αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων κτιρίων, κυρίως των σχολείων, και ποια έργα αντισεισμικής θωράκισης υλοποιήθηκαν μετά τον σεισμό, με δεδομένο τον σεισμικό κίνδυνο στην Κρήτη και την ευαλωτότητα, που αποδείχτηκε στην πράξη, σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων;  

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης

Δημήτρης Βρύσαλης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί