Μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Πέντε μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Πρόκειται πιο συγκεκριμένα για τους Μάνο Τσαγκαράκη, Μαρία Μαρή, Κώστα Τριτσικάκη, Γιάννη Μπορμπουδάκη και Λέλα Ιακωβίδου.

Σε κείμενό τους αναφέρουν:

Προς: Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου

Κοιν: Οργανωτικό Γραφείο Σύριζα Π.Σ.

Εμείς, που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, μέλη της Ν.Ε. Ηρακλείου και του Συντονιστικού Οργάνου της (Σ.Ο.), δηλώνουμε την αποχώρησή μας από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η απόφασή μας αυτή αποτελεί απότοκο των συνθηκών που επικρατούν στο κόμμα μας και προέκυψε έπειτα από βαθειά σκέψη και οδύνη.

H σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν το κατάπτυστο “Διάγγελμα” του προέδρου Στ. Κασσελάκη προς τον ελληνικό λαό (!), κατ’ αρχήν, και μετά στα μέλη και στους φίλους (!), περί διαγραφών ιστορικών στελεχών του κόμματος και αγωνιστών της Δημοκρατίας, καθώς και η απαράδεκτη και όζουσα alt right ομιλία του στην πρόσφατη (11/12-11-2023) συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος. Μια ομιλία που καμία σχέση δεν έχει με τις οποιασδήποτε έκφανσης αξίες και παραδόσεις της Αριστεράς.

Όπως καμία σχέση με την Αριστερά δεν είχαν η ομιλία του Στ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, η αναφορά στην ανάγκη συνεργασίας του κεφαλαίου με την εργασία, που στην ουσία σηματοδοτεί την βίαιη στροφή στη νεοφιλελεύθερη πορεία, και στην ρήξη με τον κόσμο της εργασίας, η μονομερής δήλωση στήριξης του Ισραήλ, η πλήρης απουσία της ηγετικής ομάδας από τις κινητοποιήσεις για την Γάζα, το κυνήγι μαγισσών, η αναζήτηση του εσωτερικού εχθρού, ίδιο αυταρχικών μορφωμάτων και καθεστώτων, ο νεοαυριανισμός, η τοξικότητα, και ο φανατισμός.

Ωστόσο τα παραπάνω επισφραγίζουν απλώς την πορεία μετάλλαξης και εκφυλισμού του κόμματος, του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που οραματίζεται τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και τον σοσιαλισμό σε κεντρώο –κεντροδεξιό συστημικό και αρχηγοκεντρικό μόρφωμα, που στοχεύει κυρίως στην διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ο Σύριζα απομακρύνθηκε από τις ιδρυτικές και καταστατικές αρχές του, απώλεσε την μαχητικότητα και τα οραματικά του στοιχεία και ενσωματώθηκε πλήρως στο παιχνίδι εναλλαγής στην εξουσία κομμάτων, που συντηρούν το σύστημα.

Μια πορεία που ξεκίνησε στο τελευταίο συνέδριο με τις αλλαγές στις καταστατικές του αρχές, συνέχισε με την αριθμητική, άνευ ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου διεύρυνση, ολοκληρώνοντας την αποϊδεολογικοποίηση και αποπολιτικοποίηση του κόμματος και μετατρέποντάς το σε ένα μόρφωμα, όπου χωρούν τα πάντα και οι πάντες, με θολό περίγραμμα, εξίσου θολό περιεχόμενο και με μόνη συγκολλητική ουσία την στόχευση στην εξουσία.

Το κόμμα απονευρώθηκε, τα όργανά του σταμάτησαν να αιμοδοτούν τις οργανώσεις, η πολιτική συζήτηση εξοβελίστηκε, σε τοπικό δε επίπεδο η ΝΕ λειτούργησε αποκλειστικά ως διαβιβαστικό των αποφάσεων της ηγεσίας όργανο, ή σε δημόσιες καθαρά επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις, πέρα και έξω από τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το κόμμα δεν υπηρετεί πλέον τους στόχους της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεν εκφράζει τις ιδεολογικές και πολιτικές μας ανησυχίες. Αποχωρούμε με το κεφάλι ψηλά, και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα χιλιάδες μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος, που οραματίστηκαν μια καλύτερη κοινωνία.

Θα εξακολουθήσουμε ωστόσο να υπηρετούμε αταλάντευτα, με συνέπεια και αποφασιστικότητα το όραμά μας, για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς βία απέναντι στη φύση, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για ένα σοσιαλισμό με ελευθερία, δημοκρατία και αυτοδιαχείριση.

Τσαγκαράκης Μάνος, μέλος του Συντονιστικού Οργάνου της ΝΕ Συριζα Π.Σ Ηρακλείου.

Μαρή Μαρία, μέλος της ΝΕ Σύριζα Π.Σ Ηρακλείου, πρώην υποψήφια βουλευτής

Τριτσικάκης Κωνσταντίνος, μέλος της ΝΕ Σύριζα Π.Σ. Ηρακλείου

Μπορμπουδάκης Γιάννης , μέλος της ΝΕ Σύριζα Π.Σ. Ηρακλείου

Λέλα Ιακωβίδου, μέλος της ΝΕ Σύριζα Π.Σ. Ηρακλείου

Και οι ηδη αποχωρήσασες στην τελευταία Κ.Ε ΣΎΡΙΖΑ Π.Σ :

Ελένη Αυγουστάκη, μέλος συντονιστικού ΝΕ Σύριζα Π.Σ Ηρακλείου, πρώην υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ

Στέλλα Ψαρρά, μέλος ΝΕ Σύριζα Π.Σ Ηρακλείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί