Το BBC δεν είναι… πετσομένο: Δημοσιογράφος του στρίμωξε τον Μητσοτάκη για το ναυάγιο στην Πύλο – «Αποδέχεστε λάθη;»

Μπορεί το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο να έχει ξεχαστεί για την πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ, ωστόσο στο εξωτερικό εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει συμβεί στη Μεσόγειο. Αυτό διαπίστωσε από πρώτο χέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ONE, με τη δημοσιογράφο Laura Kuenssberg να κάνει εκτενή αναφορά στην Πύλο.

Η Laura Kuenssberg ρώτησε τον πρωθυπουργό αν μετά τις αποκαλύψεις του BBC για τη στάση του Λιμενικού, αποδέχεται ότι έγιναν λάθη. Μάλιστα η δημοσιογράφος επανήλθε στο ερώτημα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να προσπεράσει την ερώτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το BBC Politics δημοσίευσε το συγκεκριμένο απόσπασμα στα social media.

Αναλυτικά τι ειπώθηκαν για την τραγωδία στην Πύλο:

Laura Kuenssberg: Έχει όμως υπάρξει επίσης κάποια κριτική από φιλανθρωπικές και από άλλες προσφυγικές οργανώσεις ότι η προσέγγιση που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα ήταν μερικές φορές υπερβολικά σκληρή, υπερβολικά αυστηρή και ότι ήσασταν πολύ σκληροί στην προσπάθεια να μειώσετε τους αριθμούς. Το καλοκαίρι, ένα πλοίο που μετέφερε παρά πολλούς μετανάστες ανατράπηκε και εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Είμαι σίγουρη ότι ο κόσμος θα θυμάται την ιστορία στις ειδήσεις. Το Λιμενικό Σώμα σας δέχτηκε πραγματική πίεση για τον τρόπο που το χειρίστηκε. Ισχυρίστηκαν ότι το σκάφος βρισκόταν σε ασφαλή και σταθερή πορεία. Κάποιοι από τους συναδέλφους μας στο BBC διαπίστωσαν ότι το σκάφος μετά βίας είχε μετακινηθεί τις ώρες που προηγήθηκαν. Το BBC έχει επίσης επαληθεύσει κάποια πλάνα που δείχνουν ότι το Λιμενικό Σώμα βιντεοσκόπησε το σκάφος να βυθίζεται στη θάλασσα ενόσω οι αρχές ισχυρίζονται ότι δεν χρειαζόταν διάσωση. Υπήρξαν πολλές διαφωνίες γύρω από αυτό. Αποδέχεστε τώρα ότι το Λιμενικό Σώμα έκανε κάποια λάθη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό είναι υπό έρευνα, αλλά αυτό που θα ήθελα να επισημάνω, Laura, είναι ότι το Λιμενικό Σώμα μας έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το έργο που επιτελεί. Ταυτόχρονα, ήμουν πολύ ανοιχτός και ειλικρινής ότι θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα και ταυτόχρονα να ενθαρρύνουμε αυτά τα σκάφη να επιστρέψουν στις ακτές από όπου απέπλευσαν.

Όταν εξετάζει κανείς αυτό το σκάφος, το τραγικό είναι ότι αυτό το σκάφος αρχικά αναχώρησε από τα παράλια της Λιβύης. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να συνεργαζόμαστε με τις χώρες διέλευσης. Είναι πολύ δύσκολο -κοιτάζοντας μόνο αυτή τη φωτογραφία- να κάνει κάποιος πολλά για ένα υπερφορτωμένο σκάφος. Ρωτήσαμε τους επιβαίνοντες στο πλοίο αν ήθελαν βοήθεια. Αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια, ήθελαν να φτάσουν στην Ιταλία. Και, στο τέλος της ημέρας, οι διακινητές πρέπει να βρίσκονται υπόλογοι, όχι το Λιμενικό Σώμα που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του.

Laura Kuenssberg: Ωστόσο, ακόμη και το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία του για όσα συνέβησαν, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβη το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Πιστεύετε ότι μπορεί να έκαναν κάποια πράγματα λάθος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που λέω είναι ότι το περιστατικό αυτό διερευνάται, διερευνάται και από την ελληνική Δικαιοσύνη, δεν θα πω κάτι παραπάνω. Θα το επαναλάβω όμως, είναι σημαντικό να καταλογίσουμε την ευθύνη στους διακινητές, διότι εκείνοι, στο τέλος της ημέρας, είναι υπεύθυνοι που προσφέρουν αυτό που πολλοί απελπισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ένας ασφαλής διάπλους. Και μετά καταλήγουν σε αυτό το σκάφος και συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω τόσο πολύ να διασφαλίσω ότι τα σκάφη δεν αποπλέουν καν από τις ακτές. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με την Τουρκία και την τουρκική Ακτοφυλακή. Αυτός, πραγματικά, είναι ο τρόπος για να σώσουμε ζωές.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Το BBC δεν είναι… πετσομένο: Δημοσιογράφος του στρίμωξε τον Μητσοτάκη για το ναυάγιο στην Πύλο – «Αποδέχεστε λάθη;»”

  1. Ερηνη

    Κάντε το εικόνα…
    Πνίγεται μια κοπελιά στην Αμουδάρα. Πάει με την ησυχία του ο ναυαγοσώστης να τη σώσει. Όχι εσύ, του φωνάζει εκείνη, θα πάω Χερσόνησο να με σώσει ο άλλος ναυαγοσώστης….
    Στόχος τους είναι τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Πως αλλιώς να το εξηγήσω;
    Ποιο εμετικός δε γίνεται….

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί