Μετανάστες καταφτάνουν διαρκώς στις ακτές της Κρήτης -Πάνω από 220 σε λίγες ώρες- Φωτο από τη διάσωση

Επί ποδός έχουν τεθεί λιμενικές και αστυνομικές αρχές στην Κρήτη για τις συνεχείς αφίξεις μεταναστών σε ακτές του νησιού. Τις τελευταίες ώρες έχουν εντοπιστεί πάνω από 220 άνθρωποι να βγαίνουν σε 4 ακτές.

Οι ανακοινώσεις του Λιμενικού:

Τις βραδινές ώρες χθες, πραγματοποιήθηκε εντοπισμός και διάσωση 64 ατόμων επιβαινόντων σε σκάφος στη θαλάσσια περιοχή 43 ν.μ. νότια της Κρήτης από το Φ/Γ “LEOPARD” σημαίας Βιετνάμ υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το “LEOPARD” κατέπλευσε με ασφάλεια στον κόλπο της Μεσσαράς, όπου τα 64 άτομα (όλοι άντρες) μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και εξήλθαν στο λιμάνι του Κόκκινου Πύργου Ηρακλείου. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τη συνοδεία στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και ΤΑΕ ΕΛ.ΑΣ. Μεσσαράς.

Η προαναφερόμενη λέμβος ξεκίνησε την 08-02-2024 από τις ακτές TOBRUK Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα. Οι αλλοδαποί πλήρωσαν για την μεταφορά τους τα χρηματικά ποσά των 4.500 έως 5.000 δολαρίων Η.Π.Α.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας εκ των αλλοδαπών, για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/05 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, του άρθρου 30 του Ν. 4251/14 “Διευκόλυνση” σε συνδυασμό με το άρθρο 306 Π.Κ. “Έκθεση”.

Αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διάσωση 47 ατόμων στην Αγία Γαλήνη, τις βραδινές ώρες χθες, γνωρίζεται ότι συνελήφθησαν ένας 45χρονος, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο κυβερνήτης του σκάφους, καθώς και ένας 25χρονος και ένας 19χρονος ως συνεργοί του.

Οι τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 ¨Διευκόλυνση¨, του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨, του άρθρου 306 του Π.Κ. ¨Έκθεση¨, καθώς και του άρθρου 45 του Π.Κ. ¨Συναυτουργία¨ και αρ.187 παρ.2 ΠΚ ¨Σύσταση συμμορίας¨.

Οι εν θέματι μετανάστες πλήρωσαν το χρηματικό ποσό 5.000-8.000 χιλιάδες δολάρια για την μεταφορά τους από την Λιβύη στην Ιταλία.

Στα Σφακιά

Τις μεσημβρινές ώρες χθες ενημερώθηκε ο Λιμενικός Σταθμός Σφακίων για την ύπαρξη ξύλινου σκάφους με ικανό αριθμό επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή ¨ΙΛΙΓΓΑ¨ της Χώρας Σφακίων.

Αμέσως, στο σημείο μετέβησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής, όπου εντόπισαν τριάντα τέσσερις (34) αλλοδαπούς να έχουν αποβιβαστεί στη στεριά.

Στη συνέχεια οι αλλοδαποί, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, με τη συνοδεία στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Χανίων στον Καλαθά.

Κατά την προανάκριση, δύο (02) αλλοδαποί αναγνωρίστηκαν από τους υπόλοιπους ως οι εκ περιτροπής κυβερνήτες του σκάφους που τους μετέφερε με προορισμό την Ελλάδα.

Οι δύο (02) αλλοδαποί συνελήφθησαν, τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Γρ. Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων για παράβαση του Ν. 3386/05 ‘’Παράνομη είσοδο στην χώρα’’, του Ν. 4251/14 ‘’Παράνομη διακίνηση μεταναστών’’ σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του Π.Κ. “Συναυτουργία’’ και το άρθρου 306 του Π.Κ. ‘’Έκθεση’’.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο των Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ξύλινο σκάφος.

Δείτε φωτογραφίες από τη διάσωση των 72 μεταναστών από την φρεγάτα «Κανάρης» νότια της Κρήτης: 

metanastes_kanaris
metanastes_kanaris
metanastes_kanaris

metanastes_kanaris

0104

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί