«Εκπαίδευση στην Αντιμετώπιση και Προστασία σε Περίπτωση Σεισμού»: Σεμινάριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, ώρα 16:30 -21:30(Αίθουσα: «Πειραματικό Θέατρο»)

O Δήμος Ηρακλείου δια της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού, Νεολαίας, Οργάνωσης & Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Επιπτώσεων Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο εθελοντών τη Δευτέρα 20/11/2023 στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου με θέμα «Εκπαίδευση στην Αντιμετώπιση και Προστασία σε Περίπτωση Σεισμού». 

Η ενημέρωση θα γίνει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηρακλείου – Περιφέρειας Κρήτης. Παράλληλα θα παρουσιαστεί και η εμπειρία από τους σεισμούς του 2021 από το τμήμα πολιτικής προστασίας Π.Ε. Ηρακλείου.

Το σεμινάριο έχει σκοπό την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν στο σεισμικό κίνδυνο και τα συνοδά του σεισμού φαινόμενα και στη διαχείρισή τους και απευθύνεται σε μέλη εθελοντικών οργανώσεων αλλά και σε συνειδητοποιημένους πολίτες, που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά για το κοινό καλό. 

Οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας προϋποθέτουν τη συμμετοχή εθελοντών που λειτουργούν όχι απλά με βάση τη θέλησή τους για προσφορά και την ανιδιοτέλεια, αλλά είναι ενημερωμένοι, εκπαιδευμένοι και λειτουργικοί.

Στόχος του Δήμου Ηρακλείου είναι η προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού, της συμμετοχικότητας, της κοινωνικής συνείδησης και ευθύνης, ώστε οι εθελοντές να αναπτύξουν το αίσθημα του «ανήκειν» σε μία κοινότητα. 

Πρόγραμμα σεμιναρίου

16:30 – 17:00Προσέλευση – Εγγραφές
17.00 – 17.30ΧαιρετισμοίΕνημέρωση των πρωτοβουλιών του Δήμου Ηρακλείου για τη συνέργεια των εθελοντικών οργανώσεων και των εθελοντών στην παροχή άμεσης φροντίδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – κ. Συγγελάκη Δέσποινα-Αντιδήμαρχο Εθελοντισμού, Νεολαίας, Οργάνωσης και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Επιπτώσεων Κατάστασης Έκτακτης ΑνάγκηςΧαιρετισμός από τον κ. Παττακό Μαρίνο –  Αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας, Πολιτικής Προστασίας & Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων 
17:30 – 18:00«Αντιμετώπιση Έκτακτων αναγκών και διαχείριση συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών στην Περιφέρεια Κρήτης – Η εμπειρία από τους σεισμούς του 2021». Τζαγκαράκη Ελένη, Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης
Σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π.: “Σεισμικός Κίνδυνος και Δράσεις Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης”
18:00 – 20:00“Σεισμοί και Συνοδά του Σεισμού Φαινόμενα. Η Σεισμικότητα του ελληνικού χώρου”, Ιωάννα Δέδε, Γεωλόγος, Τμήμα Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π.”Σεισμός και Κατασκευές: Συμπεριφορά Κτιρίων σε περίπτωση σεισμού”, Φώτης Καραγιάννης, Πολιτικός Μηχανικός, Τμήμα Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π”Σεισμικός Κίνδυνος: Δράσεις Πρόληψης και Ετοιμότητας σε εθνικό,  εργασιακό και ατομικό επίπεδο. Η συμβολή των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στις Προπαρασκευαστικές Δράσεις Δήμων για περίπτωση Σεισμού”, Δρ Ασημίνα Κούρου, Γεωλόγος, Αν. Προϊστ. Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Ο.Α.Σ.ΠΥλοποίηση Άσκησης Ετοιμότητας για Σεισμό.Συζήτηση – Αποτίμηση της Άσκησης.
20:00 – 20:15Διάλειμμα – Coffee Break
Σε συνεργασία με την Ε.Μ.Α.Κ.: “Απεγκλωβισμός παγιδευμένων ατόμων σε περίπτωση σεισμικού γεγονότος”
20:15-21:15Σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση σε θέματα απεγκλωβισμού παγιδευμένων ατόμων σε περίπτωση σεισμικού γεγονότος. Αντιπύραρχος Γρηγοράκης Αντώνιος – 3η Ε.Μ.Α.Κ. Σημείωση: Κατά την διάρκεια της άσκησης πεδίου, η 3η Ε.Μ.Α.Κ. θα έχει διαθέσιμο ειδικό διασωστικό όχημα, του οποίου όλα τα εργαλεία και οι διασωστικές σειρές θα είναι σε κοινή θέα. Το κοινό σε συνεργασία με το προσωπικό του οχήματος θα μπορέσει να κατανοήσει τις βασικές έννοιες λειτουργίας του.
21:15-21:30Ερωτήσεις – ΣυζήτησηΣυμπεράσματα –Κλείσιμο σεμιναρίου
Την εκδήλωση συντονίζει: η κ. Μαρτιμιανάκη Εύη, Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτισμού και Εθελοντισμού Δήμου Ηρακλείου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένων θέσεων.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 2810-287949 (09.30-14.00)

email: ethelontismos@heraklion.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί