Στέφανος Κασσελάκης: Nέο πρόγραμμα ώστε η σχολάζουσα αγροτική γη να μπορεί να αναδιανεμηθεί

Οι αγρότες έχουν απόλυτα δικαιολογημένα αιτήματα και είναι δίκαια αιτήματα, είμαστε δίπλα τους, τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι TRT, στο περιθώριο της επίσκεψής του σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.

«Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να παίρνουνε ρίσκα μεγαλύτερα των επιχειρηματιών. Και να βλέπουν τα προϊόντα τους για τα οποία λαμβάνουν σεντς το κιλό να είναι ευρώ στο ράφι. Είναι άδικο αυτό. Υπάρχουν λύσεις. Και επίσης πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα, ώστε η σχολάζουσα αγροτική γη να μπορεί να αναδιανεμηθεί. Όπως επίσης να μετατρέψουμε και τις εγγυήσεις για την αγροτική γη σε μια νέα τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Όπως σημείωσε, «δεν είναι δυνατόν να έχουνε μια βενζίνη, ένα πετρέλαιο το οποίο να είναι τόσες φορές πιο ακριβό στην Ελλάδα από ότι είναι στις γειτονικές χώρες.  Να διυλίζουμε πετρέλαιο στην Ελλάδα και να είναι πιο φθηνό το ίδιο πετρέλαιο στην Κύπρο αντί στην Ελλάδα. Να υπάρχει ειδικός φόρος στα καύσιμα, στο αγροτικό πετρέλαιο όταν αυτό πολύ απλά μπορεί να καταργηθεί και να δώσει μια ανάσα στους αγρότες. Έχουν απόλυτα δικαιολογημένα αιτήματα και είναι δίκαια αιτήματα. Άρα, εμείς είμαστε δίπλα τους, έχουμε καταθέσει οκτώ προτάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα για να μπορεί να υπάρχει μια ελάφρυνση στο κόστος παραγωγής τους».

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι πρέπει να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, στο πετρέλαιο, στο αγροτικό πετρέλαιο και επίσης να υπάρχει υπερμειωμένος ΦΠΑ. «Αυτό θα είναι μια μεγάλη ανάσα για τους αγρότες.

Δεύτερο, να υπάρχει πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 σεντς την κιλοβατώρα. Μάλιστα αυτό είδα ότι και οι ίδιοι οι αγρότες το έχουν υιοθετήσει και είναι απολύτως εφικτό. Το ίδιο ισχύει και για την κερδοφορία στα λιπάσματα, στους σπόρους, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα να υπάρχει πλαφόν στη κερδοφορία που ο ΕΛΓΑ να μπορεί να έχει ισότιμη συνεισφορά του κράτους με τους αγρότες για να καλύπτει και παραπάνω κινδύνους που αυτήν τη στιγμή δεν είναι, δεν έχουν την κατάλληλη ασφάλιση».

«Πρέπει επιτέλους τα αντιπλημμυρικά έργα να αρχίσουν. Επιτέλους. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουμε δήθεν 500 εκατομμύρια ευρώ στη Θεσσαλία για αντιπλημμυρικά και να μην ξέρει ο πρωθυπουργός πού έχουν πάει. Σας θυμίζω ότι ο ίδιος είχε πει ότι δεν μπορώ να παρακολουθώ το κάθε ευρώ σε συνέντευξή του. Μιλάμε για 500 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το ετήσιο ποσό που βάζει χαράτσι με το τεκμαρτό στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι πάρα πολλά χρήματα. Πώς δεν έχει παρακολουθήσει το τελευταίο ευρώ που είναι 500 εκατομμύρια τελευταία ευρώ, όπως λέει κι εκείνος;» διερωτήθηκε με νόημα.

«Και τώρα ποιο είναι το πιο λυπηρό; Το μαλλί αυτής της ζημιάς, του Daniel και των αντιπλημμυρικών που δεν έγιναν, θα κοστίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτά τα χρήματα ξέρετε ποιος τα πληρώνει; Με κάθε σεβασμό. όχι εσείς, η γενιά μου θα τα πληρώσει. Η γενιά μου με ένα χρέος το οποίο θα είναι υπέρογκο και θα μεγαλώνει από την κακοδιαχείριση του κράτους. Η κακοδιαχείριση του κράτους είναι φτωχοποίηση του Έλληνα πολίτη.

Όπως ήδη φτωχοποιηθεί ο Έλληνας πολίτης από το πολύ κακό σύστημα Υγείας, το οποίο έχει αποδομηθεί και τώρα αναγκάζονται να πληρώνουν σε ιδιωτικές κλινικές και από όλο το Δημόσιο το οποίο απλά ιδιωτικοποιείται αντί να φτιάχνεται. Άρα οι αγρότες που είναι η πρώτη γραμμή της οικονομίας μας, -εκεί βασιζόμαστε στις κρίσεις, μην το ξεχνάμε αυτό και στον Covid και γενικά και στις γεωπολιτικές κρίσεις- έπρεπε να είχανε σταθερότητα στη ζωή τους. Μιλάμε για τρόφιμα» επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί