Νέο «χαστούκι» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Επιστολή από 17 οργανώσεις στην πρόεδρο της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

«Παρά το συνεχώς επιδεινούμενο κλίμα για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραμείνει σιωπηλή ή ανενεργή και δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση»

Επιστολή την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνυπογράφουν 17 διεθνείς και ελληνικές οργανώσεις υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη επιδείνωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

«Παρά το συνεχώς επιδεινούμενο κλίμα για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραμείνει σιωπηλή ή ανενεργή και δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση» σημειώνεται στην επιστολή και προστίθεται «η Κομισιόν έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την κατάσταση, αλλά ούτε η έκθεση για του 2023 για το κράτος Δικαίου ούτε οι επίσημες δηλώσεις αντανακλούν την σοβαρότητα της κατάστασης».

Οι οργανώσεις για τα ΜΜΕ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και μέσα ερευνητικής δημοσιογραφίας τονίζουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τους τελευταίους μήνες «προχώρησαν σε ενέργειες για να μειώσουν εσκεμμένα τα επίπεδα διαφάνειας και ελέγχου» και κατονομάζοντας την αλλαγή της σύνθεσης στο Δ.Σ. της ΑΔΑΕ, αλλά και την επιχείρηση εκφοβισμού του Χρήστου Ράμμου.

«Την ίδια στιγμή δημοσιογράφοι που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου παρακολουθήσεων στην Ελλάδα είναι αντιμέτωποι με αγωγές από τον πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο, Γρηγόρη Δημητριάδη» αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής.

Καταλήγοντας στην επιστολή τους οι οργανώσεις καλούν την Κομισιόν να:

  • Ερευνήσει πλήρως τις καταγγελίες με στόχο να ζητήσει ξεκάθαρη και αποτελεσματική δράση, ανοιχτά και δημόσια, από τις ελληνικές αρχές.
  • Στην έκθεση του 2024 για το Κράτος Δικαίου να καταγράψει μια καθαρή και λεπτομερή εικόνα για την επιδείνωση της κατάστασης του κράτους δικαίου με μετρήσιμες, συγκεκριμένες και χρονικά προσδιορισμένες συστάσεις προς τις αρχές.
  • Να προβεί σε ακριβή και αμερόληπτη αξιολόγηση του πού η παραβίαση από την Ελλάδα των κανόνων για το κράτος δικαίου αλλά και των υποχρεώσεών της για χρηστή διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της αναστολής των κονδυλίων της ΕΕ προς τη χώρα.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν είναι: Article 19 Europe, Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Greek Council for Refugees (GCR), Hellenic League for Human Rights, HIAS Greece, Human, Rights Watch (HRW), Inside Story, International Press Institute (IPI), OBC Transeuropa, Reporters Without Borders (RSF), Refugee Support Aegean (RSA) , Solomon, Transparency International EU (TI), Vouliwatch.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί