Δ. Βρύσαλης: “Προκλητικός ο Γεωργιάδης”

Δήλωση του προέδρου του σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλους της ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ , Δημήτρη Βρύσαλη, σχετικά με τις αναφορές του υπουργού Α Γεωργιάδη για τα ιδιωτικά χειρουργεία:

Προκλητικός ο υπουργός Υγείας

Το φακελάκι στα χειρουργεία «αντί να συμβαίνει παράνομα, θα συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά»!

Πελάτες» οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, όποιος πληρώνει χειρουργείται οι άλλοι μπορούν να περιμένουν …..

Πάνω από 2.000 ευρώ για μια αφαίρεση αμυγδαλών στο κρατικό νοσοκομείο, δεκάδες χιλιάδες ευρώ για σοβαρά χειρουργεία

Πάνω από 90.000 είναι τα εκκρεμή χειρουργεία που περιμένουν βδομάδες έως και μήνες στη λίστα αναμονής των δημόσιων νοσοκομείων, με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους. Το σοκαριστικό νούμερο ομολόγησε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, προκειμένου να παρουσιάσει ως «λύση» τη λειτουργία των απογευματινών – επί πληρωμή – χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, κάνοντας γαργάρα τις ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης για την επιδείνωση της υγείας και της ζωής χιλιάδων ανθρώπων, που βιώνουν στο πετσί τους τη διαχρονική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Με το 30% των χειρουργικών αιθουσών να μη λειτουργούν, με κλειστά χειρουργικά κρεββάτια , με αναισθησιολόγους να καταρρέουν μέσα στα χειρουργεία από την υπερεφημέρευση, η κυβέρνηση αντί να πράξει τα αυτονόητα, δηλαδή να προσλάβει μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών και να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους, ανακοινώνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ξαναπληρώσουν, αυτήν τη φορά απευθείας από την τσέπη τους για να χειρουργηθούν.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2002 και από τότε έμεινε ενεργός από όλες τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), αλλά δεν εφαρμόστηκε. Σήμερα λοιπόν ο υπουργός Υγείας σκοπεύει να φέρει ΚΥΑ για να ξεκινήσει και επίσημα το δημόσιο νοσοκομείο να λειτουργεί με «ασθενείς – πελάτες». Η ΝΔ άλλωστε είχε εξαγγείλει από το 2019 ότι θα ενεργοποιούσε τον συγκεκριμένο νόμο, όμως η πανδημία «πάγωσε» τα σχέδιά της, και τώρα τρέχει να τα υλοποιήσει, αν και τα χρόνια που μεσολάβησαν έδειξαν ότι η εμπορευματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων αποτελεί διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό «όσοι έχουν να πληρώσουν» θα φεύγουν από τις επιβαρυμένες λίστες και θα χειρουργούνται στα απογευματινά χειρουργεία, οπότε θα «κερδίζουν» χρόνο, και όσοι δεν έχουν να πληρώσουν που θα απομένουν, στα πρωινά. Βέβαια, το πρόβλημα παραμένει: Ποιο προσωπικό θα στελεχώσει τα απογευματινά χειρουργεία, αφού αυτό δεν επαρκεί ούτε για τα πρωινά; Στην πραγματικότητα και οι ουρές δεν θα μειωθούν και οι ασθενείς θα πληρώνουν και οι υγειονομικοί θα περάσουν σε νέα φάση εξόντωσης.

Τα σενάρια που ακούγονται μέχρι στιγμής είναι ο ΕΟΠΥΥ (δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων) να αποζημιώνουν κατά 70% τη χειρουργική πράξη και 30% να πληρώνει απευθείας ο ασθενής, ή οι ασθενείς να πληρώνουν και ξεχωριστά τον γιατρό!

«Για την κάθε επέμβαση έχουμε συγκεκριμένο τιμοκατάλογο», ομολογεί η κυβέρνηση, επεκτείνοντας παραπέρα την ιδιωτικοοικονομική και εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων, προκειμένου να απαλλαγεί το κράτος από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και να φορτώσει τα χάλια που η πολιτική της δημιουργεί στους ασθενείς και τους υγειονομικούς.

Αν πάρουμε ως δείκτη τα λεγόμενα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), ένας ενδεικτικός τιμοκατάλογος έχει ως εξής:

  • Αμυγδαλεκτομή και/ή αδενοειδεκτομή: 2.478 ευρώ.
  • Λοιμώξεις/φλεγμονές του αναπνευστικού χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές: 5.573 ευρώ
  • Διακαθετηριακή τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας χωρίς καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές: 10.000 ευρώ.
  • Εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης με Bi-VAD: 90.000 ευρώ.

Οι παραπάνω τιμές μάλιστα θεωρούνται «παρωχημένες» και αναμένεται να υπάρξει επανακοστολόγηση σύμφωνα με το σύστημα των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών – DRGs, που θα αντικαταστήσει τα ΚΕΝ.

«Θα βγουν όλοι κερδισμένοι. Κάποιος που δίνει φακελάκι πάει γρηγορότερα (σ.σ. στη λίστα αναμονής του χειρουργείου). Αντί να συμβαίνει παράνομα και εξωθεσμικά θα συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά!», είναι η ομολογία του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ έφερε ως παράδειγμα τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων που υποτίθεται «μείωσαν την αναμονή στα απογευματινά ραντεβού». Υπενθυμίζεται ότι τα πρωινά ραντεβού σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία εξαφανίζονται στο πρώτο μισάωρο απ’ όταν ανοίξει η πλατφόρμα του 1535, ενώ μόνο το 2022 τα έσοδα από τα απογευματινά ιατρεία ανέρχονταν σε 100.000.000 ευρώ!

Την ίδια στιγμή, μέρα με τη μέρα η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία επιδεινώνεται, ενώ προωθείται μεθοδικά η μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρηματικές μονάδες, να λειτουργούν δηλαδή με δικά τους έσοδα, από την πώληση των εργασιών τους στα ασφαλιστικά ταμεία και άμεσα στους ασθενείς.

Απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη, όπου θα χειρουργείται, θα έχει γιατρό, εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα όποιος πληρώνει, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προχωράμε σε πανελλαδική πανυγειονομικη απεργία στις 22 Φλεβάρη με κλιμάκωση και συντονισμό στις 28/2 με πανεργατική απεργία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΥΣΑΛΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί