Ευρωβουλή: Διασυρμός στο καθεστώς Μητσοτάκη για την διάλυση του κράτους Δικαίου

Νέος διασυρμός της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς η χώρα μας βρέθηκε στο σκαμνί για το κράτος δικαίου, τις υποκλοπές και την ελευθερία του Τύπου. Σχεδόν όλοι οι ευρωβουλευτές – με εξαίρεση τους γαλάζιους – εξαπέλυσαν σφυροκόπημα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Ακόμα και ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, Jeroen Lanaers αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι στη χώρα μας «δεν είναι όλα τέλεια», προκαλώντας σχόλια περί υποκρισίας από τις άλλες πολιτικές ομάδες.

Δείτε:

Ευρωκοινοβούλιο: Στο «σκαμνί» για το Κράτος Δικαίου ξανά η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κ. Αρβανίτης: Τα προβλήματα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα έχουν όνομα: Μητσοτάκης

Νίκος Παπανδρέου στην Ευρωβουλή: Ανησυχία στην Ευρώπη για τις Ευρωπαϊκές αξίες και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Όπως υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, η κατάσταση στη χώρας επιδεινώνεται σταθερά, κάνοντας αναφορά στις παρακολουθήσεις, στην 107η θέση στην Ελευθερία του Τύπου, στη δολοφονία Καραϊβάζ αλλά και στο έγκλημα των Τεμπών. Μάλιστα σημείωσαν με νόημα ότι υπάρχει κίνδυνος το λίκνο της δημοκρατίας να μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς τόνισε αρχικά ότι αν και η Ελλάδα δα έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων για το δικαστικό σύστημα, ωστόσο οι «υπάρχουν ακόμα κάποιες προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν ληφθεί μέτρα» σχετικά με τον διορισμό υψηλότατων δικαστικών λειτουργών.

Για την καταπολέμηση της διαφθοράς ο κ. Ρέιντερς πρόσθεσε ότι υπάρχει «περιορισμένη καταπολέμηση συγκεκριμένων περιπτώσεων διαφθοράς» και πρόσθεσε ότι παραμένουν οι προκλήσεις αναφορικά με τη διαβούλευση των ενδιαφερομένων νερών.

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «παραμένουν ανησυχίες» σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο συσκευών παρακολούθησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ρέιντερς αναφέρθηκε και στον διορισμό των επικεφαλής των επιτροπών σχετικά με τις διαφημίσεις στα ΜΜΕ από την κυβέρνηση που «εγείρει ερωτηματικά για τη διαφάνεια» και την «ενδεχόμενη πολιτική επιρροή που ασκείται»

Εγείρονται επίσης ερωτήματα σχετικά με την αριθμητική επάρκεια του προσωπικού του ΕΣΡ.

Όσον αφορά στην Ελευθερία του Τύπου ο κ. Ρέιντερς αναφέρθηκε στην παρακολούθηση δημοσιογράφων με λογισμικό κατασκοπείας και τις δικαστικές αγωγές εναντίον τους υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται πιο συγκεκριμένα βήματα για να βελτιωθεί το περιβάλλον εργασίας των δημοσιογράφων».

Όσον αφορά στην έκθεση του 2024 για το κράτος δικαίου τονίζεται ότι προτείνεται σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων «και καταδικάζουμε κάθε παράνομη κατασκοπεία με λογισμικό» Ο ίδιος αναφερόμενος στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA υπενθύμισε τις συστάσεις της και πρόσθεσε ότι αυτή ετοιμάζει νέα πρωτοβουλία διευκρινίζοντας το κεκτημένο στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα με αφορμή την επίκληση των ελληνικών αρχών σε θέματα εθνικής ασφάλειας σχετικά με τις υποκλοπές, ο Ρέιντερς άφησε αιχμές σημειώνοντας ότι «τα θέματα εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να ακολουθούν τη νομολογία του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Σόφι Ιν’τ Βελντ:  «Δεν θα σας αφήσουμε μέχρι να επέλθει δικαιοσύνη»

Σαφές μήνυμα στα ελληνικά έστειλε κατά την παρέμβασή της η ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, μέλος της ομάδας Renew Europe και εισηγήτρια της επιτροπής PEGA Σόφι Ιν’τ Βελντ, σημειώνοντας: «Δεν θα σας αφήσουμε μέχρι να επέλθει δικαιοσύνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μήνυμα στα ελληνικά της εισηγήτριας της επιτροπής PEGA ήταν όπως η ίδια τόνισε προς τη χήρα του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τους γονείς των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στους συγγενείς των νεκρών του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, προς τους δημοσιογράφους που βρίσκονται αντιμέτωποι με SLAPPs.

Νωρίτερα Σόφι Ιν’τ Βελντ τόνισε ότι η σημερινή συζήτηση θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από καιρό κάνοντας παράλληλα λόγο για «επιδείνωση του κράτους – δικαίου στην Ελλάδα».

«Η ελευθερία του Τύπου παρεμποδίζεται και φιμώνονται ανεξάρτητοι φορείς» που κάνουν «σοβαρές προσπάθειες εντοπισμού διαφθοράς» τόνισε η ίδια για την Ελλάδα ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στην Ελλάδα καταστρατηγείται ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί