Προμελετημένο το μακελειό στη Πράγα – Ποιος ήταν ο δράστης

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που βγαίνουν τις τελευταίες ώρες στη δημοσιότητα αναφορικά με το μακελειό στην Πράγα.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έπεσαν νεκροί μετά την επίθεση του 24χρονου φοιτητή, Ντέιβιντ Κόζακ. Ο 24χρονος άνοιξε πυρ στο πανεπιστήμιο σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 άτομα και τραυματίζοντας 24. Οι 9 εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δείτε: Μακελειό στην Πράγα: Τουλάχιστον 15 νεκροί από τους πυροβολισμούς σε Πανεπιστήμιο – Φοιτητής ο δράστης

«Φρικτή προμελετημένη πράξη»

Οι αρχές εξετάζουν τα κίνητρα του 24χρονου δράστη ο οποίος έπεσε νεκρός λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με τσεχικά ΜΜΕ, η αστυνομία αναζητούσε τον Κόζακ πριν εκείνος σκορπίσει τον θάνατο. Κάνουν λόγο για μία «φρικτή προμελετημένη πράξη», ερευνώντας όσα στοιχεία προκύπτουν από το περιβάλλον αλλά και τα social media του 24χρονου.

Παράλληλα, αναφορές από το χωριό όπου διέμενε ο Κόζακ σημειώνουν ότι φεύγοντας προς το πανεπιστήμιο είπε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο πανεπιστήμιο και εκκένωσαν το κτήριο της Σχολής Καλών Τεχνών όπου φοιτοούσε και στο σπίτι του νεαρού όπου εντόπισαν νεκρό τον πατέρα του. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, πυροβολισμοί ακούστηκαν από διπλανό κτήριο και ακολούθηκαν οι σκηνές χάους και πανικού.

Στα προφίλ του στα social media φέρεται να είχε γράψει ότι ήθελε να αυτοκτονήσει. Παράλληλα, είχε αναφέρει ότι έχει λάβει έμπνευση από την πρόσφατη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα στη Ρωσία.

Σε ένα μήνυμα που έχει κυκλοφορήσει στα μέσα της Τσεχίας, ο δράστης φέρεται να είχε προαναγγείλει την επίθεση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα. «Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα» φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων.

Βίντεο ντοκουμέντο από την αιματηρή επίθεση

Σοκάρει το νέο βίντεο ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας με τη στιγμή που ο 24χρονος David Kozak πυροβολούσε και «έσπερνε» τον θάνατο κατά τη διάρκεια του αιματοκυλίσματος στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.

Το βίντεο δείχνει τον 24χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου του Καρόλου να βρίσκεται στην οροφή, να φωνάζει και να ανοίγει πυρ κατά των ανθρώπων που έτρεχαν πανικόβλητοι να ξεφύγουν στη γέφυρα που περνάει μπροστά από το κτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μακελάρης χρησιμοποιούσε ένα πολυβόλο όπλο ZEV .308 WIN για να «σπείρει» τον θάνατο στην Πράγα.

«Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων»

Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Πράγα μετά το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα θύματα.

Ζητά από τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή όπου έγινε η αιματηρή επίθεση και παραθέτει τα διαθέσιμα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για οποιαδήποτε πληροφορία.

«Είμαστε όλοι σε σοκ»

Ο επίκουρος καθηγητής του Ινστιτούτου Ελληνικών και Λατινικών, Κώστας Τσίβος, μίλησε στην ΕΡΤ για τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν της φονικής επίθεσης.

«Την ώρα που έγινε το συμβάν εγώ δίδασκα στο κτήριο της πρυτανείας το οποίο απέχει 500 μέτρα από το κυρίως κτήριο της φιλοσοφικής σχολής. (…) Τώρα προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για το ποιοι συγκαταλέγονται στα θύματα. Είμαστε όλοι σε κατάσταση σοκ, δεν υπάρχει προηγούμενο (περιστατικό) στα ακαδημαϊκά χρονικά της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίβος.

«Είπαμε στους φοιτητές να πάρουν τηλέφωνο τους δικούς τους για να ενημερώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους» συνέχισε, ενώ υπογράμμισε: «Καταλαβαίνω την αγωνία σας. Στους εκατοντάδες φοιτητές στο πρόγραμμα Εράσμους υπάρχουν κάποιοι Έλληνες αλλά θεωρώ μάλλον απίθανο (να τους έχει συμβεί κάτι) γιατί η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε στον 4ο όροφο της σχολής, που έχουν την έδρα τους οι διοικητικές υπηρεσίες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί