Κρήτη: Πρόστιμα 18.000 ευρώ τον μήνα για υπεράριθμα τμήματα σε παιδικούς σταθμούς λόγω μη έγκαιρων προσλήψεων

Ψάχνουν εθελοντές για την πλήρη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών – Πολλές αντιδράσεις

Σε «γρίφο» προς επίλυση για τη νέα δημοτική αρχή της Ιεράπετρας εξελίσσεται το ζήτημα με τη διαχείριση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου οι οποίοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο λειτουργούν με υπεράριθμα τμήματα λόγω μη έγκαιρων προσλήψεων, θέμα που είχε αναδείξει και ο Σύλλογος Εργαζομένων, μετεκλογικά, τον περασμένο Οκτώβριο.

Το πρόβλημα, πλέον, έχει λάβει και οικονομικές διαστάσεις αφού η αρχή του 2024 ήρθε με διασταυρώσεις στοιχείων και υψηλά πρόστιμα από την ΕΕΤΑΑ η οποία διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά χρήματα που προορίζονται για τα voucher που απευθύνονται στους γονείς.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο Ράδιο Λασίθι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδρέας Σκουλούδης, στον Δήμο Ιεράπετρας για πρώτη φορά έχουν παρακρατηθεί ήδη 18.000 ευρώ εξαιτίας της αναλογίας παιδιών/εκπαιδευτικών. Τα πρόστιμα αυτά θα βεβαιώνονται ανά μήνα, όσο δε λύνεται το πρόβλημα, και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς μπορεί να έχουν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα 220.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό ήρθε και η πρόσφατη πρόταση για την είσοδο γονέων-εθελοντών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς η οποία έφερε πολλές αντιδράσεις.

Ο κ. Σκουλούδης τόνισε πως τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανέλαβε ο ίδιος γνωρίζοντας πως υπάρχει κοινοτικό νομικό πλαίσιο που το επιτρέπει και είναι μια διαδεδομένη πρακτική σε αρκετές άλλες χώρες. Ο ρόλος των γονέων σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει καθαρά υποστηρικτικό χαρακτήρα και όχι εκπαιδευτικό, κάτι που όπως είπε έχει συμβεί και στο παρελθόν στην Ιεράπετρα με εκπαιδευόμενους μαθητές των ΕΠΑΛ οι οποίοι υποστήριζαν τους εκπαιδευτικούς έτσι ώστε να λειτουργούν σε πλήρες ωράριο, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς με ΕΣΠΑ

Εθελοντές για την πλήρη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών ψάχνει ο Δήμος Ιεράπετρας

Μια νέα σκέψη σχετικά με τη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του Δήμου Ιεράπετρας που από χθες, Παρασκευή,…

Ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε αρχικά επειδή δεν προγραμματίστηκαν έγκαιρα οι αναγκαίες προσλήψεις σε προσωπικό, δημιουργήθηκε έλλειψη 18 εκπαιδευτικών, και στη συνέχεια μπήκαν στους παιδικούς σταθμούς περισσότερα παιδιών απ’ όσα θα έπρεπε, έτσι ώστε να υπάρχει η νόμιμη αναλογία παιδιών/εκπαιδευτικών.

Πλέον η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τον αριθμό των παιδιών στα τμήματα δεν πρόκειται να αλλάξει και έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για προκήρυξη νέων θέσεων, πρόκειται όμως για διαδικασία που είναι βέβαιο πως θα καθυστερήσει αρκετά, αφού ακόμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Η πρόταση για τους γονείς-εθελοντές, δεν υπάρχει βεβαιότητα για το αν είναι νομικά εφικτή και πως μπορεί να λειτουργήσει καθώς και το αν υπάρξει ενδιαφέρον από γονείς για κάτι τέτοιο, σύμφωνα όμως με τον κ. Σκουλούδη ακόμα κι αν υπάρξει μηδενικό ενδιαφέρον η πρόταση αυτή θα σταλεί στην ΕΕΤΑΑ με στόχο να φανεί πως γίνονται ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην πληρωθούν τα πρόστιμα.

Σε κάθε περίπτωση η λύση για το πρόβλημα θα συζητηθεί και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και από εκεί τελικά θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί