Ταφόπλακα στη δημόσια Υγεία: Επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία δρομολογεί ο Γεωργιάδης

Με τη γνωστή αλαζονεία που τον διακρίνει, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,  το πρωί του Σαββάτου 27/1 γνωστοποίησε μέσω της ΕΡΤ πως σε περίπου 10 ημέρες θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία σε δημόσια νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα, η ΠΟΕΔΗΝ επαναλαμβάνει πως 6.000 συμβασιούχοι σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση νοσοκομείων απολύονται για να πάρουν τη θέση τους… πανάκριβοι εργολάβοι.

Η κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΣΥ, με στόχο να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και με το βλέμμα στα «υψηλά εισοδήματα».

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Αδ. Γεωργιάδης: «Υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου που έχει υψηλά εισοδήματα και βλέπει ότι επειδή ο χρόνος αναμονής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι από κάποιες ημέρες μέχρι κάποιους μήνες επιλέγει να πάει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο και κάνει επέμβαση». Έτσι, ο υπουργός Υγείας προωθεί την επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία χειρουργείων του ΕΣΥ, δημιουργώντας λίστες «δύο ταχυτήτων» των ασθενών. Τα «υψηλά εισοδήματα» θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα και με το αζημίωτο, ενώ τα χαμηλότερα εισοδήματα θα περιμένουν επί μήνες στην…ουρά.

«Τα λεφτά που θα πληρώνει αυτός που θα πληρώνει το απογευματινό χειρουργείο θα κατανέμονται σύμφωνα με το κόστος κάθε χειρουργείου», σημείωσε. «Η κάθε ιατρική πράξη είναι σήμερα απολύτως με ακρίβεια ευρώ κοστολογημένη. Αυτά ήδη γίνονται στα πρωινά χειρουργεία. Η διαφορά είναι ότι θα πληρώνει και τα απογευματινά χειρουργεία. Με τη διαφορά πια δεν πληρώνει μόνο ο ΕΟΠΥΥ αλλά και κάποια ιδιωτική ασφάλεια» και πρόσθεσε πως «είναι μια μεταρρύθμιση που θα τους κάνει όλους ευχαριστημένους».

Τα απογευματινά χειρουργεία της κυβέρνησης της Ν.Δ. αποτελούν ακόμα ένα δείγμα γραφής για την περαιτέρω υποβάθμιση της Υγείας. Όπως έχει αποκαλύψει ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η πληρωμή του νοσηλίου θα γίνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ ως έσοδο του νοσοκομείου και κατά 30% από τον ασθενή ως πληρωμή του χειρουργού και της ιατρικής ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Η είσοδος των ιδιωτών γιατρών και παρόχων στο ΕΣΥ είναι η παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν θα στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία ούτε με το αναγκαίο προσωπικό ούτε με τα απαραίτητα μηχανήματα. Ολο αυτό είναι το όχημα για την εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων, διείσδυση των ΣΔΙΤ, ομηρία των αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Αποτελεί εγγύηση για ένα ακόμα πιο ταξικό σύστημα Υγείας. Στα απογευματινά χειρουργεία θα μπορεί να γίνεται χρήση και ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ τα πρωινά χειρουργεία των νοσοκομείων προκειμένου να απελευθερώνονται θα διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα! (βλ. Πρόσω ολοταχώς για απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία)

«Μια μεταρρύθμιση που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης τον Οκτώβριο του 2013 θα την εφαρμόσει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2024», είπε ο υπουργός Υγείας σε άλλη συνέντευξή του (26/1/24), μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο! Φυσικά δεν τόλμησε να αναλύσει τι σημαίνει όλο αυτό για τον άρρωστο, παρά αρκέστηκε στις αυτοαναφορές και στον αυτοθαυμασμό.

Απολύονται 6.000 συμβασιούχοι και έρχονται… εργολάβοι

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώνει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, 6.000 συμβασιούχοι στην καθαριότητα, στην φύλαξη και στην εστίαση απολύονται -ενώ έχουν ενεργές συμβάσεις- και τη θέση τους παίρνουν πανάκριβοι εργολάβοι. Οι εργολάβοι θα στοιχίζουν τα διπλάσια χρήματα για το ελληνικό δημόσιο σε σχέση με τους συμβασιούχους.

«Ο εργολαβικός φύλακας στοιχίζει 3.000 ευρώ το μήνα στο νοσοκομείο, ενώ ο συμβασιούχος 1.500 ευρώ το μήνα. Η εργολαβική καθαρίστρια στοιχίζει 2.500 ευρώ το μήνα στα νοσοκομεία και η συμβασιούχος καθαρίστρια 1.300 ευρώ το μήνα», σημειώνει η ανακοίνωση του Μιχάλη Γιαννάκου, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ.

Τι είναι τα απογευματινά χειρουργεία;

Οσον αφορά τα απογευματινά χειρουργεία, όπως έχει αποκαλύψει ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η πληρωμή του νοσηλίου θα γίνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ ως έσοδο του νοσοκομείου και κατά 30% από τον ασθενή ως πληρωμή του χειρουργού και της ιατρικής ομάδας. Οι ατελείωτες λίστες των δημόσιων νοσοκομείων λόγω της υποβάθμισης του ΕΣΥ είναι γνωστές τοις πάσι. Ακόμα και η ενιαία λίστα που θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζεται δεν αποτελεί καμία εγγύηση συντόμευσης των μεγάλων αναμονών. Ετσι, οι ασθενείς θα καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να χειρουργηθούν εγκαίρως και να μη θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Aυτό που η κυβέρνηση της Ν.Δ. βαφτίζει «αναβάθμιση του ισχύοντος καθεστώτος των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων» δεν μπορεί να κρύψει ότι εμπλέκει «καθορισμένο τιμολόγιο». «Ετσι, το νοσοκομείο έχει έσοδα, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές βελτιώνουν το εισόδημά τους, οι πολίτες θα έχουν επιλογές με λογική αποζημίωση». Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Προφανέστατα, η είσοδος των ιδιωτών γιατρών και παρόχων στο ΕΣΥ είναι η παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν θα στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία ούτε με το αναγκαίο προσωπικό ούτε με τα απαραίτητα μηχανήματα. Ολο αυτό είναι το όχημα για την εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων, διείσδυση των ΣΔΙΤ, ομηρία των αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Αποτελεί εγγύηση για ένα ακόμα πιο ταξικό σύστημα Υγείας. Στα απογευματινά χειρουργεία θα μπορεί να γίνεται χρήση και ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ τα πρωινά χειρουργεία των νοσοκομείων προκειμένου να απελευθερώνονται θα διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα!

Η κυβέρνηση μπορεί να μιλάει -και τότε και τώρα- για «νοικοκύρεμα», «εξορθολογισμό των δαπανών», «αντιμετώπιση της σπατάλης» και «ηθικοποίηση του συστήματος Υγείας», αλλά δεν πείθει, γιατί τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία σημαίνουν πρακτικά ότι συνεχίζεται η προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική λειτουργία τους, προκειμένου να αυξήσουν την «αυτοχρηματοδότησή» τους μέσα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών.

Στον αντίποδα, οι ασφαλιστικές εταιρείες πανηγυρίζουν. Στο μεγαλύτερο σάιτ ενημέρωσης των ασφαλιστών -asfalisinet.gr- υπήρχε από την πρώτη στιγμή κατάθεσης του νομοσχεδίου της Ν.Δ. τον Μάιο του 2022 πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιρειών με τα δημόσια νοσοκομεία. Στη Βουλή το ν/σ». Σύμφωνα με τον ισχυρό κλάδο, «ανοίγει ο δρόμος για τη συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών και δημόσιων νοσοκομείων με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας, που προβλέπει απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία με προκαθορισμένο τιμολόγιο και με τη δυνατότητα συνεργασίας και με τις ασφαλιστικές εταιρείες».

Αν και ο αναλυτικός τιμοκατάλογος αναμένεται, αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά λέει στους πολίτες που έχουν χρυσοπληρώσει για την υγεία τους με τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, τα διάφορα χαράτσια, πως για να χειρουργηθούν έγκαιρα, πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κι όταν η τσέπη είναι άδεια;

Οπως έχουν πολλάκις αναδείξει οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ), εάν πράγματι οι κυβερνήσεις ανησυχούσαν για τις μακροχρόνιες αναμονές για χειρουργεία και τις σοβαρές τους συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, θα είχαν προσλάβει όλο το αναγκαίο προσωπικό, θα καταργούσαν τις περικοπές των μισθών, θα είχαν ανοίξει χειρουργικές αίθουσες και κρεβάτια ανάνηψης και ΜΕΘ, ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα χειρουργεία και το απόγευμα χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να πληρώσει τίποτα επιπλέον.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί