Τέλη κυκλοφορίας: Πότε λήγει η προθεσμία

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 λήγει η προθεσμία πληρωμής για τα τέλη κυκλοφορίας, εν μέσω ανησυχιών των ιδιοκτητών των οχημάτων για το αν θα δοθεί παράταση για ακόμα ένα έτος. 

Μέχρι τώρα καμία επίσημη πληροφορία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η προθεσμία θα πάρει παράταση. Ο Χάρης Θεοχάρης, αρμόδιος υπουργός, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 σήμερα εμφανίστηκε απρόθυμος να εφαρμοστεί η δίμηνη παράταση φέτος, όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και πέρυσι λόγω ενεργειακής κρίσης. 

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους:

Αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και στη συνέχεια μπορούν:

  • Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
  • Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
  • Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής είναι:

  • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατηγό Ι.Χ.
  • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατηγό Δ.Χ.
  • Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Τα τέλη κυκλοφορίας που οφείλει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε οχήματος υπολογίζονται σύμφωνα με την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης του οχήματος και τον κυλινδρισμό ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα:

  • Για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά έως τις 31.10.2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους.
  • Για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από την 1.11.2010 ή αργότερα, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
     

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί