Γεωργία Λαλέ: Το ηχηρό μήνυμα της εικαστικού κατά της λογοκρισίας

Μπροστά στον λευκό τοίχο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη όπου κρεμόταν το έργο της για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, η ροζ ελληνική σημαία που απομακρύνθηκε με εντολή Γεραπετρίτη, η Γεωργία Λαλέ στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά της λογοκρισίας.

Στην πρώτη ανάρτησή της στο Instagram, η εικαστικός ξεκαθαρίζει τη θέση της απέναντι στις επιθέσεις που δέχθηκε, ενώ ενημερώνει ότι δεν κατέβηκε μόνο η «Σημαία» από την έκθεση «μετά την λογοκρισία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών». Η ίδια αποφάσισε να απομακρύνει και ένα δεύτερο αντίστοιχο έργο της, την «Ενοχή της Γειτονιάς», εξαιτίας «ανησυχιών για την ασφάλειά του».

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους υποστηρίζουν την τέχνη μου και το μήνυμά της. Και ιδιαίτερα την Πολιτιστική Επιτροπή και το προσωπικό του Ελληνικού Προξενείου της Νέας Υόρκης που πίστεψαν στο έργο μου και του έδωσαν βήμα» τονίζει η Γεωργία Λαλέ.

«Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία και τη ζωή. Τα θύματα γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας είναι ηρωίδες της Ελλάδας και κάθε έθνους» υπογραμμίζει.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη αντίδρασή της η Γεωργία Λαλέ είχε εκφράσει τη λύπη της που η δουλειά της παρερμηνεύτηκε. 

Στο πλευρό της εικαστικού και του έργου της στάθηκε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ντίνος Κωνσταντίνου. «Η τέχνη είναι έκφραση, η ελευθερία του ανθρώπου που εκφράζει την άποψή του. Εάν συμφωνούμε όλοι σε όλα δεν θα είχε νόημα ο κοινωνικός διάλογος. Εγώ θα σας πω το επιχείρημα που λέει η ίδια η καλλιτέχνις και με το οποίο συμφωνώ: Ακριβώς επειδή είναι πολύ δυνατό το σύμβολο της σημαίας, ήθελε μέσα από αυτό να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα: Ότι πρέπει η κοινωνία να σταθεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα που πρέπει να παταχθούν εντελώς από την κοινότητά μας».

Ο Έλληνας πρόξενος στη Νέα Υόρκη υπογράμμισε ότι το έργο της Γεωργίας Λαλέ συνάδει με την σύγχρονη Ελλάδα που έχει κοινωνικές ευαισθησίες που προχωράει μπροστά και δεν μένει πίσω στις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί