Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην εκδήλωση των Συλλόγων ΔΕΠ ΕΛΜΕΠΑ και Πανεπιστημίου Κρήτης για τα Δημόσια ΑΕΙ

Την Παρασκευή 26/01, η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, μαζί με αντιπροσωπεία μελών της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, παραβρέθηκαν σε εκδήλωση του Συλλόγου ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ και του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, με θέμα τον ρόλο του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Στην τοποθέτησή της, η Αφροδίτη Κτενά είπε, μεταξύ άλλων:

«Χαιρετίζουμε τους αγώνες των φοιτητών, οι οποίοι είναι πρωτοφανείς σε παλμό, δυναμισμό και διάρκεια, που πραγματικά, έχουν στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση, δηλώνοντάς της ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους σε μόρφωση υψηλού επιπέδου και δωρεάν, σε πτυχία με αξία, μήνυμα που φαίνεται ότι έχει στριμώξει την κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί με σπασμωδικό τρόπο, τη μία εξαγγέλλοντας εξετάσεις διαδικτυακά και τώρα, σήμερα, διατάσσοντας αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια (…) Οι φοιτητές έχουν στείλει και το μήνυμα προς όλη την υπόλοιπη κοινωνία, δηλώνοντας ότι θα υπερασπιστούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην χώρα και τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, τιμώντας και με αυτόν τον τρόπο τους κόπους των οικογενειών τους, για να μπουν σε αυτές τις σχολές και να βγουν να υπηρετήσουν την κοινωνία (…)

Σχετικά με το νομοσχέδιο, εμείς ως ΚΚΕ από την αρχή έχουμε πει ότι όταν ακούμε για απελευθέρωση σε αυτόν τον τόπο πρέπει να «κουμπωνόμαστε», μετά το έγκλημα των Τεμπών, με την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων, μετά τα δυσβάσταχτα χρωματιστά τιμολόγια από την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για απελευθέρωση του δημόσιου πανεπιστημίου, και μάλιστα διπλή, από τη γραφειοκρατία και το κρατικό μονοπώλιο. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα: εκτός από το ότι κάνουν χώρο να μπουν οι ιδιώτες, ο πραγματικός στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με αυτό το νομοσχέδιο συμπληρώνεται το «παζλ» όλων των νόμων πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων, όλοι πιστοί στη στρατηγική του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης που θεσμοθετήθηκε με την συνθήκη της Μπολόνια. Ένας ενιαίος χώρος για να ψωνίζουν φθηνά εργαζόμενους τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Η πραγματικότητα μιλάει για έναν κατακερματισμένο χώρο, πολλών εκπαιδευτικών ταχυτήτων, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μία δεξαμενή φθηνών απασχολήσιμων πτυχιούχων. Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, το ΚΚΕ στέκεται απέναντι και θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες που βρίσκονται σε αυτήν την κατεύθυνση (…) 

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της αυτονομίας, δηλαδή αποκομμένο από την σταθερή κρατική επιχορήγηση, σημαίνει ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα εξωθηθεί να εμπορευματοποιήσει όλες τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες του. Σχετικά με το 1% με το οποίο θα συμβάλει η απελευθέρωση του δημόσιου πανεπιστημίου στο ΑΕΠ της χώρας, αρκεί να σκεφτείτε το 10% της συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας: τι έχει αφήσει στους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά στο δικαίωμα του ελληνικού λαού στην αναψυχή και την ξεκούραση (…)»

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Περιοδεία κλιμακίου της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αφροδίτη Κτενά, Βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/10 στην πανεπιστημιούπολη Βουτών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ πρώτα συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης της Βιβλιοθήκης, όπως ότι αυτή λειτουργεί με 13 μόλις άτομα μόνιμο προσωπικό, καθώς και ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για προμήθεια νέων συγγραμμάτων. Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στον πολύτιμο ρόλο της Βιβλιοθήκης στην εκπαιδευτική, ερευνητική και πολιτιστική λειτουργία του Πανεπιστημίου, ρόλο στον οποίο προσπαθούν να ανταποκριθούν παρά τις αντίξοες συνθήκες. Η Αφροδίτη Κτενά τόνισε ότι η Βιβλιοθήκη «πληρώνει το μάρμαρο» της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης του δημόσιου Πανεπιστημίου, με αυτά τα προβλήματα να επιδεινώνονται με το επικείμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τέλος, υπενθύμισε την πρόσφατη ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την υπολειτουργία της Βιβλιοθήκης προς το Υπουργείο Παιδείας, στην οποία δεν έχει δοθεί απάντηση, ενώ διαβεβαίωσε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ παρακολουθεί το θέμα.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι οι μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν δυσκολέψει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Επισήμανε ότι το επικείμενο νομοσχέδιο εντάσσεται στη στρατηγική της ΕΕ, όπως εκφράζεται με τη Διαδικασία της Μπολόνια, από το 1999 μέχρι σήμερα, και τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, γι’ αυτό και ο νόμος Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ενιαίο πλαίσιο για τη λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ. Η Αφροδίτη Κτενά τόνισε πως «απελευθέρωση» του πανεπιστημίου σημαίνει όχι μόνο ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μα κυρίως εμβάθυνση της ιδιωτικο-οικονομικής λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων μέσω της «αυτονόμησής» τους από την κρατική χρηματοδότηση, εξέλιξη που οδηγεί αντικειμενικά στην πλήρη εμπορευματοποίηση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, και στην ανάπτυξή του με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Όταν η κυβέρνηση μιλάει για τα «ευεργετικά» αποτελέσματα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά ιδρύματα, υπογράμμισε, εννοεί μεγαλύτερη περιστολή κρατικών δαπανών, κάτι που θα οδηγήσει σε επιβολή διδάκτρων, εμπορική εκμετάλλευση της περιουσίας των πανεπιστημίων, ανταποδοτική λειτουργία της φοιτητικής μέριμνας και άλλων λειτουργιών του πανεπιστημίου, ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά ιδρύματα. Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση πετυχαίνει την απαλλαγή του κράτους από την παροχή δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμια παιδείας, άρα απελευθέρωση κονδυλίων για την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μεταθέτει την ευθύνη για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών στα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Στη συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Έκτακτων Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Κρήτης και τους εργαζόμενους του ΕΛΚΕ, η βουλευτής του ΚΚΕ ανάδειξε την ανάγκη της συλλογικής και οργανωμένης δράσης όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, της συσπείρωσης στους συλλόγους τους, ως μονόδρομο τόσο για την προστασία τους από αυθαιρεσίες κι αντιδραστικές εξελίξεις, όσο και για την απόσπαση μέτρων ανακούφισης. Τόνισε πως το επικείμενο νομοσχέδιο θα πλήξει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο, θα εντείνει την ευελιξία, πατώντας στο υπάρχον αντεργατικό οπλοστάσιο αλλά και τους αντεκπαιδευτικούς νόμους, που έχουν οδηγήσει στη μη μονιμοποίηση των υπαλλήλων ΙΔΟΧ και στην επί δεκαετίες ομηρία τους μέσω κυλιόμενων συμβάσεων, σημειώνοντας πως η σχετική ερώτηση που έκανε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ δεν έχει συζητηθεί ακόμα από την κυβέρνηση. Η δε ψηφιοποίηση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, είπε, δεν θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους, μα αντίθετα, με δεδομένο τον όγκο των εργασιών που θα κληθεί να υποστηρίξει για την ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία του πανεπιστημίου, το ήδη υποστελεχωμένο διοικητικό προσωπικό θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέα, σύνθετα καθήκοντα, και την υποχρέωση να εκπαιδευθεί στα νέα συστήματα με δική του ατομική ευθύνη, στον «ελεύθερο» χρόνο του, όπως με εργασία τις Κυριακές.

Η Αφροδίτη Κτενά είπε πως το ΚΚΕ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων σε κάθε τους διεκδίκηση, μέσα και έξω από τη Βουλή, και τους κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί