Τα βρετανικά ΜΜΕ για το «άδειασμα» Σούνακ σε Μητσοτάκη

Εκτενής είναι η κάλυψη στα βρετανικά ΜΜΕ για το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, με την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν ήδη στη βρετανική πρωτεύουσα.

Δείτε επίσης: Φιάσκο το επικοινωνιακό σόου για τα γλυπτά του Παρθενώνα- Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε για την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσημης συνάντησης μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα από τον πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ. Οι Βρετανοί αντιπρότειναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της βρετανικής κυβέρνησης, κάτι που απορρίφθηκε.

Το BBC συνδέει την ακύρωση με την επιλογή Μητσοτάκη να κάνει δηλώσεις για τα γλυπτά του Παρθενώνα μία ημέρα νωρίτερα στο βρετανικό δίκτυο, όπου περιέγραψε την διατήρησή τους στο Βρετανικό Μουσείο σαν να έχει κάποιος κόψει στα δύο τη Μόνα Λίζα.

Στο άκουσμα της ακύρωσης της συνάντησης με τον κ. Σούνακ, που ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε «μπερδεμένος» και «ενοχλημένος» κατά την ίδια πηγή. Στο πολιτικό παρασκήνιο, σημειώνεται ότι η Ντάουνινγκ Στριτ φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την συνάντηση Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν είναι αρνητικός σε δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο Ρίσι Σούνακ και οι Συντηρητικοί είχαν την ευκαιρία να δηλώσουν εμφατικά την διαφοροποίησή τους από αυτή την θέση.

Η Sun από την πλευρά της υπογραμμίζει την προσπάθεια της Ελλάδας να πιέσει ώστε να υπάρξει ρήτρα για τα γλυπτά του Παρθενώνα στην υπό διαμόρφωση εμπορική συμφωνία Αθήνας-Λονδίνου. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα συζήτησης» και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Εντ Βάιζεϊ σημείωσε ότι δεν μπορεί κάποιος να χειραγωγεί το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, δηλαδή τον πρωθυπουργό, δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Η Mirror παραθέτει τις δηλώσεις στελέχους της κυβέρνησης Σούνακ σύμφωνα με το οποίο όσα προηγήθηκαν της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «κατέστησαν αδύνατο να πραγματοποιηθεί», καθώς η θέση της Βρετανίας «είναι ξεκάθαρη» για περίληψή τους στην μόνιμη έκθεση του Βρετανικού Μουσείου και «θα ήταν ανεύθυνο» για κάθε Βρετανό πολιτικό να υπονοήσει ότι συμμετέχει σε διαπραγμάτευση.

Η Daily Mail προσθέτει στα παραπάνω την πάγια βρετανική θέση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα που αφαίρεσε ο Έλγιν «αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή, κατέχονται νόμιμα από τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει σχεδιασμός για την αλλαγή της νομοθεσίας που την διέπει».

Η Daily Express κάνει λόγο για «Έκρηξη μεγάλης σύγκρουσης» μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας μετά την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να «παίξει» επικοινωνιακά με το περιεχόμενό της, που προγραμματιζόταν να καλύψει θέματα ασφάλειας, εμπορικών σχέσεων και άλλα διμερή θέματα. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, με την συνέντευξη στο BBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποκάλυψε την πραγματική του ατζέντα». «Παρότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωνε “ενοχλημένος”, πηγές από το περιβάλλον του Σούνακ ξεκαθάριζαν ότι ήταν το επικοινωνιακό παιχνίδι Μητσοτάκη που έκανε αδύνατη την συνάντηση».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί