Φιλιππίνες: Προειδοποίηση για «καταστροφικό τσουνάμι» με τον ισχυρό σεισμό 7,6 Ρίχτερ

Σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε το Σάββατο το νησί Μιντανάο, στις νοτιοανατολικές Φιλιππίνες, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), με τις αρχές να καλούν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις παράκτιες περιοχές καθώς υπάρχει κίνδυνος την περιοχή να σαρώσει «καταστροφικό τσουνάμι».

Δείτε:

Φιλιππίνες: Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στο νησί Μιντανάο

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 32 χλμ. και σημειώθηκε στις 22.37 τοπική ώρα (16.37 ώρα Ελλάδας), σε απόσταση σχεδόν 21 χλμ. βορειοανατολικά της Χινατουάν, διευκρίνισε το USGS.

«Αναμένεται καταστροφικό τσουνάμι με κύματα, των οποίων το ύψος αποτελεί απειλή για τις ζωές», δήλωσε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Συνέστησε στους κατοίκους των επαρχιών Σουριγκάο ντελ Σουρ και Ανατολικού Νταβάο να “απομακρυνθούν αμέσως” από τις εστίες τους και να κατευθυνθούν προς το εσωτερικό, στην ενδοχώρα ή προς εδάφη που είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού είπε με βάση το μέγεθος και την τοποθεσία, ότι αναμένει τα κύματα από το  τσουνάμι να πλήξουν τις νότιες Φιλιππίνες και τμήματα της Ινδονησίας, του Παλάου και της Μαλαισίας, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Teresito Bacolcol, διευθυντής του Phivolcs, είπε στο Associated Press ότι το πρακτορείο του είχε συμβουλέψει τους κατοίκους στις νότιες επαρχίες Surigao del Sur και Davao Oriental να εκκενώσουν αμέσως σε υψηλότερα εδάφη ή να μετακινηθούν πιο βαθιά στην ενδοχώρα.

Οι ιδιοκτήτες σκαφών σε λιμάνια, εκβολές ποταμών ή ρηχά παράκτια ύδατα στα ανοικτά των δύο επαρχιών θα πρέπει να ασφαλίσουν τα σκάφη τους και να απομακρυνθούν από την προκυμαία, ανέφερε η υπηρεσία σεισμών στην προειδοποίησή της για τσουνάμι. Τα σκάφη που βρίσκονται ήδη στη θάλασσα θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά σε βαθιά νερά μέχρι να δοθούν περαιτέρω συμβουλές, ανέφερε.

Οι Φιλιππίνες, μια από τις πιο επιρρεπείς σε καταστροφές χώρες του κόσμου, βιώνουν τακτικούς σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις λόγω της θέσης τους στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, ένα τόξο σεισμικών ρηγμάτων γύρω από τον ωκεανό. Το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων πλήττεται επίσης από περίπου 20 τυφώνες και καταιγίδες κάθε χρόνο.

Μετασεισμός 6,4 βαθμών

Μετασεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών συγκλόνισε σήμερα τις νότιες Φιλιππίνες, λίγο μετά έναν πρώτο ισχυρό σεισμό που προκάλεσε συναγερμό για τσουνάμι, ανακοίνωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Αρκετοί μετασεισμοί σημειώθηκαν στο νησί Μιντανάο μετά τον σεισμό των 7,6 βαθμών που σημειώθηκε στις 22.37 τοπική ώρα (16.37 ώρα Ελλάδας).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί