Αγρότες: Με μπλόκα παντού και αποκλεισμούς δρόμων απαντούν στους εκβιασμούς του Μητσοτάκη

Σε εφαρμογή έθεσαν οι αγρότες ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης την απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, κόντρα στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης αναφορικά με τα αιτήματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός επιχειρώντας κατά την προσφιλή του τακτική να ξυπνήσει αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού δήλωσε νωρίτερα ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημα του» και πρόσθεσε: «Να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο και να διαδηλώνει πιο έντονα».

Στη Λάρισα, αγρότες από το μπλόκο του Πλατύκαμπου, συμβολικά έβαλαν φωτιά στον παράδρομο της Εθνικής Οδού σε αχυρόμπαλες, μαζί με παλέτες και λάστιχα.

Αγρότες βάζουν φωτιά σε σανο
EUROKINISSI
Αγρότες βάζουν φωτιά μπρσοτά από την λεωφορείο της αστυνομίας
EUROKINISSI
Αγρότες με τρακτέρ βάζουν φωτιά
EUROKINISSI

Οι ίδιοι προσπάθησαν να βγουν με τα πόδια και με τρακτέρ στην εθνική οδό στο ύψος του Κόμβου του Πλατύκαμπου, ωστόσο εμποδίστηκαν από τον αστυνομικό φραγμό των ΜΑΤ. Στη συνέχεια οι αγρότες παρατάσσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα απέκλεισαν την παλιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου.

Αγρότης ανάμεσα από λάστιχα τρακτέρ
EUROKINISSI
Αγρότες βάζουν φωτιά μπροστά σε λεωφορείο της αστυνομίας
EUROKINISSI
Φωτιά μπροστά σε ελληνική σημαία
EUROKINISSI

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Καρδίτσας και Φαρσάλων απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Ε-65 αφού πρώτα κινήθηκαν πεζή με τη συμβολική συνοδεία ενός τρακτέρ και ενός αγροτικού αυτοκινήτου.

Οι ίδιοι αγρότες, την Παρασκευή, το απόγευμα διοργανώνουν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας ενώ αύριο αναμένουν εμπόρους, επαγγελματοβιοτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι με αυτοκινητοπομπή θα μεταβούν στο μπλόκο και θα συμμετέχουν στον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου.

Νωρίτερα αγρότες έστησαν μπλόκα στα Μάλγαρα, στο Δερβένι, στο Στρυμωνικό,. Τα αγροτικά μπλόκα στήθηκαν στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών.

Επίσης, στα Μάλγαρα, τη Χαλκηδόνα, τα Γιαννιτσά και άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, όπου έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ τις τελευταίες ημέρες. Αντίστοιχη κινητοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και την Πέμπτη όπως έχουν ήδη αποφασίσει.

Στην Πελοπόννησο επικράτησε ένταση μεταξύ αγροτών από την Αιγιάλεια οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για 6η μέρα στον Σελινούντα και της αστυνομίας.

Ακολούθησε πορεία με πανό, με τους αγρότες να επιχειρούν να κλείσουν και την Ολυμπία Οδό, βρίσκοντας όμως στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις που θέλησαν να τους αποτρέψουν.

Οι αγρότες της Αιγιάλειας πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της Εθνικής Οδού Πατρών-Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου και αποχώρησαν.

Για αύριο Πέμπτη, στη βόρεια Ελλάδα οι αγρότες έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τα Μουδανιά.

Επιπλέον την Πέμπτη στο αγροτικό μπλόκο στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, αγρότες και κτηνοτρόφοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προβούν σε τρίωρο αποκλεισμό από τις 19:00.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και διοργάνωση Πανεργατικού Συλλαλητηρίου στην Αθήνα, εντός της επόμενης εβδομάδας με τρακτέρ. Έχουν διαμηνύσει ότι εάν μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης (8/2) ο πρωθυπουργός δεν ικανοποιήσει αιτήματά τους, τότε θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις. Οι ίδιοι ζητούν αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο,  7 λεπτά / κιλοβατώρα στο ρεύμα, επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ και αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

Ήδη για το προσεχές Σάββατο (10/2) έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί