Aυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο – 1.276 δις σε μία τετραετία (Πίνακας)

Το πρόγραμμα όπως φαίνεται και από τον πίνακα είναι αναλυτικά κοστολογημένο, μέτρο-μέτρο και ανά έτος

Φτηνά και αποτελεσματικά αποτιμά τα μέτρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ το ρεπορτάζ της «Αυγής» και του Κώστα Πουλακίδα, σύμφωνα με το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει το αμέσως επόμενο διάστημα ένα συνοπτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων για την αναζωογόνηση των ΑΕΙ ύψους 1,276 δισ., παρότι το κόστος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ανάταξη των δημόσιων πανεπιστημίων μετά από τέσσερα χρόνια θα έχει αυξήσει τον γλίσχρο σημερινό προϋπολογισμό για την ανώτατη εκπαίδευση μόλις κατά 419 εκατ. ευρώ.

Με μόλις 420 εκατ. ευρώ περισσότερα, τονίζει το ρεπορτάζ, μπορούν να αναταχθούν τα δημόσια πανεπιστήμια, όμως η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ντιλάρει με τους σχολάρχες και κυρίως με τους μεγαλοεπιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λομπίστες της ιδιωτικής εκπαίδευσης επιδιώκουν να μην υπάρξει διάταξη για «μη κερδοσκοπικά» ιδιωτικά πανεπιστήμια και να είναι όλα ελεύθερα για όλους. Πάντως, με βάση όσα λέει η κυβέρνηση για το νέο καθεστώς των ιδιωτικών πανεπιστημίων, σήμερα στην Ελλάδα τις προϋποθέσεις για να μετατραπούν σε πανεπιστήμια έχουν ένα κολέγιο στην Αττική με έδρα την Αγία Παρασκευή και ένα στη Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτούς γίνεται η νομοθέτηση…

Εναλλακτική πολιτική

Η ουσία όμως είναι ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. Και αυτή είναι μια συζήτηση που η κυβέρνηση αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διαμορφώσει ένα συνοπτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο εκθέτει την κυβέρνηση που δεν το υιοθετεί, ενώ επανατοποθετεί και τη δημόσια συζήτηση. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει και η επίσημη δημοσιοποίηση των προτάσεων για να υπάρξει και η πολιτική σύγκριση με το νομοσχέδιο της Ν.Δ., στο οποίο καταρχήν δεν αντιτίθεται το ΠΑΣΟΚ…

Το κόστος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ανάταξη των δημόσιων πανεπιστημίων μετά από τέσσερα χρόνια θα έχει αυξήσει τον γλίσχρο σημερινό προϋπολογισμό για την ανώτατη εκπαίδευση μόλις κατά 419 εκατ. ευρώ.

Οι προτάσεις

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνει:

– Τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

– Τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας του αριθμού μελών ΔΕΠ, με 2.000 διορισμούς ανά έτος.

– Την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού για θεσμούς όλων των βαθμίδων.

– Τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών και θα λειτουργούν μονάχα αν το πανεπιστήμιο έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

– Την ενίσχυση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ώστε να είναι δωρεάν.

– Την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.Γράφημα

Το πρόγραμμα (όπως φαίνεται και από τον πίνακα που δημοσιεύει η ΑΥΓΗ) είναι αναλυτικά κοστολογημένο, μέτρο-μέτρο και ανά έτος. Το πρώτο έτος η επιπλέον χρηματοδότηση θα είναι 217 εκατ. ευρώ, το δεύτερο θα είναι 287 εκατ. ευρώ, το τρίτο 353 εκατ. ευρώ και το τέταρτο έτος θα φτάσει τα 419 εκατ. ευρώ επιπλέον από αυτά που δίνονται σήμερα. Συνολικά μέσα σε μια τετραετία θα δοθούν 1,276 δισ. ευρώ. Φαίνονται πολλά; Ας έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: Η προετοιμασία για εισαγωγή στα δημόσια πανεπιστήμια είναι περίπου 3 δισ. ευρώ για κάθε φουρνιά εξεταζομένων, οι οποίοι είναι περίπου 80.000.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί