Κ. Αρβανίτης: «Θα σας πω για μια χώρα…»

«Θα σας πω για μια χώρα που έχει Predator, που ο πρωθυπουργός της ανέλαβε την ΕΥΠ, που παρακολουθούσε όλο το πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες…»

Με αυτήν την φράση ο Κωστας Αρβανιτης ξεκίνησε τον κορμό της ομιλίας του στη χθεσινή Διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE με θέμα το Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη και με συμμετοχή βουλευτών από τα κοινοβούλια όλων των Κρατών-Μελών, αναφερόμενος στις κατάφορες παραβιάσεις του κράτους δίκαιου στην Ελλάδα, μια ομιλία η οποία γρήγορα έγινε σαφές ότι ενόχλησε πολύ…

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην ανεξιχνίαστη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, στην αλόγιστη χρήση βίας από την αστυνομία και στις παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης.

Ο Κ. Αρβανίτης δεν παρέλειψε να κάνει λόγο ούτε για την τραγωδία των Τεμπών. Συγκεκριμένα κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν δίνει εξηγήσεις και παρέχει πλήρη ασυλία στον τότε αρμόδιο Υπουργό και νυν βουλευτή της, ο οποίος δεν καλείται, ούτε καν να δώσει εξηγήσεις.

Οι αποκαλύψεις  για την κατάσταση του κράτους δίκαιου στην χώρα μας, ενώπιον της Επιτροπής LIBE προκάλεσαν πανικό στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της ΝΔ. Συγκεκριμένα δε, ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης που είχε πάρει τον λόγο νωρίτερα, έφτασε στο σημείο να διαμαρτυρηθεί μετά την παρέμβαση του Κώστα Αρβανίτη, διακόπτοντας την διαδικασία, για να αναφέρει ότι ο λόγος του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θυμίζει λόγο δημοσιογράφου, σαν η κατοχή της δημοσιογραφικής ιδιότητας να είναι απαγορευτική στην Ελλάδα.

Αποστομωτική βέβαια ήταν η απάντηση που έδωσε στον κ. Υψηλάντη ο πρόεδρος της επιτροπής LIBE Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, ο οποίος τον ανακάλεσε στην τάξη, υπενθυμίζοντάς του ότι επί της συνεδρίασης προεδρεύει ο ίδιος, και τονίζοντας ότι η δημοκρατικές διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου συχνά περιλαμβάνουν και το «να ακούμε πράγματα που δεν μας αρέσουν».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κ. Αρβανίτη:

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα που άκουσα τους συναδέλφους από την Πολωνία, διότι είχαμε πάει στην Πολωνία μαζί με τον πρόεδρο Αγκιλάρ, όλη η επιτροπή, και διαπιστώσαμε τι γινόταν εκεί και είδαμε ότι η δημοκρατία προχωρά και πάντα η δημοκρατία θα νικά.

Εγώ θα σας πω για μια χώρα όπου δεν την έχω επισκεφθεί, που έχει ΠΡΕΝΤΑΤΟΡ, που ο ΠΘ της χώρας ανέλαβε την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, πήρε τον ανεψιό του, τον έβαλε υπεύθυνο, παρακολουθούσε όλο το πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, γίνονται SLAPPs, έχουμε δολοφονία δημοσιογράφου, μιλάω για τον Καραϊβάζ. Αυτή η χώρα δεν είναι του κ. Υψηλάντη, για μια άλλη χώρα μιλούσε ο κ. Υψηλάντης, δεν ξέρω τι έχει δει στην έρευνα, γιατί εγώ είμαι δημοσιογράφος και τον ήξερα τον Καραϊβάζ… 

Αλλά πείτε μας τα στοιχεία στην επιτροπή γιατί ζητάμε -θα σας το πει κι η κ. Ίντβελτ που σας άρεσε η ομιλία τη- ζητάμε στοιχεία και η ελληνική κυβέρνηση δεν τα δίνει στην επιτροπή, στο ΕΚ. Αρνείται να συνεργαστεί. 

Εδώ μιλάμε για αστυνομική βία. Έχετε ακούσει ότι φεύγουνε σφαίρες και σκοτώνουν Ρομά, αδύναμους, παραβατικούς; Έχετε ακούσει για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ή έχετε δει τα δάκρυα του κ. Ράμμου;

Θα πω ένα τελευταίο που έχει ενδιαφέρον γιατί εδώ δεν είναι εθνικό κοινοβούλιο να βγάζουμε τα μάτια μας. Εδώ είναι ένα συνολικό πρόβλημα που υπάρχει για το κράτος δικαίου γενικώς και οι κυβερνήσεις κάνουν ότι δεν ακούν την Επιτροπή μας, τη LIBE.

Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά πτυχές του τραγικού πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, όταν πήγε η LIBE στην Αθήνα η κυβέρνηση δεν ήθελε να μας δει. Αρνήθηκε να μας δει. 

Αυτή η κυβέρνηση με την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία παρέχει πλήρη ασυλία στον τότε αρμόδιο Υπουργό και νυν βουλευτή της, ο οποίος δεν θα εμφανιστεί ποτέ ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ούτε για τις εξηγήσεις. 

Οπότε υπάρχει ένα ζήτημα. Αν η ισονομία αποτελεί εξέχουσα έκφραση και ταυτόχρονα λυδία λίθο του κράτους δικαίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί