Ευρωπαϊκή Ένωση: Στα σκουπίδια εμβόλια Covid-19 αξίας 4 δις ευρώ

Δεν παρείχε στοιχεία η Ελλάδα

Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον COVID-19 που αγοράστηκαν από χώρες της ΕΕ την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας έχουν έκτοτε πεταχθεί με το εκτιμώμενο κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η σοβαρή είδηση έγινε γνωστή μέσα από έρευνα του Politico.

Από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού στα τέλη του 2020, οι χώρες της ΕΕ έχουν παραλάβει συλλογικά 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις (περισσότερες από τρεις για κάθε άτομο στην Ευρώπη) όμως σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλά από αυτά βρίσκονται τώρα σε χωματερές σε όλη την ήπειρο.

Οι υπολογισμοί που βασίζονται στα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν απορρίψει κατά μέσο όρο 0,7 δόσεις για κάθε μέλος του πληθυσμού τους. Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται η Εσθονία, η οποία δέσμευσε περισσότερες από μία δόσεις ανά κάτοικο, ακολουθούμενη στενά από τη Γερμανία, η οποία επίσης πέταξε τον μεγαλύτερο όγκο ακατέργαστων εμβολίων.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ορισμένα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα δεν παρείχαν τα σχετικά αριθμητικά στοιχεία στην εφημερίδα προκειμένου να ολοκληρώσει με ακρίβεια το ρεπορτάζ της. Συγκεκριμένα, το Politico απευθύνθηκε στις αρχές και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, ωστόσο μόλις 15 από αυτά παρείχαν τα απαραίτητα στοιχεία. Οι υπόλοιπες χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, αλλά και η Γαλλία αρνήθηκαν να απαντήσουν ή δεν απάντησαν καθόλου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Politico που βασίζονται στα στοιχεία των κρατών που έδωσαν απαντήσεις, ο αριθμός των εμβολίων που έχουν καταστραφεί ανέρχεται περίπου στα 215 εκατομμύρια, αξίας 4 δισεκ. ευρώ.

Ο αριθμός των απορριφθέντων εμβολίων αντιστοιχεί στον πληθυσμό κάθε χώρας με τη Γερμανία να έχει 83 εκατομμύρια απορριφθέντες δόσεις και το Λουξεμβούργο λιγότερο από μισό εκατομμύριο.
Ο αριθμός των εμβολίων που απορρίφθηκε σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Κατά μέσο όρο οι χώρες της ΕΕ απέρριψαν 0,7 δόσεις ανά κάτοικο.
Με έντονο ροζ χρώμα οι χώρες που δεν παρείχαν στοιχεία για τα απορριφθέντα εμβόλια Covid-19

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί